1. Jama ustna
-
Ślina (gruczoły ślinowe) – zawiera enzym amylazę ślinową → rozkład węglowodanów (trawienie chemiczne)
-
Język – mieszanie pokarmu, formowanie kęsa, smak
2. Gardło i przełyk
-
Transport pokarmu do żołądka (ruchy perystaltyczne)
3. Żołądek
-
Sok żołądkowy: kwas solny (HCl) + enzym pepsyna → rozkład białek
-
Mieszanie pokarmu → powstaje półpłynna masa: chymus
4. Jelito cienkie (dwunastnica, jelito czcze, jelito kręte)
-
Sok trzustkowy i żółć z wątroby: trawienie tłuszczów, białek, węglowodanów
-
Wchłanianie składników odżywczych przez kosmki jelitowe
5. Jelito grube
-
Wchłanianie wody i soli mineralnych
-
Formowanie kału
-
Bakterie jelitowe – rozkład resztek, synteza witamin (np. K, B)
6. Odbyt
-
Wydalanie niestrawionych resztek pokarmu w postaci kału
Dodatkowe uwagi:

JulciA_
Nadzieja Bryka
Punkty rankingowe:
Zdobyte odznaki:
JulciA_
Nadzieja Bryka