cukier trzcinowy / cukier buraczany - dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy połączonych wiązaniem glikozydowym. Występuje w dużych ilościach w trzcinie cukrowej oraz w korzeniu buraka cukrowego, z których jest otrzymywana na skalę przemysłową. S. stanowi główną postać, w jakiej cukry są transportowane w roślinie. U niektórych roślin wyższych (np. u buraka cukrowego) s. jest formą zapasową cukru i jest ona magazynowana w wakuolach komórek spichrzowych. Przez ludzi spożywana jest najczęściej jako cukier spożywczy (kryształ, puder).
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.
Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2021 Wszystkie prawa zastrzeżone.