Witaminy są to związki organiczne niezbędne w bardzo małych ilościach do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dany związek może być witaminą dla jednego gatunku, a nie musi być dla innego. Zależnie od wymagań pokarmowych danego organizmu np. kwas askorbinowy nie jest witaminą dla szczura.

Niektóre witaminy B i K są syntetyzowane przez mikroorganizmy w jelicie grubym.

Witaminy wchodzą jako koenzym w skład wielu enzymów. Ponieważ witaminy to substancje, których organizm nie może sam syntetyzować, więc nie mogą być trawione. Witaminy dzieli się na:

- rozpuszczalne w wodzie, witaminy B i C

- rozpuszczalne w tłuszczach, A, D, E, K

Witamina A, retinol, akseroftol, odpowiada za prawidłowe widzenie, wzrost, odporność na zakażenia ropne, niedobór powoduje rogowacenie, łuszczenie naskórka, kurzą ślepotę.

Witamina D, kalcyferol, reguluje przemianę wapniowo- fosforową, kieruje metabolizmem tkanki kostnej, jej niedobór powoduje krzywice.

Witamina E, tokoferol, wpływa na płodność, bierze udział w utlenianiu biologicznym, wpływa na działanie tkanki mięśni.

K, filochinon, warunkuje prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi i oddychanie wewnątrzkomórkowe.

Witamina B1, tiamina, uczestniczy w procesach utleniania, wpływa na przemianę węglowodanów, tłuszczów, warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej.

B2- ryboflawina, składnik enzymów oddechowych, podnosi ogólną odporność organizmu, wpływa na wzrost

B6, pirydoksyna, reguluje przemianę aminokwasów, bierze udział w procesach krwiotwórczych.

PP, niacyna, bierze udział w procesach utleniania komórkowego, brak powoduje zaczerwienienia i owrzodzenie odsłoniętych części.

B12, kobalamina, reguluje procesy krwiotwórcze, wytwarzanie erytrocytów.

erytrocytów, kwas askorbinowy, wzmaga ogólną odporność organizmu, wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej i wchłanianie Fe.

H-biotyna, wpływa na właściwy stan skóry i włosów, chroni przed łojotokiem zapaleniem skóry i wypadaniem włosów.

Występowanie witamin: surowe owoce, jarzyny, nabiał, wątroba, drożdże, kiełki zbóż.