tłuszcze / tłuszczowce - grupa związków organicznych, niejednorodna pod względem chemicznym, o zróżnicowanych funkcjach. Wszystkie kwasy tłuszczowe - składnik większości lipidów - są wytwarzane z aktywowanych reszt kwasu octowego, nie rozpuszczają się w wodzie, natomiast rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych. Ze względu na budowę dzieli się je na: tłuszcze proste (woski, trójglicerydy), tłuszcze złożone (fosfolipidy, glikolipidy) i związki tłuszczopodobne (kwasy tłuszczowe, steroidy, karotenoidy, chinony). W organizmach pełnią rolę: energetyczną, budulcową, zapasową, ochronną i przekazu informacji. Fosfolipidy, sfingolipidy i cholesterol stanowią lipidową komponentę błon biologicznych.
Tłuszcze są głównym składnikiem energetycznym naszego pożywienia. Ze względu na pochodzenie można je podzielić na tłuszcze zwierzęce i tłuszcze roślinne. Są zbudowane z glicerolu i kwasów tłuszczowych. Stanowią zapasowy materiał energetyczny gromadzony głównie pod skórą w postaci tkanki tłuszczowej.
Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.
Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2021 Wszystkie prawa zastrzeżone.