Podział na części:

1.Wprowadzenie

2. Opis poszczególnych składników organicznych

3. Opis poszczególnych składników nieorganicznych:

  • Woda
  • Składniki mineralne
4. Jak powinien wyglądać dzienny jadłospis nastolatka?

5. Zachęcamy do dalszej lektury.

Ad.1 Wprowadzenie.

Czym jest odżywianie?

Jest to uzyskiwanie związków potrzebnych organizmowi aby mógł prawidłowo funkcjonować i wytwarzać energie po uprzednim pobraniu tych substancji z otaczającego człowieka środowiska.

Czym jest energia?

Początkowe źródło energii to słońce. Rośliny wykorzystują energie emitowana poprzez promienie słoneczne do produkcji cukrów prostych. Czescy z tych produkcji jest odkładana w bulwach i nasionach przyjmując postach skrobi. Konsumując te rośliny bądź tez zwierzęta roślinożerne dostarczane jest do naszych organizmów energia. Nasuwa się zatem wniosek ze energia, potrzebna człowiekowi otrzymywana jest wraz z pożywieniem. Lecz aby tak naprawdę organizm byle w stanie ja wykorzystać, pożywienie które przyjął musi zostać poddane różnorodnym procesom, by w efekcie końcowym zamienić go w przydatna dla siebie formę. Procesy o których tu mowa maja swój początek już podczas trawienia. Zadaniem enzymów jest rozłożenie pokarmu na substancje proste mogące być wchłonięte przez organizm.

Składnikiem podstawowym wszystkich pokarmów są: tłuszcze, węglowodanybiałka. Oprócz tego bardzo ważnym składnikiem pożywienia jest błonnik, witaminy, woda i mikroelementy. Dopiero kompleks tych składników, ich ilość i stosunek do siebie, gwarantuje dobre zdrowie i prawidłowość rozwój.

Normy na energię

Płeć i wiek

w latach

Masa ciała

w kg.

Wysokość

w cm.

MJ / dobę

Kcal/dobę

Niemowlęta

0,0-0,5

6

60

Kg x 0,48

Kg x 115

O,5-1,0

9

71

Kg x 0,44

Kg x 105

Dzieci

1-3

13

90

5,5

1300

4-6

20

112

7,1

1700

7-10

28

132

10,1

2400

Młodzież i dorośli

Płeć męska

11-14

45

157

11,3

2700

15-18

66

176

11,8

2800

19-22

70

177

12,2

2900

23-50

70

178

11,3

2700

51-75

70

178

10,1

2400

76 i powyżej

70

178

8,6

2050

Płeć żeńska

11-14

46

157

9,2

2200

15-18

55

163

8,8

2100

19-22

55

163

8,8

2100

23-50

55

163

8,4

2000

51-75

55

163

7,6

1800

76 i powyżej

55

163

6,7

1600

Kobiety ciężarne

+300

Kobiety karmiące

+500

Ad.2 Opis poszczególnych składników.

Tłuszcze są źródłem energii w przeciwieństwie jednak do węglowodanów, o których mowa będzie później dostarczane są do organizmu w sposobi bardziej stabilny. Proces trawienia tłuszczów kończy się odłożeniem części z nich w tak zwanych magazynach tłuszczowych. Magazyny te znajdują się pod skora, a także wypełniają miejsca wokół narządów takich jak serce, nerki czy wątroba. Staje się tak nie bez celu, złogi tłuszcze maja za zadanie ochronę organizmu przed zimnem, zabezpieczenie narządów wewnętrznych a także uniemożliwienie bezpośredniej styczności z kośćmi. I choć mocze się to wydawać absurdalne w ówczesnych czasach to ta pewna ilość tkanki tłuszczowej naprawdę jest nam niezbędna.

Tłuszcze moszna spotkać we wszystkich pokarmach, pomijając większość warzyw i owoców. Tłuszcze nienasycone spotkać można w orzechach, olejach roślinnych, rybach i niektórych margarynach miękkich. Tłuszcze nasycone są składnikiem produktów pochodzenia zwierzęcego. Sa to m.in. słonina, białe i czerwone mięso, nabiał.

Zalecane jest spożywanie tłuszczów nienasyconych, gdyż tłuszcze nasycone przyczyniają się do odkładania cholesterolu. Oczywiście i ten składnik jest potrzebny organizmowi, lecz ta ilość która produkowana jest przez wątrobę zdaje się bycz wystarczająca, zatem zbędne jest dostarczanie tego składnika z zewnątrz. Dlatego tez choć spożywanie potraw zawierających cholesterol nie jest zakazane szczególnie osoby mające wysoki poziom tego związku chemicznego powinny ograniczyć jego spożycie.

Jak już wcześniej zostało napisane tłuszcze w przeciwieństwie do węglowodanów SA zdecydowanie bardziej skondensowanym źródłem energii? Stad tez wynika mniejsze zapotrzebowania. Kolejna właściwością przeciwstawna właściwością węglowodanów jest możliwość dłuższego zaspakajania głodu. Trudno precyzyjnie określić właściwa dawkę spożycia tłuszczów na dzień - każdy z nas jest inny i jego organizm ma rożne potrzeby, a oprócz tego należy także wziąć pod uwagę czynniki z zewnątrz, takie jak zimny klimat. Także wykonywana praca i związany z nią stopię ruchliwości wpływają na ten fakt. Ogólna zasada mówi jednak o co najmniej 15-sto procentowym udziale tłuszczów w codziennej diecie, zaś zalecaną wartością jest od 20 do 30 procent. Magazynem nadmiaru tłuszczu jest tkanka tłuszczowa.

