Człowiek coraz częściej używa glonów do swoich celów. Znajdują one zastosowanie w wielu dziedzinach życia i gospodarki. Mogą one być wykorzystywane np. w ekologii. Jako zielone organizmy przeprowadzające fotosyntezę glony używane są do oczyszczania i wzbogacania w tlen zbiorników wodnych. Ponadto glony z gatunku chlorella stosowane są jako bioindykatory (biologiczne wskaźniki) w badaniach nad skażeniem środowiska. Ze względu na dużą zawartość związków wysokoenergetycznych (cukry, tłuszcze, białka), a także mikro- i makroelementów (np. witaminy, jod, bor, miedź, sole potasu i innych pierwiastków biogennych) glonów używa się jako pożywienie. Bogate w te związki są głownie listownica, chlorella, morszczyn i brunatnice. Posiłkami z glonów zajadają się głównie Japończycy, podaje się je również w postaci paszy zwierzętom domowym
Glony stosuje się także w różnego rodzaju przemysłach, a także w medycynie. Uzyskiwany z nich agar i kwas alginowy używany jest do wytwarzania lodów, galaretek lub majonezów. Tych samych związków używa się w przemyśle papierniczym (produkcja tektur i kartonów) oraz odzieżowym (do impregnacji tkanin).
Te niepozorne organizmy znalazły zastosowanie także w medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Glony wykorzystywane są w procesach wytwarzania antybiotyków, oraz leków przeciw chorobom przewodu pokarmowego (m. in. robaki pasożytnicze). Używa się ich również do produkcji maści na rany pooparzeniowe. W przemyśle kosmetycznym glonów dodaje się także do kremów i kosmetyków.
