WODA (należy do związków nieorganicznych)
Budowa:
wykazuje polarność w swojej budowie; w skład jednej cząsteczki wody wchodzi jeden atom tlenu oraz dwa atomy wodoru występowanie słabych wiązań wodorowych
Właściwości:
woda należy do ważnych elementów mających wpływ zarówno na organizmy, jak i środowisko ich życia wchodzi ona w skład wszelkich organizmów żyjących na Ziemi ilości wody znajdującej się w organizmach zależą od wieku oraz stanu zdrowia jej specyficzna budowa sprawia, że jest ona uniwersalnym rozpuszczalnikiem związków organicznych bierze ona udział w transporcie różnych substancji wewnątrz organizmów dzięki swoim właściwościom dba o właściwą termoregulację w organizmie reguluje pH, czyli stężenie jonów wodorowych wchodzi w skład wszelkich płynów wewnątrz organizmu, takich jak: krew czy limfa ma duże znaczenie w czasie rozwijania się organizmów na każdym ich etapiePierwiastki biogenne:
Należą tu takie pierwiastki jak: C, O, N, H, P, S
Pierwiastki te są składnikami związków organicznych wszystkich organizmów
Zw. organiczne
|
Podstawowe składniki związku organicznego
|
Pierwiastki budulcowe
|
Główne funkcje
|
Białka
|
Aminokwas
|
C, O, S, H, N
|
Są składniki budulcowymi, a także pełnią funkcje katalizatorów wielu reakcji
|
Kwasy nukleinowe
|
Nukleotyd
|
C, O, N, P, H
|
Stanowią jednostkę informacji genetycznej,
Biorą udział w dziedziczeniu
|
Cukry
|
Cukier prosty (glukoza, fruktoza)
|
C, O, H
|
Są źródłem energii, a także substancją budującą oraz zapasową
|
Lipidy
|
Glicerol i łańcuchy kwasów tłuszczowych
|
C, O, H
|
Biorą udział w reakcjach energetycznych oraz stanowią warstwę termoizolacyjną
|
BIAŁKA:
W tej grupie jest najwięcej związków organicznych. Podstawową jednostką budulcową jest tu aminokwas.
Oto ogólny wzór aminokwasu:
R - CH (NH2)COOH
Każdy aminokwas posiada grupę karboksylową (-COOH) oraz grupę aminową (-NH2). Resztą aminokwasu jest tzw. łańcuch
Wiązania peptydowe:
aminokwas + aminokwas → woda + dwupeptyd
Białko składa się z więcej niż jednego aminokwasu - wszystkie aminokwasy łączą się ze sobą poprzez wiązania peptydowe. Wiązaniem peptydowym jest nic innego jak połączenie grup: karboksylowej z aminową wraz z wydzieleniem cząsteczki wody
Znaczenie i rola:
budowanie organizmów żywych za pomocą białek strukturalnych regulowanie różnych przemian biochemicznych za pomocą białek regulatorowych transport za pomocą białek transportujących - tlenu przez np. hemoglobinę czy innych związków przez np. albuminę obrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi za pomocą białek odpornościowych - wytwarzanie przeciwciał funkcje motoryczne - kurczenie mięsni za pomocą białek takich jak: miozyna czy aktynaBiałka możemy podzielić na 2 podstawowe grupy:
PROSTE (zwane proteinami):
W ich skład wchodzą tylko aminokwasy
globuliny - białka będące składnikami komórek mięśniowych, a także te, służące do obrony organizmu albuminy - wchodzą w skład komórek oraz płynów wewnątrzustrojowych histony - wchodzą obok DNA w skład chromatyny oraz chromosomów w komórkach eukariotycznych skleroproteiny - nie rozpuszczają się w wodzie; są składnikami włosów i paznokci (keratyny oraz elastyny