Zalecane dzienne normy na tłuszcz i NNKT* dla niemowląt, dzieci i młodzieży

Wiek

(lata)

Masa ciała

(kg)

Aktyw

ność

fizyczna

współ.

Energia

Tłuszcz

NNKT

kcal/

dobę

MJ/

dobę

g/kg

mc.

Udział

energii

%

Ogółem

g

g

Udział energii %

0-0,5

0,5-1,0

3,4-7,5

7,6-10,0

370-810

730-960

1,5-3,4

3,1-4,0

4,9

3,7

41

35

16,7-36,8

2-5

3-6

4-6

4-6

1-3

10

13

15

1000

1300

1500

4,2

5,5

6,3

32

32

32

36

46

53

3

4

5

3

3

3

4-6

17

19

21

1500

1700

1900

6,3

7,1

8,0

32

32

32

53

60

68

5

6

6

3

3

3

7-9

25

27

30

1900

2000

2200

8,0

8,4

9,2

30

30

30

63

67

73

6

7

7

3

3

3

Dziewczęta

10-12

35

37

39

42

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1750

2000

1800

2050

1850

2100

1900

2150

7,4

8,4

7,6

8,6

7,8

8,8

8,0

9,0

32

32

32

32

32

32

31

31

62

71

64

73

66

75

65

74

6

7

6

7

6

7

6

7

3

3

3

3

3

3

3

3

13-15

45

50

53

55

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1950

2200

2050

2300

2100

2350

2150

2400

8,2

9,2

8,6

9,7

8,8

9,9

9,0

10,1

31

31

31

31

31

31

31

31

67

76

71

79

72

81

74

83

7

7

7

8

7

8

7

8

3

3

3

3

3

3

3

3

16-18

45

50

55

60

65

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1950

2200

2050

2300

2150

2400

2200

2500

2300

2600

8,2

9,2

8,6

9,7

9,0

10,1

9,2

10,5

9,7

10,9

33

33

33

33

33

33

33

33

33

33

72

81

75

84

79

88

81

92

84

95

7

7

7

8

7

8

7

8

8

9

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

Chłopcy

10-12

35

37

39

42

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1900

2150

1950

2200

2000

2250

2100

2350

8,0

9,0

8,2

9,2

8,4

9,5

8,8

9,9

31

31

31

31

31

31

31

31

65

74

67

76

69

78

72

81

6

7

7

7

7

8

7

8

3

3

3

3

3

3

3

3

13-15

47

50

53

56

59

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

2200

2500

2300

2600

2350

2650

2450

2750

2500

2850

9,2

10,5

9,7

10,9

9,9

11,1

10,3

11,6

10,5

12,0

32

32

32

32

32

32

32

32

31

31

78

89

82

92

84

94

87

98

86

98

7

8

8

9

8

9

8

9

8

10

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

16-18

50

55

60

65

70

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

1,5

1,7

2300

2600

2400

2750

2550

2900

2700

3050

2800

3200

9,7

10,9

10,1

11,6

10,7

12,2

11,3

12,8

11,8

13,4

32

33

33

33

33

33

33

33

33

33

82

95

88

101

94

106

99

112

103

117

8

9

8

9

9

10

9

10

9

11

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

Nasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (n6)

Węglowodany podobnie jak tluszcze stanowią źródło energii. Na węglowodany trawiona przez organizm człowieka składają się: skrobia i cukier. Składniki te spotkać można w niemalże wszystkich pokarmach naturalnych: podrobach, owocach, warzywach i produktach zbożowych. Zapewne dlatego stanowią one główne oparcie naszej diety. Bogatym źródłem skrobi jest ryż, pszenica, kukurydza, ziemniaki a także wszelkie produkty otrzymywane ze zbóż: chleb, makaron itp.

Z jednej strony często mówi się o ograniczaniu spożycia cukru, z drugiej zaś stanowi on przecież ważna cześć naszej codziennej diety. Cukier ze względu na fakt iż spalany jest razem z tłuszczem jest o wiele wydajniejszy biorąc pod uwagę produkcje energii od samego spalania tłuszczu. Dlaczego zatem cukier traktowany jest po macoszemu? Odpowiedzi na to pytanie należy dopatrywać się w fakcie iż cukier powszechnie utożsamiany jest z białym cukrem, stosowanym do wyrobu słodyczy i słodzenia napojów. Ten cukier podczas procesu rafinacji traci w wyniku oczyszczania niemalże wszystkie składniki odżywcze. Tłumaczy to zalecenia dietetyków, przekonujących nas do używania białego cukru w jak najmniejszych ilościach. Podczas gdy zachęcają do spoczywania cukru w postaci naturalnej, czyli tego zawartego w warzywach, owocach, mleku, orzechach, produktach zbożowych a nawet w mięsie. Cukier występujący bowiem w tej formie zawiera wiele witamin i substancji mineralnych. Zdrowe odżywianie i odpowiednie proporcje zapewnia naszemu organizmowi właściwą ilość cukru, bez potrzeby uzupełniania jej cukrem rafinowanym.

