związki organiczne o różnej budowie chemicznej. Organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i są przyjmowane z pokarmem w postaci aktywnej albo jako prowitaminy. Witaminy nie ulegają trawieniu, a jedynie wchłanianiu. Przyswojone do komórek spełniają głównie funkcje koenzymów, ich prekursorów, lub stanowią ich część składową. Witaminy przyjmowane są w niewielkich ilościach, ale są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobory lub braki witamin (hipowitaminozy, awitaminozy) powodują liczne objawy chorobowe. Równie szkodliwy dla organizmu może być nadmiar niektórych witamin (hiperwitaminoza). Witaminy dzieli się na rozpuszczalne w wodzie: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, B15), witamina C, H oraz rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.
Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.
Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2021 Wszystkie prawa zastrzeżone.