ZŁOŻONE (zwane proteidami):
Oprócz aminokwasów w ich skład wchodzą jeszcze inne składniki niebiałkowe
glikoproteidy - posiadają dodatkowo reszty cukrowe; wchodzą w skład błony komórkowej lipoproteidy - posiadają dodatkowo reszty tłuszczowe nukleoproteidy - posiadają dodatkowo kwasy nukleinowe metaloproteidy - posiadają dodatkowo atomy metali, m.in.: Cu. Fe czy Zn chromoproteidy - posiadają dodatkowo liczne barwniki
Oto najważniejsze aminokwasy, które budują białka::
- alanina - kwas glutaminowy**
- arginina* - leucyna
- asparganina - lizyna*
- cysteina - metionina
- fenyloalanina - prolina
- glicyna - seryna
- glutamina - treonina
- histydyna* - tryptofan
- izoleucyna - tyrozyna
- kwas asparginowy** - kwas walina
Podział aminokwasów:
- ze względu na odczyn pH:
a. aminokwasy obojętne
b. aminokwasy zasadowe* (w ich składzie występuje dodatkowa grupa aminowa)
c. aminokwasy kwaśne** (w ich składzie występuje dodatkowa grupa karboksylowa)
- ze względu na ich pochodzenie:
d. aminokwasy endogenne (wytwarzane przez organizm)
e. aminokwasy egzogenne (dostarczane do organizmu z otoczenia)
STRUKTURA BIAŁEK:
- pierwszorzędowa (opisuje połączenie liniowe aminokwasów)
- drugorzędowa (zwana inaczej strukturą α; opisywana jest jako przestrzenna struktura - helisa prawoskrętna; jej istnienie jest możliwe dzięki stabilizacji za pomocą wiązań wodorowych; jej przykładem może być m.in. keratyna)
- trzeciorzędowa (zwana strukturą β; opisuje ona kolejny etap zwijania i skręcania w strukturze drugorzędowej. Całość jest stabilizowana dzięki różnym wiązaniom między aminokwasami - w postaci mostków siarczkowych, wiązań jonowych czy wodorowych. Dobrymi przykładami są tu enzymy oraz inne czynne białka)
- czwartorzędowa (opisuje ona sposoby połączeń między strukturami trzeciorzędowymi. Struktura czwartorzędowa występuje w białkach zawierających co najmniej dwa łańcuchy polipeptydowe. Za jej pomocą określone jest wzajemne położenie łańcuchów, jak i ich wspólne ułożenie w przestrzeni. Przykładem białka o strukturze czwartorzędowej jest hemoglobina składająca się z globiny oraz hemu.)
LIPIDY( zwane też TŁUSZCZAMI):
Ta grupa jest wyjątkowo niejednorodna. Związki do niej należące mają różną budowę oraz skład. Nie są polarne, więc są nierozpuszczalne w wodzie.
Reakcja estryfikacji:
Wiązanie estrowe powstaje jako połączenie między glicerolem a kwasami tłuszczowymi, a konkretnie - między grupą wodorotlenową a grupami karboksylowymi. W wyniku tej reakcji wytrącają się 3 cząsteczki wody i tworzy się triacyloglicerol.
PODZIAŁ LIPIDÓW:
Tłuszcze
|
Grupy
|
Funkcje
|
Lipidy proste
|
Tłuszcze właściwe
(czyli trójglicerydy)
|
Magazynują energię w tkance; są warstwą termoizolacyjną
|
woski
|
Chronią powierzchnie organizmów przed parowaniem oraz przed insektami
| |
Lipidy złożone
|
Fosfolipidy
|
Wchodzą w skład błony komórkowej
|
Glikolipidy
|
Wchodzą w skład substancji białej (mózg i rdzeń kręgowy)
| |
Steroidy (sterydy)
|
Sterole
|
Wchodzą w skład błony u zwierząt (m.in. jako cholesterol)
|
Witamina D
|
Pomagać wchłaniać wapń z jelit. Ponadto jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości.