Podczas trawienia następuje rozkład węglowodanów na jednostki glukozy zwane tez glikogenem. Cześć z nich zostaje zmagazynowana podczas gdy pozostała cześć dostarczając nam energii ulega spaleniu. Odłożeniu w postaci komórek tłuszczu w naszym organizmie ulega ta ilość węglowodanów której jest za dużo i której organizmowi nie udaje się zużyć.

Błonnik jest także istotna częścią odpowiedniej diety. Pomaga on nie tylko w usuwaniu zbędnych wytworów przemiany materii, lecz także zwiększa objętość spożywanego pokarmu co opóźnia jego wędrówkę przez jelita i powoduje iż organizm ma więcej czasu aby wchłonąć wszystkie wartościowe składniki.

Najważniejszym źródłem błonnika są występujące tylko w masie roślinnej tkanki budulcowe roślin, nazywane celuloza. Po usunięciu tej warstwy w procesie oczyszczania pozbywamy się wartości odżywczych i błonnika, doskonałym przykładem jest biały ryż i biała mąka. Błonnika należy szukać w mące z pełnego przemiału, czyli z takiej z której można zrobić ciemny makaron, mieszanki śniadaniowe zawierające pełne zboża, ciemny chleb a także w większości orzechów i brązowym ryżu. Jeżeli chodzi o warzywa i owoce to także one zawierają błonnik, niektóre nawet takie jak rośliny strączkowe, szpinak i nowalijki nawet w sporych ilościach.

Dieta wzbogacona o odpowiednia ilość błonnika ułatwia kontrolowanie masy ciała i zapobiega zaburzeniom żywieniowym, jak również rakowi okrężnicy i chorobom serca. Ilość błonnika jaka powinna być przyjmowana przez osobę dorosłą na dobę wynosi 25 gramów.

Zawartość węglowodanów i błonnika w pożywieniu

Produkt

Sacharoza, laktoza i skrobia

Włókno pokarmowe (błonnik)

Agrest

1,5

4,6

Brzoskwinia

4,6

1,5

Cytryna

0,3

4,0

Czarne jagody

1,1

3,2

Czereśnie

0,5

1,2

Grejpfrut

5,7

0,7

Gruszka

1,0

2,1

Jabłko

3,4

1,8

Maliny

1,5

6,7

Morele

3,4

2,1

Pomarańcze

4,8

1,9

Porzeczki białe

1,1

6,4

Porzeczki czerwone

0,2

7,7

Poziomki

1,4

2,0

Rodzynki

13,4

6,5

Śliwki

5,0

2,3

Truskawki

1,8

1,8

Winogrona

0,5

0,6

Wiśnie

0,1

2,0

Orzechy laskowe

4,6

9,8

Orzechy włoskie

2,6

6,5

Boćwina

0,2

4,4

Bób

8,2

5,8

Brukselka

0,9

5,4

Buraki

6,6

2,2

Cebula

2,3

1,7

Cykoria

1,6

1,0

Dynia

2,5

2,8

Fasola szparagowa

0,5

2,9

Fasola biała, ziarno suche

48,5

15,7

Groszek zielony

11,3

6,0

Groch, ziarno suche

44,8

17,0

Kalafior

0,3

2,4

Kalarepa

1,7

4,4

Kapusta biała

0,5

2,5

Kapusta kwaszona

0,1

1,7

Kapusta czerwona

0,5

4,0

Kapusta włoska

0,9

3,9

Marchew

4,4

2,9

Ogórek

0,9

0,5

Ogórki kwaszone

0,6

0,5

Papryka

0,1

1,2

Pietruszka, korzeń

9,4

4,9

Pietruszka, liście

0,6

6,9

Pomidor

0,3

1,2

Por

1,8

2,7

Rabarbar

0,2

2,3

Rzodkiewka

0,2

1,7

Sałata

0,1

1,8

Seler

3,2

4,9

Soja - ziarno suche

19,9

15,7

Szczaw

0,5

5,3

Szczypiorek

0,0

2,5

Szpinak

0,3

2,1

Ziemniaki

17,6

1,2

Ziemniaki młode

17,6

1,2

Pieczarka świeża

0,9

2,7

Pieczarka suszona

9,0

26,5

Sos pomidorowy

0,2

0,4

Koncentrat pomidorowy 30%

1,1

2,8

Sos keczup

13,7

3,2

Mąka pszenna poznańska

73,2

2,6

Makaron dwujajeczny

73,3

5,3

Kasza gryczana

61,2

5,9

Kasz jęczmienna

68,7

5,4

Kasza manna

78,2

2,5

Płatki kukurydziane

80,2

11,0

Płatki owsiane

61,4

6,9

Ryż

78,4

2,4

Otręby pszenne

15,7

42,4

Zarodki pszenne

29,8

14,0

Chleb pszenny razowy

36,7

5,0

Chleb pszenny zwykły

43,4

2,4

Chleb pszenno- żytni

43,1

2,7

Chleb żytni razowy

41,5

6,2

Chleb żytni jasny

38,6

2,8

Chleb pumpernikiel

42,7

7,2

Bułki pszenne

46,2

1,9

Rogale i bułki maślane

47,4

1,9

  • Białko

W skład naszego organizmu pomijając zawarta w nim wodę wchodzą przede wszystkim białka. Są one podstawowym komponentem, budującym strukturę narządów i tkanek, jak również niektórych części ciała m.in. paznokci i włosów zbudowane prawie ze wyłącznie z białek. Dlatego zadaniem człowieka jest dostarczanie organizmowi tego budulca przez cały okres życia, nie tylko w okresie rozwoju, co oczywiście jest bardzo ważne i niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów rozwojowych, lecz także w późniejszych etapach życia, gdy potrzebny jest w regeneracji i utrzymaniu tkanek.

