Budowa i właściwości chemiczne

Alkaloidy są to związki pochodzenia naturalnego mające charakter alkaliczny i  zawierające  przynajmniej jeden atom azotu, który występuje w pierścieniu heterocyklicznym. Budowa tych substancji jest złożona i jeszcze nie do końca poznana. Wielu naukowców zajmowało się ich syntezą. Są substancjami trudno rozpuszczalnymi

w wodzie.

  Własności fizyczne

  Występują w postaci krystalicznej, mają gorzki smak, są czynne optycznie.

  Podział

Znanych jest ponad 2000 alkaloidów, dzieli się je pod względem budowy na:

  •   pochodne fenyloetyloaminy, zawierające azot nie wchodzący w skład  pierścienia (meskalina, efedryna)
  •   pochodne pirolu (nikotyna, pirolidyna, hygryna)
  •   pochodne imidazolu (pilokarpina)
  •   pochodne indolu (fizostygmina lub ezeryna, ergotamina, alkaloidy sporyszu)
  •   pochodne pirydyny (arekolina, trygonelina, piperyna - składnik pieprzu, lobelina, rycynina, koiina
  •   - składnik cykuty)
  •   o skondensowanych pierścieniach pirolidynowych oraz piperydynowych (kokaina, atropina, skopolamina, hioscyjamina, lupinina, pelletieryna, sparteina)
  •   posiadające pierścień chinolinowy, czyli  chinowce (chinina, cynchonina, kupreina)
  •   posiadające pierścień izochinolinowy (narkotyna otrzymywana z opium, berberyna, salsolina, papaweryna, alkaloid kurary)
  •   alkaloidy morfiny oraz  kryptopiny (morfina, tebaina, kodeina, kryptopina, kolchicyna)
  •   alkaloidy karboliny (peganina, wazycyna, johimbina)
  •   alkaloidy grupy strychniny (brucyna, strychnina)
  •   alkaloidy sterydowe (solamina)

  Występowanie w przyrodzie

  •   Są substancjami najczęściej  roślinnego pochodzenia, jako składnik nasion, łodyg, liści czy korzeni, rzadko w korze drzew. Alkaloidy występują w postaci związanej z kwasami (np. jabłkowym, szczawiowym, bursztynowym).
  •   Bardzo rzadko można spotkać je w tkankach pochodzenia zwierzęcego, np. u pewnych gatunków salamandry.

  Otrzymywanie

  •   Z roślin wyodrębnia się je przy użyciu metod ekstrakcji oraz destylacji z parą wodną.
  •   Alkaloidy oczyszcza się krystalizację, ekstrakcję przeciwprądową czy chromatografię.

  Zastosowanie

Alkaloidy ponadto oddziaływają w sposób charakterystyczny na organizmy, a efekt ich działania znany jest od starożytności, dlatego stosowane są przede wszystkim jako leki  (sole alkaloidów):

  •   Przeciwbakteryjne
  •   Przeciwbólowe
  •   Przeciw chorobie Parkinsona, np. atropina – w dawnych czasach
  •   Pobudzające ośrodkowy układ nerwowy
  •   Nasenne
  •   Środki psychotropowe
  •   Środki miejscowo znieczulające, np. kokaina
  •   Środki odurzające, np. morfina
  •   Środki powodujące zwężanie naczyń krwionośnych
  Właściwości wybranych alkaloidów

Chinina (C20H24O2N)

Chinina, znajduje się w korze drzew w Andach.  Właściwości lecznicze tego związku odkryto w 1639r., a  wyodrębniono w 1827r. Dlatego też uprawiano ją w Indiach Wschodnich. Chininę stosowano na malarię (zimnicę), chorobę powszechną zwłaszcza w Afryce oraz zapaleniu płuc. Obecnie jako lek przeciwbólowy, przeciwgorączkowy oraz przeciw grypie. Jest trucizną, dlatego też stosuje się ja w postaci soli: chlorowodorku, dwuchlorowodorku, bromowodorku, siarczanu, etylowęglanu, salicylanu.

