zmysł odbierający bodźce chemiczne. Jest wrażliwy na substancje rozpuszczone w wodzie. U kręgowców smak jest odbierany głównie w jamie gębowej przez komórki nabłonkowo--zmysłowe rozmieszczone w błonie śluzowej i połączone z zakończeniami neuronów. Skupiska takich komórek jako kubki smakowe są zlokalizowane na języku. U ludzi występują 4 rodzaje kubków smakowych. Odbierają smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki i są nierównomiernie rozmieszczone na języku. Wrażenie smaku jest wypadkową smaków podstawowych oraz zapachów. Zwierzęta wodne mają receptory smakowe także w skórze.
Schemat rozmieszczenia kubków smakowych na języku
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu.
Polityka Cookies. Prywatność. Copyright: INTERIA.PL 1999-2022 Wszystkie prawa zastrzeżone.