Białko powinno stanowiąc 17 % organizmu zdrowej osoby bez nadwagi. Występowanie białka to przede wszystkim: kostki, chrząstki, mięśnie, organy wewnętrzne takie jak wątroba, mózg, nerki i serce, jak również w płynach ustrojowych i skórze.

Mówiąc o białkach używa się także terminu zamiennego, nazywając je składnikami budulcowymi organizmu. Podczas procesu trawienia białko zostaje rozłożone na aminokwasy. W tym momencie organizm jest zdolny do oddzielenia poszczególnych aminokwasów od siebie i wykorzystanie ich do pewnych określonych celów. Cześć z nich wykorzystana będzie do produkcji przeciwciał, enzymów i hormonów, inna cześć będzie regeneratorem tkanek podczas gdy jeszcze jedna cześć zostanie wykorzystana podczas procesu wzrostu.

Występowanie białka to przede wszystkim rośliny strączkowe, orzechy, zboża, białe mięso, czerwone mięso, jaja, ryby i produkty mleczne. Ze względu na pochodzenie człowieka związane ze światem zwierzęcym, najlepiej przyswajalne białka ( w porównaniu z przyswajalnością białek pochodzenia roślinnego) także pochodzą z tego źródła i stanowią je :ryby, mleko, jaja i mięso. Dlatego tez szczególnie wegetarianie musza uważać aby w skład ich diet wchodziły wytwory bogate w wysokogatunkowe białko roślinne. Znaleźć je można w mace pszennej, soi lub orzechach.

Mimo ze ogromna cześć naszego organizmu stanowi białko nie oznacza to, że ma być ono najobszerniejszym składnikiem naszej diety. Odpowiednia dieta zawiera jedynie od 15 do 20 procent białek. Na tej podstawie, a także biorąc pod uwagę wiek spożywającego ustalono, iż odpowiednia dawka dla osoby dorosłej to 30 gramów dziennie, zaś dla nastolatka od 70 do 100 gramów na dobę.

Normy na białko

Grupa ludności

(wiek, płeć, lata)

Masa ciała

(kg)

Bezpieczny poziom spożycia

Poziom zalec.spoż.

Białko wzorcowe

Białko krajowej racji pokarmowej

Białko krajowej racji pokarmowej

G/kg/d

G/kg/d

G/os/d

G/os/d

Niemowlęta

0-0,5

0,5-1,0

3,4-7,5

7,6-10,00

2,4

2,1

Dzieci

1-3

10

13

15

1,2

1,3

13

17

20

45

4-6

17

19

21

1,1

1,2

20

23

25

55

7-9

25

27

30

1,0

1,1

28

30

33

65

Dziewczęta

10-12

35

37

39

42

1,0

1,1

39

41

43

46

75

13-15

45

50

53

55

0,9

1,0

45

50

53

55

85

16-18

45

50

55

60

65

0,85

0,9

41

45

50

54

59

80

Chłopcy

10-12

35

37

39

42

1,0

1,1

39

41

43

46

75

13-15

47

50

53

56

59

1,0

1,1

52

55

58

62

65

95

16-18

50

1,95

1,1

55

61

66

72

100

Kobiety

19-25

45

50

55

60

65

70

0,75

36

40

44

48

52

56

70-90

26-60

45

50

55

60

65

70

0,75

36

40

44

48

52

56

70-90

Powyżej 60

45

50

55

60

65

70

0,75

36

40

44

48

52

56

65-70

Ciężarne

Karmiące

+7

+19,5

(0-6)

+14,5

(6-12)

95

110

Mężczyźni

19-25

60

65

70

75

80

0,75

0,8

48

52

56

60

64

26-60

60

65

70

75

80

0,75

0,8

48

52

56

60

64

Powyżej 60

60

65

70

75

80

0,75

0,8

48

52

56

60

64

Tabela jest prezentacja zawartości białek w wybranych produktach spożywczych

Produkt (100 g)

(białko zwierzęce)

Białko

W g

Produkt (100 g)

(białko roślinne)

Białko

W g

Ser edamski tłusty

27,9

Soja

34,9

Mleko w proszku pełne

27,0

Groch

23,8

Ser twarogowy chudy

21,2

Fasola

21,4

Wołowina (pieczeń)

20,9

Kasza gryczana

12,6

Kiełbasa krakowska

20,1

Kasza jęczmienna

8,8

Cielęcina

19,9

Chleb żytni

3,2

Wątroba

19,7

Szpinak

2,6

Kurczak

18,6

Kalafior

2,4

Jaja

12,5

Kapusta

1,7

Kaszanka

9,1

Ziemniaki

1,7

Mleko krowie 2% tł.

