Ludzkie pożywienie zmieniało się przez wieki, niemniej zawsze można było odnaleźć produkty pożywne. Kiedy nauczono się mleć ziarno, wtedy powstała mąka - podstawowy składnik do wielu potraw, w tym również do naszych pierogów. Teraz wystarczyło dodać jajka i trochę wody. Potem rozpoczynał się mozolny proces zagniotła ciasto. Na koniec formowano dowolnej wielkości placuszki i dodawano jakiś farsz. Wydaje się, ze to nie jest żadną sztuka zrobić pierogi, ale teraz, gdy ludzie są tak zagonienie, tylko nieliczne gospodynie przygotowują tę potrawę. Inni wolą kupić gotowe wyroby w supermarkecie, a jednak to nie jest to samo.

Trwają spory, czy pierogi reprezentują kuchnię polską czy rosyjską. Niezależnie od tych kłótni warto zaznaczyć, że w inny sposób przygotowują tą potrawę wspomniane narody. Polacy je gotują, natomiast Rosjanie smażą, co powoduje dominację innych walorów smakowo-zapachowych w obydwu przypadkach. Każda kuchnia ma swoich zagorzałych zwolenników.

Właściwie istnieje bardzo szeroki wachlarz możliwości, jeśli chodzi o wybór rodzaju ciasta. Może to być zarówno kruche, francuskie, czy drożdżowe. Inni z kolei wolą twarogowe lub ziemniaczane. (czyli te, które Zlepianie pierogów można znacznie przyspieszyć, jeśli będzie się korzystać ze specjalnych foremek. W przypadku nadziewania możliwości jest właściwie nieskończenie dużo. W grę może wchodzić zarówno mięso, jak i orzechy. Z powodzeniem można wykorzystać ser żółty, czy twaróg. Można też sięgnąć po owoce, warzywa, a także grzyby, a nawet ryby. Polskie pani domu preferują pierogi z mięsem albo ruskie. Popularne też z kapusta czy z białym serem. Jednak możliwe tu jest szerokie pole do eksperymentów.

Ugotowane, usmażone, czy upieczone zawsze będą smakować domownikom. Pierogi są wspaniałą potrawą, która może zachwycić nawet prawdziwych smakoszy, dlatego warto je polecić.