Wiele chorób wywoływanych jest przez mikroorganizmy, między innymi przez bakterie. Do chorób bakteryjnych zaliczamy m.in.: dyzenteria, wąglik.
Dyzenteria jest to choroba powszechnie zwana czerwonką. Choroba ta zaliczana jest do chorób zakaźnych, jest bardzo poważną w skutkach chorobą. Jednym z przedstawicieli grupy bakteryjnej Enterobakterii jest bakteria zwana szigellą ( Shigella). Jest to bakteria o kształcie pałeczki i o następujących rozmiarach: średnica 0,4-0,6 µm i długość 1-3 µm. Główne objawy tej choroby dotyczą zmian w dolnym odcinku jelita. Możemy się nią zarazić przez spożywanie pokarmów, w których może szigella bytować, a mianowicie w owocach, mleku, jarzynach. Choroba ta charakteryzuje się krwawymi biegunkami, odbywającymi się nawet do kilkudziesięciu razy na dobę. Przeważnie nie jest chorobą śmiertelną, głównie ustępuje już po paru dniach. Dyzenteria zwana jest chorobą brudnych rąk. Okres, w którym jest wiele zachorowań na czerwonkę to lato. Objawami czerwonki są również silne bóle brzucha oraz wysoka gorączka sięgająca nawet 39°C. Innymi objawami mogą być: śluzowe wypróżnienia, ropa w kale, odwodnienie, nudności ustępujące po około 10 dniach.
Bardzo ciepły klimat sprzyja rozwojowi czerwonki, dlatego w krajach o takim klimacie jest ona bardzo powszechna chorobą. Do nosicieli Shigelli zaliczamy również owady, zwłaszcza muchy. Czerwonka, jest choroba, której pojawienie się może spowodować różnego rodzaju powikłania. Przykład to: zaburzenia krążeniowe, czy też wstrząs. Bakteria, która dostanie się do naszego jelita grubego szybko się namnaża. Bakterie te zaczynają wytwarzać toksynę, która działa na błonę śluzową powodując owrzodzenie, obrzęk oraz przekrwienie. Profilaktyka tej choroby obejmuje przede wszystkim zasady sanitarno-higienicznych. Należy zwracać uwagę na mycie owoców i warzyw. Przed każdym posiłkiem należy umyć ręce oraz pozbyć się wszelkich nieczystości. Posiłki należy przygotowywać czystymi rękami. Jeśli chodzi o leczenie farmakologiczne stosuje się głównie antybiotyk o nazwie biseptol.
- Anthrax inaczej zwany wąglikiem. Wąglik jest choroba odzwierzęcą, zwana zoonozą. Występuje ona u zwierząt odżywiających się trawą czyli trawożernych. Pojawia się w krajach trzeciego świata, dotyczy głównie owiec i kóz. Do Polski dochodzi ze wschodniej granicy. W naszym kraju pojawia się bardzo rzadko. Za tą chorobę odpowiedzialna jest bakteria o nazwie Bacillus anthracis. Bakteria ta ma postać laseczki. Zastosowanie oraz tworzenie wąglika jest bardzo łatwe. Bacillus anthracis dostaje się do naszego organizmu poprzez główne układy takie jak: pokarmowy i oddechowy, a także poprzez skórę. Pojawienie się w naszym organizmie wąglika powoduje natychmiastową śmierć. Bakteria ta nie przenosi się z osoby na osobę. W bardzo szybkim tempie może zabić prawie 90 procent zakażonych osób. Główne objawy wąglika są podobne do objawów grypy, z tym, że występują również bóle, biegunka i wzdęcia. Występują także zmiany na skórze w postaci martwiczego owrzodzenia. Często zakażenie pochodzi od zwierzęcia zakażonego wąglikiem. Można wyróżnić trzy rodzaje wąglika. Wąglik skórny, obejmuje on około 99%, zwany również czarną krostą. Powoduje 20 procent śmiertelności. Wielkość krosty może sięgać 25 centymetrów. Jest ona początkowo barwy czerwonej, a później przechodzi w czarną. Najbardziej śmiertelna postacią wąglika jest postać płucna. Po zakażeniu tą forma wąglika, śmierć może pojawić się już w ciągu doby. Najbardziej rzadka postać wąglika to postać jelitowa. Bardzo niebezpieczna. W naszym kraju bardzo rzadkie są notowania zarażenia wąglikiem. W roku 1996 był tylko jeden przypadek.