3,0

Ogórki

0,7

Witaminy to bardzo potrzebne, organizmowi człowieka złożone związki chemiczne, których nie potrafi wyprodukować sam. Dieta choć składająca się z odpowiedniej ilości białka, wody, węglowodanów i tłuszczy a pozbawiona witam i mikroelementów także doprowadziłaby do śmierci. Nie należy zatem ignorować tego elementu. Rola witamin jest widoczna przede wszystkim podczas reakcji chemicznych przebiegających w naszym organizmie. Nieoceniona jest ich funkcja podczas prawidłowego przebiegu tych procesów, ich działalność w połączeniu z katalizatorami reakcji chemicznych jak również z enzymami. Witaminy SA inicjatorem a także regulują przebieg reakcji komórkowych w ten sposób na przykład dostarczają energii potrzebnej w rozkładzie substancji pokarmowych.

Dietetyka- jest to dziedzina z która choć może człowiek nie zdaje sobie z tego sprawy od ponad 2000 lat towarzyszy nam w codziennym życiu. Od początku bowiem czasu człowiek zrozumiał, ze warto dbać o zrównoważoną dietę, odpowiednie ilości pokarmów i ich rodzaje. Już w piątym wieku przed nasza era Hipokrates, grecki filozof zapytany co dobre jest dla pacjentów mających problem ze wzrokiem odpowiadał ze wątroba drobiowa, owcza i wolowa może im pomoc. Dziś wiemy ze właśnie ten mięsień bogaty jest w witaminy A,B2, B12, D i E, które wspomagają właściwe funkcjonowanie siatkówki oka. Czasy cesarstwa rzymskiego to czasy wody mineralnej, pitej nagminnie ze względu na już wówczas doceniane wartości letnicze w niej zawarte. Także w dzisiejszych czasach składniki mineralne w butelkowanych już wodach mineralnych SA doceniane. Angielski żeglarz i odkrywca, którego chyba nie trzeba przedstawiać kapitan Cook już w XVIII wieku zaobserwował, pokarm na który składają się świeże owoce stanowi ochronę przed wywoływaną z braku witaminy choroba zwana szkorbutem.

Robert McCarrison, uczony który zapoczątkował współczesne podejście do dietetyki i odkrył związki jakie występują miedzy spożywanym pokarmem a występowaniem pewnych chorób, zaobserwował pewne powiązanie miedzy grupami plemiennymi i religijnymi a problemami zdrowotnymi. Pełnił on wówczas funkcje dyrektora brytyjskiej opieki zdrowotnej w Indiach. Plemienia Sikhow i Patkanow było mocno zbudowane w przeciwieństwie do chudego plemienia Madrasow. Przeprowadzono zatem eksperyment dwom grupom szczurów podawano pokarm typowy dla jednego z plemię. Szczury na diecie Sikhow były silne, Szczury żywiące się pokarmem Madrasow chude. Po podaniu szczurów pokarmu typowego dla diety zachodniej, czyli pożywienia oczyszczonego zaczęły one cierpieć na dolegliwości identyczne do tych na które cierpiała najuboższa grupa Hindusów, żywiąca się najmniej zróżnicowanym pożywieniem.

W roku 1912 Kazimierz Funk podczas opisu substancji niezbędnych do właściwej diety użył słowa "witamina" po raz pierwszy.

Grupy witamin: istnieją dwie podstawowe grupy witamin.

W skład pierwszej grupy, rozpuszczalnej w tłuszczach należą witamina D, E, A i K. Występują one w pokarmach zawierających tłuszcz czyli w mleku, maśle i jajkach. Zapasy tych witamin odkładane SA w wątrobie. Człowiek będący na dobrej diecie może zatem przeżyć z zapasów skumulowanych przez wątrobie, nie spożywając witaminy A przez kilka miesięcy bez żadnych zmian chorobowych.

Druga grupę stanowią witaminy rozpuszczalne w wodzie. Należą do nich witamina C i witamina B-complex. Organizm zostawia sobie niewielka ilość tych witamin w rezerwie, nadmiar zaś wydala z moczem.

Odpowiednia ilość witamin jest niewielka. Dzienna dawka witaminy A zwanej tez retinolem dla mężczyzny wynosi 0,0005 g.

Z drugiej zaś strony, choć potrzebujemy ich tak mało nie oznacza to ze możemy z nich całkowicie zrezygnować. Niedobór witamin może mięć poważne skutki i prowadzić do rożnych chorób. Leczenia polegające na uzupełnieniu brakującej dawki witamin sprawiają ze objawy znikają po niedługim czasie, powikłania jednak na zawsze zostaną w organizmie. Niedobór lub brak witaminy D powoduje krzywice (zmiękczenie kości), może to być powodem nieodwracalnych szkód. Istnieją związki znajdujące się w skórze które pod wpływem promieni słonecznych zmieniają się w witaminę D. Dlatego tez na krzywice narażone SA przede wszystkim dzieci emigrantów z krajów tropikalnych którzy przenieśli się na północ. Warto wtedy pamiętać o bogatej diecie.

Także zbyt duża dawka witamin nie jest obojętna dla funkcjonowania organizmu. Przedawkowanie dotyczy przede wszystkim witamin które organizm magazynuje w sporych ilościach. Nadmierne spożywanie na przykład witaminy A może prowadzić nawet do zgonu. Po bolesnej opuchliźnie występuje wysypka, następnie wypadają włosy, w końcowym etapie powiększa się śledziona.

