Dawniej zaliczane do królestwa roślin, grzyby dziś ze względu na swoją budowę oraz skład chemiczny klasyfikowane są jako odrębne królestwie Fungi na równi z królestwem zwierząt czy roślin.
Organizmy te pozbawione są chloroplastów, przez co nie mogą samodzielnie zdobywać pokarmu. Brak chlorofilu uniemożliwia im przeprowadzanie procesu fotosyntezy. Pokarm muszą więc zdobywać w inny sposób, wykorzystując zwierzęta lub rośliny. Najkorzystniejsze warunki stwarza im las, gdzie występują spore pokłady butwiejących roślin i szczątków zwierząt, na których mogą się one rozwijać.
Zazwyczaj hasło "grzyby" kojarzy nam się z pieczarkami, borowikami itd. Jednak świat grzybów jest o wiele bogatszy i nie ogranicza się jedynie do grupy tych organizmów zaliczanej do grzybów wyższych. Z resztą spotykane przez nas "grzyby" to w rzeczywistości jedynie owocniki. Właściwy organizm, czyli grzybnia jest ukryty pod warstwą ściółki leśnej. Tworzą ją strzępki o pokroju nitkowatym. Widziane przez nas owocniki służą grzybom jedynie do rozmnażania się w sposób bezpłciowy.
Grzyby są to organizmy wszędobylskie. Można je spotkać w lasach, na polach a także w parkach czy nawet w mieszkaniach. Ich powszechność dotyczy także różnych szerokości i długości geograficznych. Na naszej planecie jak dotąd zidentyfikowano niemal 120 000 gatunków. Przeważaj tu zdecydowanie tzw. grzyby niższe, które nie rzucają się zbytnio w oczy - ich owocniki są niepozorne lub w ogóle brak ich. Jeśli chodzi o grzyby wyższe to ilość ich gatunków szacuję się na ok. 20 000 (w samej Europie jest ich 5 000)
Grzyby ze względu na prowadzony przez nie tryb życia dzieli się na saprofityczne i pasożytnicze. Saprofity.
Pokarm jest przez nie pobierany z rozkładających się szczątków roślinnych i zwierzęcych. Znane są jednak i przykłady takich osobników, które będąc początkowo saprofitami z czasem zaczynają pasożytować na innych organizmy. Takie grzyby określa się mianem sapropasożytów.
Często poszczególne gatunki są ściśle związane z gatunkami roślin, z których czerpią substancje odżywcze. Gdy nie szkodzą one tymże rośliną, lecz z nimi współdziałają mamy do czynienia ze zjawiskiem mikoryzy. Wtedy to strzępki grzybni albo wnikają do korzeni rośliny żywicielskiej bądź je tylko oplatają. Dzięki temu może dochodzić do wymiany niezbędnych dla obu organizmów substancji.
Aby grzyby mogły się dobrze rozwijać nie wystarczy im dostęp do czynników odżywczych. Na kondycję organizmu mają także wpływ temperatura oraz stopień wilgotności. Na przykład, najlepszą pogodą do rozwoju owocników jest ta, kiedy nie ma wiatru ani żadnych innych gwałtownych zmian atmosferycznych.
Pośród wymienionych czynników brak jest światła a to dlatego, że cykl życiowy grzybów jest od niego uniezależniony. Jak już wspomniano wcześniej grzybnia rozrasta się w podłożu gdzie światło już nie dociera. Jej wzrost nie jest zdeterminowany w żadnym określonym kierunku, zaś żywotność zmienna. Czasami jednak można zaobserwować, iż grzybnia grzybów kapeluszowych rozrasta się po okręgu. Na obwodzie takiego koła pojawiają się owocniki (występowanie tzw. czarcich kręgów).
Owocniki różnią się w poszczególnych typach grzybów. Np. u podstawczaków występuje charakterystyczny kapelusz, który u swego spodu posiada blaszki zarodnionośne, zwane inaczej hymenoforem. Hymenium jest bezpośrednio tą warstwą w obrębie której powstają zarodniki. Całość wznosi się nad powierzchnię ziemi dzięki trzonowi owocnika.
