Witaminy są związkami chemicznymi, które nie mogą być produkowane przez organizm człowieka. Są niezbędne dla życia i zdrowia i muszą być dostarczane z zewnątrz w produktach żywnościowych.

Nazwa witamina pochodzi od łac. vita- życie i amina- oznaczającego związek chemiczny. Została wprowadzona przez polskiego biochemika K. Funka w 1912 r.

Organizm wykorzystuje witaminy do przeprowadzania procesów biochemicznych. Zrównoważona dieta zaspakaja jego potrzeby.

Witaminy dzielą się na dwie podstawowe grupy: rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Do rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczamy witaminy: A, D, E, K, natomiast do rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy witaminy: C , B- kompleks( B1, B2. B5, B6, B12, wit. PP), H, kwas foliowy.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach występują w jajach, maśle, serach, mleku i rybach. Witaminy te gromadzone są w organizmie w postaci zapasów, w wątrobie.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie występują głównie w produktach pochodzenia roślinnego i drożdżach. Nadmiar nie jest gromadzony w organizmie lecz wydalany z moczem.

Organizm potrzebuje odpowiednią dawkę tych związków chemicznych, nie za dużo nie za mało.

Niedobór powoduje awitaminozę bądź hipowitaminozę. Przykładem może być brak witaminy D u dzieci, który powoduje krzywicę. Dzisiaj każdy lekarz podaje małym pacjentom tę witaminę i rzadko spotyka się tego rodzaju zaburzenia.

Nadmiar również jest szkodliwy. Prowadzi do hiperwitaminozy, głównie jest to związane z przedawkowaniem witaminy A i D. Zbyt duża ilość witaminy A powoduje powiększenie wątroby i śledziony, bolesne opuchlizny i może prowadzić do śmierci osobnika.