Własności fizyczne znajdziemy poniżej:

Postać krystaliczna

biały, bezpostaciowy albo drobnokrystaliczny proszek

Temperatura topnienia

177°C (bezwodny) lub 57°C (uwodniony)

Rozpuszczalność

Rozpuszcza się w olejach, alkoholu, chloroformie, eterze, benzynie

glicerynie oraz kwasach

bardzo trudno rozpuszcza się w wodzie

Nikotyna C10H14N2

Jest to alkaloid również pochodzenia roślinnego znajdujący się w liściach oraz korzeniach tytoniu. Nikotynę otrzymuje się przez destylację tytoniu prowadzoną z mlekiem wapiennym, a następnie ekstrakcję eterem. Jest to substancja bardzo trująca, powodująca porażenie ośrodkowego układu nerwowego. Stosuje się ją głównie

w medycynie czy garbarstwie, a także do produkcji środków owadobójczych, występuje w palonych mieszankach tytoniowych.

Właściwości nikotyny zostały zestawione w tabeli:

Trwałość na powietrzu

brunatnieje pod wpływem powietrza

Temperatura topnienia

-10°C

Temperatura wrzenia

246°C

Rozpuszczalność

  •   Rozpuszcza się w wodzie bez ograniczeń przy temperaturze

poniżej 64°C i powyżej 205°C

  •   łatwo rozpuszcza się w eterze, alkoholu

Morfina C17H19O3N

Alkaloid ten jest składnikiem opium. Otrzymuje się go przez ekstrakcję opium (zawartość morfiny 10%). Powoduje on obniżenie wrażliwości ośrodków bólowych kory mózgowej, powodując euforię. Morfina jest substancją mocno uzależniającą, co może, w dość krótkim czasie jej używania  doprowadzić do narkomanii.

Właściwości morfiny podano w poniższej tabeli:

Postać krystaliczna

bezbarwne, błyszczące, krystalizuje z jedną cząsteczką wody

Temperatura topnienia

254°C

Zachowanie przy ogrzaniu

podczas ogrzewania do temperatury 100°C traci wodę krystaliczną

Rozpuszczalność

bardzo trudno rozpuszcza się w eterze, alkoholu oraz wodzie (1:5000)

Kofeina (1,3,7-trójmetyloksantyna)

Podobnie jak chinina jest alkaloidem pochodzenia roślinnego, występuje w nasiana kawy (1%), liściach herbaty (2-3%). Filiżanka mocnej herbaty oraz kawy zawiera ilość kofeiny, która wpływa korzystnie

na organizm człowieka. Otrzymywana jest przez ekstrakcję z kawy, guarany, herbaty, herbaty paragwajskiej,

orzeszków kola, a także w sposób syntetyczny z kwasu moczowego czy mocznika.

Kofeina ma wpływ pobudzający w stosunku do  kory mózgowej, dlatego też zmniejsza zmęczenie fizyczne

oraz psychiczne, przywraca świadomość, ułatwia procesy myślowe, poprawia oddech, ciśnienie krwi oraz czynność serca. Takie właściwości pozwalają na wykorzystanie jej jako leku pobudzającego centralny układ nerwowy, przy zatruciach narkotykami, alkoholem, zaburzeniach układu krążenia oraz oddychania.

Właściwości kofeiny przedstawiono w tabeli poniżej:

Postać krystaliczna

białe igły z jedwabistym połyskiem albo proszek drobnokrystaliczny,  krystalizuje

z jedną cząsteczką wody

Temperatura topnienia

234-237°C

Inne własności fizyczne

bez zapachu, posiada gorzki smak, ulega sublimacji

Rozpuszczalność

rozpuszcza się w wodzie o temperaturze pokojowej (1:80), we wrzącej (1:2), alkoholu (1:50), chloroformie (1:9), praktycznie nie rozpuszcza się w eterze