Pokarm przetworzony. Pokarm spożywany we współczesnych czasach to pokarm przechowywany przez długi czas i podlegający przetworzeniu. Podczas obu tych procesów, jak również podczas procesów konserwacji i produkcji pokarm traci wiele witamin. Starając się uzupełnić ten brak do produktów dodawane są witaminy syntetyzowane, wyprodukowane w laboratoriach. Także gotowanie lub nieodpowiednie przygotowanie potrawy powoduje eliminacje składników wartościowych. Straty w wyniku zbyt długiego gotowania mogą dochodzić nawet do 90 %, stracone przez to witaminy to przede wszystkim witamina C i E. Właściwe odżywianie, czyli dieta wzbogacona o owoce i warzywa, odpowiednia ilość białka a także eksponowanie skory na słońce (oczywiście z umiarem) sprawia ze nie musimy obawiać się braku witamin.

Tabela najważniejszych witamin

WITAMINA

ŹRÓDŁA POKARMOWE

ZNACZENIE

A

Retinol

wątroba, świeże oleje rybne, jaja, , mleko, masło, zielone liście warzyw, pomidor, marchew, żółte owoce. Organizm jest w stanie wyprodukować witaminę A z karotenoidów, żółtych pigmentów w warzywach i owocach.

Niezbędna dla właściwego funkcjonowania siatkówki oka. Niedobór powoduje kłopoty z widzeniem o zmierzch (tzn. kurza ślepota), chorób skóry i błon śluzowych.

Niedobór u dzieci powoduje nieprawidłowy wzrost.

B1

Tiamina

Mięso, drożdże, kiełki pszenicy, rośliny strączkowe, orzechy i mleko. Oczyszczone ziarno pszenicy i ryżu zawiera tylko 30% tiaminy występującej w ziarnie, które nie uległo oczyszczeniu, choć białe pieczywo bywa często wzbogacone w składniki odżywcze.

Niezbędna do utlenienia glukozy w organizmie w celu stałego wyzwalania energii. Poza tym potrzeb- na do wzrostu i prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni. Niedobór prowadzi do choroby beri-beri, której towarzyszy zanik mięśni, zaburzenia psychiczne (m.in. opętania), utrata apetytu i obrzmienie kończyn.

B2

Ryboflawina

Kiełki pszenicy, wątroba, mięso, mleko, zielone warzywa, jaja.

Niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii. Niedobór upośledza pracę oczu, negatywnie wpływa na język i usta.

Kwas nikotynowy

(niacyna)

Wyciągi z drożdży, mięso, drób, ryby, kukurydza poddana działaniu substancji zasadowych. Także produkowana przez bakterie znajdujące się w jelitach.

Niezbędna do wzrostu. Niedobór powoduje pelagrę (rumień lombardzki), charakteryzującą się zapaleniem skóry i ust oraz zaburzeniami psychicznymi.

B12

Surowa wątroba, mięso, ryby, mleko

Niezbędna do produkcji czerwonych krwinek.

C

Kwas askorbinowy

Owoce cytrusowe, jagody, świeże warzywa, mleko. Duże ilości witaminy C są tracone podczas gotowania potraw.

Niezbędna do zdrowego stanu kości, zębów, naczyń krwionośnych. Brak prowadzi do szkorbutu, charakteryzuje się gąbczastymi, krwawiącymi dziąsłami.

D

Calciferol

Tran z dorsza, śmietana, żółtko jaja i wątroba. Powstaje także z prekursora witaminy D podczas wystawiania skóry na promieniowanie słoneczne.

Związana ze wzrostem kości i zębów. Działa tylko z odpowiednią ilością wapnia i fosforu. Niedobór u dzieci prowadzi do nieprawidłowej mineralizacji kości, zwanej krzywicą.

E

Tokoferol

Olej z kiełków pszenicy, nasiona soi wątroba, masło, żółtko jaj, owies.

Potrzebna do normalnej reprodukcji i metabolizacji komórek nerwowych i mięśniowych. Niedobór w diecie występuje rzadko, jednak wcześniak mają zaburzone wchłanianie i muszą otrzymywać dodatkowe dawki tej witaminy.

K

Zielone liście warzyw, wątroba wieprzowa , jaja i mleko. Produkowana także przez bakterie jelitowe.

Podstawowy czynnik krzepnięcia krwi. U dorosłych rzadko występuje niedobór, ale w jelitach nowo narodzonych nie ma bakterii produkujących tę witaminę, co może powodowa krwawienie.

Ad.3 Składniki nieorganiczne

  • Woda

Znaczenia wody chyb nie trzeba tłumaczyć- należy bowiem ona do niezbędnych składników pokarmowych.

Zadanie wody: to przede wszystkim transport niezbędnych składników pokarmowych i ich metabolitów do komórek ustrojowych i narządów; funkcja wydalnicza- usuwanie zbędnych produktowi przemiany materii, w skład których wchodzą np. związki toksyczne; jest ona tez idealnym środowiskiem dla całej rzeszy procesów biologicznych; ceni się jej doskonale właściwości jako rozpuszczalnika wielu substancji i pierwiastków chemicznych; jest składnikiem wszystkich tkanek i komórek, wszystkich płynów ustrojowych w ten sposób umożliwiając procesy metaboliczne zachodzące w organizmie człowieka

Właściwości wody: bardzo dobre przewodnictwo do znacznie ułatwia wymianę ciepła; wysoka temperatura parowania.

