Estry są to związki pochodzące z kondensacji kwasów (zarówno organicznych jak i nieorganicznych) i alkoholi. Ogólny wzór estrów przedstawiono poniżej:
gdzie R1 i R2 to rodniki alifatyczne albo aromatyczne
Nomenklatura estrów
Nazwy estrów wyraża się w dwojaki sposób.
1. dwuczłonowa nazwa, podobnie jak w przypadku nazewnictwa soli, pierwszy człon pochodzi od kwasu a drugi człon od alkoholu tworzącego ester, np. octan etylu, propionian metylu, maślan propylu;
2. składa się z czterech członów: pierwszy to zawsze słowo ester, drugi to nazwa alkoholu z końcówką -owy, trzeci słowo kwasu, czwarty nazwa kwasu z końcówką -owego; np. ester etylowy kwasu octowego, albo ester metylowy kwasu propionowego;
Synteza estrów
- Estry zazwyczaj otrzymuje się w wyniku połączenia się alkoholu (lub fenolu) z kwasem (organicznym lub nieorganicznym), w wyniku, czego odszczepia się cząsteczka wody; ten proces jest odwracalny i znany jako estryfikacja Fischera, np.:
Aby ustalić mechanizm estryfikacji, należało zastanowić się, który tlen (kwasowy czy alkoholowy) jest w estrze a który odszczepia się w postaci cząsteczki wody. W tym celu zostały wykorzystane izotopy tlenu, 18O które wbudowano do cząsteczki alkoholu, po estryfikacji ustalono, że te izotopy tlenu są obecne w estrze. A więc cała grupa hydroksylowa -OH kwasu karboksylowego zostaje podstawiona resztą alkoholową;
- Estry powstają również z reakcji alkoholi i chlorków kwasowych
- oraz z alkoholi czy też z fenoli i bezwodników kwasowych
Własności fizyczne estrów.
1. W zależności od długości łańcucha estry organiczne posiadają różne stany skupienia i tak:
- estry z krótkimi łańcuchami to ciecze,
- estry z średnimi łańcuchami to oleiste ciecze,
- estry z długimi łańcuchami to ciała stałe,
2. dwa ostatnie rodzaje estrów są trudno rozpuszczalne w wodzie
3. posiadają charakterystyczne zapachy, co jest często wykorzystane w przemyśle perfumeryjnym
4. mają właściwości dobrych rozpuszczalników wielu substancji organicznych
Chemiczne właściwości estrów.
- Jako związki organiczne ulegają spalaniu
- Maja zdolność do łatwej hydrolizy, która przebiega w zależności od pH na dwa sposoby:
- sposób odwracalny zachodzący w niskim pH (środowisko kwaśne) ester w wodzie hydrolizuje na alkohol i kwas,
- sposób nieodwracalny zachodzący przy wysokim pH (środowisko zasadowe) ester hydrolizuje na alkohol i odpowiednią sól kwasu; jest to tzw. saponifikacja (zmydlanie) estrów
- Pod wpływem amoniaku estry tworzą amidy; jest to tzw. reakcja amonolizy
- Ze związkami magnezoorganicznymi, tzw. Grignarda tworzą trzeciorzędowe alkohole
- Ulegają reakcji transestryfikacja a więc alkoholizie estrów
- Mogą ulegać redukcji przez:
o glinowodorek litu, gdzie powstaje alkohol pierwszorzędowy
o oraz wodorem, gdzie powstaje kwas i alkan pochodzący z alkoholu reakcja wodorolizy
- Estry mające wodór przy węglu, którym jest obecna grupa karbonylowa, ulegają kondensacji Claisena - reakcja alkoholanu (etanol sodu), dając ketonoestry i alkohol pierwszorzędowy
Podział estrów i ich występowanie
Estry, możemy podzielić na:
- estry alkoholi jednowodorotlenowych i niższych kwasów karboksylowych, posiadają bardzo miły zapach i są w olejkach eterycznych, np.:
§ maślan etylu - zapach jabłek
§ maślam butylu - zapach ananasu
§ mrówczan etylu - zapach rumu;
- ester gliceryny i wyższych kwasów karboksylowych są to tłuszcze, występują we wszystkich organizmach żywych;
- estry wyższych alkoholi o nierozgałęzionych łańcuchach węglowych oraz wyższych kwasów karboksylowych, są to tzw. woski;
Krótka charakterystyka tłuszczy
Tłuszcze inaczej glicerydy powstają kondensacji alkoholu glicerynowego oraz kwasów tłuszczowych w obecności związków odwadniających. Przykład podano poniżej:
Stanowią energetyczny materiał magazynowany w komórkach tłuszczowych rośli i zwierząt. Jako nierozpuszczalne w wodzie można łatwo wyizolować (ekstrahować) z tych komórek rozpuszczalnikami organicznymi słabo polarnymi.
Można tłuszcze podzieli na:
A. proste
złożone
B. nasycone - estry zawierające nasycone kwasy karboksylowe, tłuszcze występujące u zwierząt, wyjątek stanowi tran;
nienasycone - estry zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze występujące u roślin, wyjątek stanowi masło kokosowe;
Hydroliza tłuszczy (saponifikacja) pod wpływem wodorotlenku sodu, która biegnie w dwóch fazach:
- tłuszcz reaguje z wodą tworząc kwas karboksylowy i alkohol;
- kwas tłuszczowy zostaje zobojętniany pod wpływem wodorotlenku sodu;
Tłuszcze mające łańcuchy z wielokrotnymi wiązaniami a więc tzw., tłuszcze nienasycone pod wpływem chlorowców lub wodoru ulegają reakcji utwardzania tłuszczów, a więc następuje uwodornienie wiązań nienasyconych, którym towarzyszy efekt zmiany stanu z ciekłego na stały.
Krótka charakterystyka wosków
Woski są to produkty kondensacji wyższych kwasów karboksylowych (tłuszczowych) i wyższych alkoholi jednowodorotlenowych alifatycznych albo steroli; zarówno alkohole jak i kwasy w tych związkach mają atomów węgli w zakresie 26 - 42 i są to nasycone łańcuchy. Woski są nierozpuszczalne w wodzie i słabo reagują z innymi substancjami. Najbardziej znanym w naturze jest wosk pszczeli, jest to produkt gruczołów odwłokowych pszczół. Najważniejszymi jego składnikami są:
- ester alkoholu mirycylowego i kwasu palmitynowego;
- kwas masłowy;
- kwas walerianowy;
Wosk pochodzący z wełny owczej znany jest pod nazwą lanolina znalazł zastosowanie przy produkcji kosmetyków a także maści leczniczych.