Tabela przedstawia zawartość poszczególnych składników odżywczych (białko, cukry, błonnik, tłuszcze i sole mineralne) oraz witamin (A, B, C, D) w różnych produktach spożywczych. Wiadomości w niej zawarte mają tylko charakter orientacyjny. Przy planowaniu prawidłowej, zróżnicowanej diety należy skorzystać z porady specjalisty.

LEGENDA:

Cyfry w tabeli odpowiadają zawartości danego składnika w produkcie spożywczym:

1 - mało

2 - średnio

3 - dużo

Składniki odżywcze

Witaminy

Produkt

Białko

Cukry

Błonnik

Tłuszcze

Sole mineralne

A

B

C

D

Bób

3

3

3

1

3

1

3

2

1

Fasola

3

3

3

1

3

1

3

2

1

Groch

3

3

3

1

3

1

3

2

1

Gruszki

1

2

2

1

1

1

1

2

1

Jabłka

1

2

2

1

1

1

1

2

1

Kapusta

1

1

2

1

2

3

3

3

1

Margaryna

1

1

1

3

1

1

1

1

1

Marchew

1

2

2

1

1

3

2

2

1

Masło

1

1

1

3

2

3

1

1

1

Mleko

2

2

1

2

2

3

3

1

2

Pieczywo białe

1

3

2

1

2

1

1

1

1

Pieczywo ciemnie

2

3

3

1

2

1

3

1

1

Pomidory

1

2

2

1

1

2

3

3

1

Ryby

3

1

1

2

2

2

1

1

2

Sery

3

1

1

2

3

2

1

1

1

Szynka

3

1

1

3

2

1

1

1

1

Wieprzowina

3

1

1

3

1

1

2

1

1

Wołowina

3

1

1

1

1

1

1

1

1

Ziemniaki

1

3

2

1

1

1

2

3

1