Woda i jej rola:

  • Rozpuszczalnik miedzy innymi soli mineralnych, związków toksycznych, zgromadzonych podczas wykonywania intensywnej pracy fizycznej.
  • Materiał budulcowy. Udział w tworzeniu tkanek ustrojowych i komórek każdego rodzaju
  • Dzięki swojej obecności umożliwia "bezkolizyjne" poruszanie m.in. stawami, przesuwanie narządów w jamie brzusznej.
  • Reguluje temperaturę organizmu

Woda w organizmie człowieka- jej zawartość.

Woda stanowi od 45 do 75 % masy ciała. Dlaczego ten przedział jest tak obszerny i trudno go jednoznacznie oszacować? Ponieważ zawartość wody w organizmie jest uzależniona od wielu faktorów. Należą do nich miedzy innymi spożycie soli kuchennej, czynniki poza- i wewnątrz ustrojowe. Do czynników pozaustrojowych należy wiek (ilość maleje z wiekiem), warunki otoczenia i masa ciała. Ilość wody zależy również od tkanki tłuszczowej, ponieważ zawiera ona jedynie od 10 do 20 % wody. Wniosek z tego taki ze kobiety( ze względu na większą ilość tkanki tłuszczowej niż mężczyźni) jak i osoby otyłe maja procentowo mniej wody w organizmie. Nadmiar wody usuwany jest przez skore w postaci potu, wydalany jest z moczem, kalem a także przez wentylacje płuc.

Ile człowiek potrzebuje wody?

Człowiek dorosły potrzebuje dziennie wody w ilości od 2 do 4 % masy ciała, dziecko natomiast od 10 do 15%, choć jest to wartość przybliżona, która zależy od wielu czynników takich jak: aktywność fizyczna, wiek, wilgotność powietrza i temperatura otoczenia. Ogólnie przyjęta wartość jako minimalna wartość, która musi być dostarczona dziennie organizmowi wynosi 1,5 litra dziennie.

  • Składniki mineralne.

Składniki mineralne zaliczane są do grupy związków, których obecność w naszym organizmie jest niezbędna. Składniki mineralne stanowią ok. 4 % masy ciała, jest to ta substancja która uzyskiwana jest w wyniku spalenia tkanek w postaci popiołu. Człowiek nie jest zdolny sam je wyprodukować dlatego tez musza być one dostarczane do organizmu w odpowiednich ilościach i proporcjach.

Możemy je podzielić na mikroelementy i makroelementy.

Makroelementy to: wapń, magnez, chlor, sod, potas, fosfor - są składniki mineralne na które zapotrzebowanie jest duże, tzn. wynosi więcej niż 100 mg na osoba dziennie. Makroelementy to także selen żelazo, cynk, miedz, jod, fluor, molibden, kobalt, mangan i chrom - nazywamy je pierwiastkami śladowymi, ich zapotrzebowanie jest mniejsze i wynosi mniej niż 100 mg na osobę dziennie.

Postać składników mineralnych to związki chemiczne nieorganiczne i organiczne. Tworzą one często wielokompleksowe połączenia lub spełniają role jonów w płynach ustrojowych, mogą tez wchodzić w strukturę tkanek.

Żelazo, fosfor, cynk mangan molibden wchodzą w skład enzymów. Fosfor i wapń służą do budowy szkieletu i uzębienia, w syntezie hormonów tarczycy bierze udział jod, żelazo zaś w syntezie hemoglobiny. Magnez i wapń odpowiedzialne są za prawidłowe działanie komórek i połączeń nerwowo-mięśniowych. Gospodarka wodna to działka sodu, chloru i potasu. Za krzepniecie krwi odpowiedzialny jest wapń. Cześć składników mineralnych przybiera formę połączeń organicznych. Jednak częściej występują one w postaci soli, bądź to nierozpuszczalnych bądź rozpuszczalnych w wodzie.

Zestawienie ważniejszych składników mineralnych

Składnik mineralny

Źródło pokarmowe

Znaczenie

Wapń

Mleko, żółtko jaj, skorupiaki, zielone liście warzyw

Składnik kości i zębów; odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, syntezie hormonów i kurczeniu się mięśni.

Fosfor

Nabiał, mięso, ryby, drób i orzechy

Zapewnia prawidłową budowę kości i zębów. Odgrywa ważną rolę w kurczeniu się mięśni

Żelazo

Mięso, wątroba, skorupiaki, żółtko jaj rośliny strączkowe, zboża i orzechy

Ważny składnik hemoglobiny (transportującej tlen do komórek) i koenzymów współpracujących przy tworzeniu ATP.

Jod

Sól jodowana, owoce morza, tran z dorsza

Potrzebny gruczołowi tarczycy do syntezy tyroksyny

Miedź

Jaja, mąka, fasola, buraki, wątroba, ryby, szpinak i szparagi

Bierze udział w syntezie hemoglobiny. Składnik enzymu potrzebnego do produkcji pigmentu melaniny -nadającego skórze kolor

Sód

Występuje m.in. w soli kuchennej (chlorek sodu)

Ma bardzo duży wpływ na procesy osmotyczne

Potas

Występuje w większości pokarmów

Uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych. Potrzebny w procesach wzrostu

Chlor

Występuje w większości pokarmów, także w soli kuchennej

Ważny dla utrzymania równowagi kwasowej krwi i produkcji kwasu solnego w żołądku.

