Białka (inaczej proteiny) są cząsteczkami tworzonymi przez aminokwasy. Mogą mieć różną długość (wielkość), mierzoną ilością aminokwasów. W cząsteczkach białkowych aminokwasy połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi. W zależności od ilości aminokwasów i wiązań peptydowych tworzących białko wyróżnia się oligopeptydy (zbudowane z kilku aminokwasów-do dziesięciu), polipeptydy (tworzone przez kilkadziesiąt aminokwasów). Białko może składać się z samych aminokwasów (wtedy nazywa się białkiem prostym) lub też posiadać dodatkowe składniki, np. metale (metaloproteiny), cukry (glikoproteiny), lipidy (lipoproteiny) i inne. Białka w organizmie pełnią głównie funkcję budulcową, ale też regulacyjną, gdyż wszystkie enzymy (nie trzeba chyba podkreślać ich funkcji) w organizmie są białkami, a ich wady, braki lub nieprawidłowe działanie prowadzą do poważnych chorób lub śmierci. Również hormony są białkami.
Cukrowce (węglowodany) budowane są przez trzy różne atomy: C, H, O (liczba atomów wodoru pozostaje do liczby atomów tlenu w stosunku 2:1, tak jak w cząsteczce wody, dlatego nazwa cukrowców, to węglowodany). Węglowodany można klasyfikować ze względu na ilość atomów węgla w cząsteczce: triozy (trzy atomy węgla), tetrozy (cztery atomy węgla), pentozy (pięć), heksozy (sześć). Przykładem pentozy jest ryboza, a heksozy-glukoza. Cukrowce dzieli się też ze względu na grupę funkcyjną, jaką zawierają w cząsteczce: aldozy (grupa aldehydowa), np. glukoza (a więc glukoza jest aldozą, a ściśle mówiąc aldoheksozą), ketozy (z grupą ketonową), np. fruktoza. Ze względu na stopień polimeryzacji węglowodany dzieli się na: monosacharydy (cukry proste, np. glukoza, ryboza) dobrze rozpuszczalne w wodzie, oligosacharydy, zawierające do 10 cząsteczek cukrów prostych; polisacharydy (wielocukry, zbudowane z wielu cząsteczek cukrów prostych, np. celuloza). Disacharydy, to dwucukry (cząsteczki zbudowane z dwóch cząsteczek cukrów prostych). Przykładami disacharydów są: maltoza (zbudowana z dwóch cząsteczek glukozy), sacharoza (glukoza + fruktoza), laktoza (glukoza + galaktoza). Cukry pełnią w organizmie funkcję energetyczną, czasem budulcową (częściej u roślin, u których węglowodany są też materiałem budulcowym).
Tłuszcze (lipidy), to estry gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych. Gliceryna jest alkoholem trójwodorotlenowym {C3H5(OH)3}. Kwasy tłuszczowe, to np.: kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, linolowy, linolenowy (trzy ostatnie, to kwasy nienasycone, dwa pierwsze-nasycone). Jedna cząsteczka gliceryny łączy się z trzema cząsteczkami kwasów tłuszczowych (wiązanie estrowe wytwarza się pomiędzy grupą hydroksylową gliceryny, a grupą karboksylową kwasu tłuszczowego). Tłuszcze pełnią w organizmie ludzkim funkcje głównie zapasowe. Kiedy brakuje wody, organizm może ją wytworzyć z tłuszczu. Również funkcja energetyczna lipidów jest znacząca dla organizmu. Poza tym pełnią funkcję ochronną (tkanka tłuszczowa otacza narządy), izolacyjną (pod skórą tłuszcz chroni przed zimnem, np. u morsów, niedźwiedzi polarnych, ale też u ludzi).
Pierwiastki, które budują wszystkie cząsteczki naszego organizmu można podzielić na grupy w zależności od ich zawartości. Pierwiastki biogenne wchodzą w większości w skład każdej komórki: C, H, O, N, S, P. Makroelementy, to pierwiastki, których udział w budowie suchej masy jest nie mniejszy, niż 0,01 %: C, H, O, N, S, P, Ca, Mg, Na, Cl. Mikroelementy, to te pierwiastki, których udział w suchej masie oscyluje w granicach 0,01 %-0,00001 %: Fe, Cu, B, Zn, Mn, Mo, F. Ultraelementy, to pierwiastki stanowiące milionowe części suchej masy, np. Ag, Au, Ra.