| |
Hormony steroidowe
|
Regulują przebieg reakcji w metabolizmie - na przykład testosteron, estrogen czy progesteron
| |
Kwasy żółciowe
|
Pomagają trawić tłuszcze. Powstają w woreczku żółciowym i wątrobie
|
Kwasy tłuszczowe dzielimy na 2 podstawowe grupy:
NIENASYCONE:
To wszystkie kwasy mające co najmniej jedno wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym Występują w ciekłym stanie skupieniaNASYCONE:
To wszystkie kwasy tłuszczowe, które w swoich łańcuchach węglowych posiadają jedynie pojedyncze wiązania międzywęglowe Występują substancje stałeWĘGLOWODANY:
Nazywane inaczej cukrami. W swojej budowie posiadają takie pierwiastki jak: węgiel, wodór oraz tlen (proporcje: 1:2:1)
Grupy węglowodanów:
CUKRY
| ||
monosacharydy
(zwane inaczej cukrami prostymi)
|
disacharydy
(inaczej zwane dwucukrami) C12H22O11
|
polisacharydy
(inaczej zwane wielocukrami) (C6H10O5)n
|
triozy C3H6O3 czyli cukry zawierające 3 atomy węgla, np. aldehyd glicerynowy oraz dihydroksyaceton
|
sacharoza - zawiera 1 cząsteczkę glukozy i 1 fruktozy
|
glikogen, zwany skrobią zwierzęcą - może być rozkładany do glukozy
|
pentozy C5H12O6 czyli cukry zawierające 5 atomów węgla, np. ryboza i deoksyryboza - składniki kwasów nukleinowych
|
maltoza czyli cukier słodowy - zawiera 2 cząsteczki glukozy
|
celuloza, czyli błonnik - jest również polimerem glukozy
|
heksozy C6H12O6 czyli cukry zawierające 6 atomów węgla, np. glukoza, galaktoza czy fruktoza
|
laktoza, czyli cukier mlekowy - zawiera 1 cząsteczkę D-galaktozy i 1 cząsteczkę D-glukozy
|
skrobia - występuje u roślin; jest zbudowana z reszt glukozowych połączonych wiązaniami glikozydowymi
|
Rozpuszczają się w wodzie
|
Nie rozpuszczają się w wodzie
|
Zwierzęta w swoich organizmach rozkładają cukry na cukry proste i tylko w takiej postaci je transportują.
Specyficzne grupy funkcyjne:
aldehydowa -COH (związki ją zawierające nazywamy aldozami) ketonowa -CO (związki ją zawierające nazywamy ketozami) wodorotlenowa -OHWiązanie glikozydowe
Najpopularniejszym związkiem, w którym widoczne jest wiązanie glikozydowe, jest glikogen. Generalnie jednak cukry proste w cząsteczkach wielocukrów połączone są przez wiązania glikozydowe. Takie wiązanie powstaje między węglem jednego monosacharydu a węglem drugiego.
Homoglikanami nazywa się wielocukry zbudowane z jednego rodzaju monosacharydów - np. z cząsteczek glukozy.
HOMOGLIKAN
|
FUNKCJE
|
MIEJSCE WYSTĘPOWANIA
|
CELOBIOZA |
budulec
|
Składnik ściany komórkowej u roślin
|
CELULOZA
|
budulec
|
Składnik ściany komórkowej u roślin pyłek kwiatowy, produkt trawienia cukrów
|
CHITYNA
|
budulec
|
Składnik ściany komórkowej u grzybów oraz składnik szkieletów zewnętrznych u stawonogów
|
GLIKOGEN
|
zapasy energetyczne
|
W tkankach zwierząt i grzybów
|
INULINA
|
materiał energetyczny
|
u niektórych roślin
|
LAKTOZA
|
funkcje energetyczne
|
cukier w mleku
|
MALTOZA
|
funkcje energetyczne
|
jest produktem rozkładu cukrów
|
SACHAROZA
|
funkcje energetyczne
|
u niektórych roślin, np. w trzcinie cukrowej
|
SKROBIA
|
zapasowy materiał energetyczny
|
powszechnie u roślin
|