organ wytwarzany jedynie przez rośliny okrytonasienne. Owoc powstaje po zapłodnieniu z zalążni słupka lub rzadziej z płonnych elementów kwiatu np. dna kwiatowego (np. owoc rzekomy jabłoni). W obrębie owocu wyróżnia się owocnię i nasiona. Owoce w zależności od budowy owocni można podzielić na suche i mięsiste. Suche - na pękające (mieszek, strąk, łuszczyna, torebka) i niepękające (orzech, niełupka, rozłupnia, ziarniak). Owoce mięsiste (soczyste) to np. jagoda - pomidor, pestkowiec np. wiśnia oraz owoce rzekome (jabłko) i owocostany - porzeczka, ananas, morwa. Klasyfikacja owoców ze względu na ilość elementów, które go tworzą obejmuje owoce pojedyncze, powstające z jednej zalążni, np. strąk, pestkowiec; owoce złożone (zbiorowe), np. malina, truskawka oraz owocostany - np. ananas.
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.
Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2023 Wszystkie prawa zastrzeżone.