Magnez

Występuje w większości pokarmów

Potrzebny do normalnego funkcjonowania komórek mięśniowych i nerwowych. Bierze udział w tworzeniu kości.

Siarka

Wołowina, jagnięcia, wątroba, ryby, drób, jaja, ser, fasola

Składnik wielu hormonów i witamin współ- uczestniczy w regulowaniu wielu funkcji organizmu

Cynk

Występuje w większości pokarmów

Potrzebny do normalnego wzrostu

Mangan

W ilościach śladowych.

W roślinach zielonych

Potrzebny do procesu wzrostu i reprodukcji

Kobalt

W ilościach śladowych.

W roślinach zielonych

Potrzebny do produkcji czerwonych krwinek

Tabelki przedstawiają zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne

Grupy

Ludności

(płeć, wiek)

Wapń

(mg/osobę)

Fosfor

(mg/osobę)

Magnez

(mg/osobę)

Poziom

Bezpieczny

Norma

Zalecana

Poziom

Bezpieczny

Norma

Zalecana

Poziom

Bezpieczny

Norma

Zalecana

DZIEWCZĘTA

10-12

13-15

16-18

1100

1100

1100

1200

1200

1200

800

800

800

900

900

900

280

280

320

300

300

340

CHŁOPCY

10-12

13-15

16-18

1100

1100

1100

1200

1200

1200

800

800

800

900

900

900

270

280

350

290

300

400

Grupy

Ludności

(płeć, wiek)

Żelazo

(mg/osobę)

Cynk

(mg/osobę)

Jod

(μg/osobę)

Poziom

Bezpieczny

Norma

Zalecana

Poziom

Bezpieczny

Norma

Zalecana

Poziom

Bezpieczny

Norma

Zalecana

DZIEWCZĘTA

10-12

13-15

16-18

14

15

15

16

17

17

10

10

10

13

13

13

130

130

140

150

150

160

CHŁOPCY

10-12

13-15

16-18

12

12

12

14

15

15

14

14

14

16

16

16

130

130

140

150

150

160

Grupy

Ludności

(płeć, wiek)

Selen

(μg/osobę)

Miedź

(mg/osobę)

Fluor

(mg/osobę)

Poziom

Bezpieczny

Norma

Zalecana

Zalecany

Poziom

Bezpieczny

Zalecany

Poziom

Bezpieczny

DZIEWCZĘTA

10-12

13-15

16-18

40

50

50

45

60

60

1,5-2,0

1,5-2,0

1,5-2,0

1,5-2,5

1,5-2,5

1,5-2,5

CHŁOPCY

10-12

13-15

16-18

40

50

60

45

60

70

2,0-2,5

2,0-2,5

2,0-2,5

1,5-2,5

1,5-2,5

1,5-2,5

Grupy

Ludności

(płeć, wiek)

Potas

(mg/osobę)

Sód

(mg/osobę)

Chlor

(mg/osobę)

Minimalna

Norma

Spożycia

Minimalna

Norma

Spożycia

Minimalna

Norma

Spożycia

DZIEWCZĘTA

10-12

13-15

16-18

2000

2500

2500

500

500

575

650

650

750

CHŁOPCY

10-12

13-15

16-18

2000

2500

2500

500

500

575

650

650

750

Ad.4 Jak powinien wyglądać dzienny jadłospis nastolatka?

Przykładowy jadłospis dla nastolatka.

Na śniadanie poleca się herbatę 2 kromki razowego chleba, plasterek żółtego sera, plasterek polędwicy najlepiej z indyka, z warzyw sałatę, pomidora mleko i do tego płatki kukurydziane. Całość wynosi około 600 kcal.

Na drugie śniadanie zalecany jest mały jogurt najlepiej z owocami i jabłko. Całość daje 200 kcal.

Obiad składać powinien się z zupa np. pomidorowa z ryżem, a na drugie danie ziemniaki z udkiem z kurczaka i surówka warzywna z kompotem daje 900 kcal.

Na podwieczorek składa się 250 ml kilu, biszkopty, szklanka pożywnego soku. Całość około 250 kcal.

Ostatni posiłek, kolacja zawiera 2 kromki razowego chleby, plaster chudej wędliny, kawałek białego sera, rzodkiewka, ogórek do tego szklanka kakao i jakiś owoc. Cos około 550 kcal.

W ten sposób odżywiamy się zdrowo i pożywnie! I osiągamy ilość kalorii niezbędną do prawidłowego rozwoju młodego człowieka czyli 2500 kcal.

Po dalsze informacje zachęcamy do sięgania po:

  • Świętosław Ziemiański.: Normy żywienia człowieka-fizjologiczne podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001.
  • Szczygieł A.: Podstawy fizjologii żywienia. PZWL, Warszawa 1975.
  • Ziemiański Ś., Bułhak-Jachymczyk B. Budzyńska-Topolowska J., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne). Nowa Medycyna. 1-27, 1995.
  • Gawędzki J., Hryniewski l. (red. ): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu Wydawnictwo Naukowe PWN, 209, Warszawa 1998.
  • Normy PAN. Normy żywieniowe dla ludności w Polsce. Część II. Witaminy i składniki mineralne. PWN, Warszawa 1987.