Układ pokarmowy człowieka składa się z: jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita cienkiego i grubego oraz odbytu. Dodatkowo występują jeszcze gruczoły: trzustka i wątroba oraz gruczoły ślinowe (ślinianki: podjęzykowe, podszczękowe, przyuszne).
- Jama ustna - zęby, język i ślina formują pokarm w kęsy. Enzym amylaza zawarty w ślinie rozkłada skrobię (wielocukier) do maltozy (dwucukier).
- Gardło - wspólna część układu pokarmowego i oddechowego.
- Przełyk - łączy jamę ustną z żołądkiem. Ruchy robaczkowe (perystaltyczne) przełyku przepychają pokarm do żołądka.
- Żołądek - komórki okładzinowe żołądka produkują kwas solny. Kwaśne pH wyjaławia pokarm, denaturuje białka i aktywuje enzymy. Enzymami trawiennymi żołądka są:
- pepsyna (rozkład białka)
- podpuszczka u dzieci do 3 roku życia (ścinanie kazeiny białka mleka)
- lipazy (rozkład tłuszczów)
Dodatkowo żołądek produkuje śluz pełniący funkcję ochronną.
- Jelito cienkie - jego przedni odcinek to dwunastnica, dalej wyróżniamy jelito czcze i kręte. Do jelita cienkiego dochodzą naczynia trzustki i wątroby. Pod wpływem enzymów produkowanych w trzustce i gruczołach jelitowych zachodzi trawienie, czyli rozkład substancji złożonych na proste. Sok jelitowy, wydzielany przez dwunastnicę posiada enterokinazę, która uaktywnia trzustkowe enzymy rozkładające białka. Po trawieniu powstaje tzw. mleczko jelitowe zawierające: monocukry, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, sole mineralne oraz nukleotydy.
Drugą bardzo ważna funkcją jelita cienkiego, poza trawieniem, jest wchłanianie (resorpcja). Tzw. kosmki jelitowe, czyli wypustki jelita zwiększają znacznie powierzchnie chłonną jelita. Każdy kosmek jest silnie unaczyniony i na zasadzie transportu czynnego lub biernego odbywa się wchłanianie substancji drobnocząsteczkowych. Krew z jelit trafia do wątroby, gdzie odkładany jest nadmiar aminokwasów i cukrów.
- Trypsyna i chymotrypsyna (endopeptydazy) - wydzielane są w formie proenzymów - trypsynogenu i chymotrypsynogenu; rozkładają białka na polipeptydy i peptydy
- Karboksypeptydazy i aminopeptydazy (egzopeptydazy), odczepiające aminokwasy
- Amylaza trzustkowa - rozkłada skrobię na dwucukry
- Lipaza trzustkowa - rozkłada tłuszcze na kwasy tłuszczowe
- Nukleazy - rozkładają kwasy nukleinowe na wolne nukleotydy
Dodatkowo, jako gruczoł dokrewny trzustka produkuje insulinę i glukagon.
- Wątroba - pełni funkcje wydzielnicze, metaboliczne i krążeniowe.
- Wydziela żółć, emulgującą tłuszcze (rozbicie tłuszczu na małe kuleczki tworzące zawiesinę)
- Syntetyzuje i magazynuje nadwyżki cukrów w postaci glikogenu (glikogeneza)
- Utrzymuje właściwy poziomu cukru we krwi
- Przeprowadza dezaminację i przemiany aminokwasów, tworzy mocznik oraz produkuje białka osocza
- Przeprowadza metabolizm tłuszczów - synteza fosfolipidów i cholesterolu
- Magazynuje witaminy: A, D, B12 oraz żelazo
- Odpowiada za powstawanie krwi i jej krzepnięcie
- Pełni rolę termoregulacyjną w organizmie
- Zobojętnia i usuwa trucizny
- Jelito grube - stanowi około 1/3 długości jelita cienkiego. Początkowy odcinek jelita grubego to jelito ślepe (kątnica) z wyrostkiem robaczkowym. Jelito grube wytwarza grubą warstwę śluzu. U człowieka pokarm, który dostaje się do jelita grubego, w przeciwieństwie np. do roślinożerców uległ, w znacznym mniejszym stopniu, przemianom fizykochemicznym. Trawienie w jelicie grubym zachodzi w niewielkim stopniu, wyłącznie za sprawą enzymów z jelita cienkiego. U człowieka w niewielkim stopniu trawienie mogą wspomagać również enzymy bakterii zasiedlających jelito grube. Bakterie te uczestniczą w produkcji witamin B i K. W końcowym odcinku jelita grubego następuje zwrotne wchłanianie wody i zagęszczanie kału. Usuwanie kału na zewnątrz (defekacja) odbywa się przez odbyt.
Ośrodki głodu i sytości znajdujące się w podwzgórzu kontrolują pobieranie pokarmów. Bodźcem dla tych ośrodków jest poziom cukru (glukozy) we krwi.