Jak już wspomniano na różnokształtnym (blaszkowate, rurkowate bądź kolczaste) hymenium tworzą się odpowiednie organy rodne tzw. podstawki. Twory te powstają w wyniku przekształcenia się jednej najbardziej zewnętrznej komórki w obrębie, której doszło do kariogamii. Zarodniki łączą się z podstawką za pomocą cienkich i nie długich wyrostków (sterygm). W przypadku podstawczaków na jedną zarodnie przypadają cztery zarodniki.
Systematyka grzybów wg Wikipedii:
Typ: skoczkowce (Chytridiomycota) - zaliczane do tego typu organizmy są jednokomórkowcami o wielu jądrach. Przeważnie występują w wodzie.
Typ: sprzężniowce (Zygomycota) z klasą: sprzężniaki (Zygomycetes) - Grzyby te, to przeważnie saprofity występujące w glebie oraz na jej powierzchni. Dzięki nim substancję organiczne ulegają rozkładowi na prostsze związki chemiczne. Stąd też pełnią ważną rolę przy tworzeniu się próchnicy, chociaż znajdują się tu także osobniki, które pasożytują na owadach.
Typ: workowce (Ascomycota) z klasami: drożdżaki (Saccharomycetes), szpetczaki (Taphrinomycetes), owadorośla (Laboulbeniomycetes)oraz workowce właściwe (Ascomycetes);
Drożdżaki - grzyby jedno- lub wielokomórkowe o bardzo niewielkich rozmiarach; rozmnażanie bezpłciowe - przez pączkowanie; Przedstawiciele tejże grupy są wszędobylscy. Występują od gleby, przewodu pokarmowego po ludzkie bądź zwierzęce odchody.
Workowce - ich owocniki posiadają bardzo dużą zmienność w zakresie kształtów i kolorów. Zazwyczaj bytują na rozkładających się resztkach roślin oraz zwierząt, chociaż znani są i przedstawiciele będący pasożytami roślin wyższych. Z bardziej znanych i wykorzystywanych grzybów zaliczamy tu smardze oraz trufle.
Typ: grzyby podstawkowe (Basidiomycota) z klasami: podstawczaki (Basidiomycetes), rdze (Uredomycetes), głownie (Ustomycetes),galaretniaki (Gelimycetes) oraz teliaki (Teliomycetes);
Podstawczaki - najbardziej znani przedstawiciele królestwa grzybów. Ich komórki posiadają po dwa jądra. Zazwyczaj są to saprofity, chociaż występują i gatunki pasożytnicze.
Typ: grzyby mikoryzowe (Glomeromycota)
Typ: grzyby niedoskonałe (Deuteromycota) - do grupy tej zaliczamy te grzyby, których nie dało się sklasyfikować w powyższych typach. Znaleźć tu można zarówno grzyby pasożytnicze jak i pleśnie o nieokreślonym pochodzeniu filogenetycznym.
Jaką funkcję pełnią w przyrodzie grzyby?
Ich nadrzędnym zadaniem jest rozkład obumarłych szczątków roślinnych (i zwierzęcych). Mimo swej niewielkiej wartości odżywczej, grzyby już od zarania dziejów były wykorzystywane jako źródło pokarmu nie tylko przez zwierząt, ale także i człowieka. Wraz z rozwojem cywilizacji ludzie zaczynali wynajdywać coraz to nowsze zastosowania dla grzybów. Od wykorzystywania przy produkcji alkoholu (drożdże) po wytwarzanie antybiotyków czy serów pleśniowych.
Organizmy te potrafią jednak równocześnie przysporzyć nam wielu kłopotów. Wiele gatunków pasożytniczych jest przyczyną wysokich szkód w uprawach rolnych czy też w leśnictwie. Poza tym znane są nam gatunki, które wywołują poważne schorzenia wśród ludzi i zwierząt.
Grzyby mogą negatywnie oddziaływać na nasze zdrowie także pośrednio poprzez swoje zarodniki lub produkowane przez nie substancje, które są dla nas szkodliwe.