W organizmie ludzkim zachodzi wiele procesów fizjologicznych . Poniżej opisane są niektóre z nich. Zachodzą one w różnych organach i tkankach organizmu.

Synteza kwasów żółciowych i ich rola w organizmie.

Kwasy żółciowe wchodzą w skład żółci, w której stanowią 50 % wszystkich składników. Produkowane są w wątrobie, w komórkach zwanych hepatocytami. Z wątroby doprowadzane są do woreczka żółciowego ,gdzie ulegają zagęszczeniu. Wraz z żółcią wydzielane są za pomocą przewodów żółciowych do początkowej części jelita- dwunastnicy. Kwasy pełnią ważną role w trawieniu, ułatwiają wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach , m.in. cholesterolu i witamin A, D, E , K. Kwasy ułatwiają rozpuszczanie się cholesterolu w żółci.

W wątrobie powstają pierwotne kwasy żółciowe, takie jak: kwas cholowy i chenowy . W momencie dostania się do jelita kwasy te pod wpływem działania enzymów wydzielanych przez bakterie przekształcają się we wtórne kwasy żółciowe : dezoksycholowy i litocholowy.

Powstawanie barwników żółciowych.

Typowym barwnikiem żółciowym jest bilirubina , która powstaje z rozpadu hemoglobiny w czasie degradacji erytrocytów w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym. Bilirubina jest słabo rozpuszczalna. Łącząc się z kwasem glukoronowym wątrobie przechodzi w formę wtórną - dobrze rozpuszczalną. Drugim barwnikiem żółciowym jest biliwerdyna, która występuje u człowieka w bardzo małych ilościach.

Układ renina -angiotensyna

Układ ten uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Renina jest enzymem wydzielanym przez aparaty przykłębuszkowe znajdujące się w nerkach. Odcina ona z białka osocza (angiotensynogenu ) dziesięciopeptyd , wyniku czego powstaje angiotensyna I. Angiotensyna I ulega w krwi przekształceniu w ośmiopeptydową angiotensynę II.

Angiotensyna II łączy się z receptorami w mięśniówce gładkiej naczyń krwionośnych, powodując ich skurcz a tym samym zwiększenie ciśnienia tętniczego krwi. Bodźcem do wydzielania reniny z nerek jest zmniejszenie się ilości jonów sodu w płynach ustrojowych i oraz spadek ciśnienia krwi.

Układ aldosteron- wazopresyna.

Układ dwóch hormonów regulujących gospodarkę wodno mineralną organizmu.

Wazopresyna jest hormonem syntetyzowanym przez przysadkę mózgową i wydzielanym do krwi w momencie ujemnego bilansu wodnego w organizmie. Wazopresyna wzmaga resorpcję zwrotną wody w kanalikach nerkowych.

Aldosteron produkowany jest w korze nadnerczy i wydzielany jest do krwi w momencie obniżenia w niej zawartości jonów sodowych i podwyższenia ciśnienia tętniczego .Aldosteron działa antagonistycznie w stosunku do wazopresyny.

Synteza tłuszczu w gruczole mlekowym.

Tłuszcz w gruczole mlecznym produkowany jest ze składników pochodzących z osocza, takich jak : sterole, fosfolipidy, lipoproteidy, octan , B - hydroksymaślan, glicerol oraz kwasy tłuszczowe. Tłuszcz w mleku w 90 % produkowany jest z glicerolu powstałego w glukozy, natomiast tylko 10% glicerolu pochodzi z osocza. B- hydroksymaślan i kwas octowy uznane są do produkcji niskocząsteczkowych kwasów tłuszczowych zawierających od 14 do 16 węgli. Do syntezy takich kwasów u zwierząt przeżuwających używana jest glukoza.

Laktoza - cukier mleczny , produkowana jest z glukozy, pęcherzykach aparatu Golgiego, gruczołach mlecznych.

Do syntezy białek mleka niezbędne są aminokwasy takie jak : seryna, prolina, glutaminian, alanina, które produkowane są propionianu i glukozy. Natomiast aminokwasy : asparaginian, glutaminian , prolina i seryna tworzone są z octanu.

Skład biochemiczny siary i mleka.

Siara jest to wydzielina gruczołów mlekowych, pojawiająca się w końcowych etapach ciąży i pierwszych godzinach karmienia dziecka.

Siara zawiera około 6-7 % tłuszczu i prawie czterokrotnie więcej białka niż mleko. Zawiera również więcej witaminy B12 oraz żelaza. Siara jest źródłem wielu mikroelementów takich jak : jod, selen, mangan, miedź i kobalt oraz jonów wapniowych, chlorkowych, magnezowych, potasowych, fosforowych i sodowych.

Siara zawiera również substancje chemiczne o właściwościach bakteriostatycznych i bakteriobójczych.

Białka odpornościowe zawarte w siarze.

W siarze produkowane są substancje warunkujące bierną odporność noworodka.

Do substancji należą białka odpornościowe oraz limfocyty B i T.

Białka odpornościowe należą do grupy białek : albumin i globulin. Imunnoglobuliny występujące w siarze to IgG, IgA i IgM. W największym stężeniu występuje IgG. Immunoglobuliny są produkowane w gruczole mlecznym lub dostarczane są do niej z osocza krwi, gdzie następuje ich produkcja. Immunoglobuliny IgG w całości produkowane są w osoczu, IgM syntetyzowane w osoczu oraz w gruczole mlekowym. IgA produkowane są jedynie w gruczole mlekowym. Transport immunoglobulin z osocza do gruczołu możliwy jest dzięki hormonom takim jak : progesteron, prolaktyna i estrogeny.

Woda w organizmie.

Woda stanowi około 60% masy ludzkiego organizmu.

Woda wchodzi w skład płynów komórkowych. Płyny te pooddzielane są różnego rodzaju błonami i dzielą się na wewnątrzkomórkowe i pozakomórkowe. Płyn pozakomórkowy jest heterogenny . Płyny można podzielić na dwie fazy : wolnowymienialną - należy do niej płyn tkanki łącznej i szybkowymienialną -jest to płyn pozakomórkowy i osocze krwi.

Aby oznaczyć zawartość procentową wody w organizmie stosuje się taki substancje jak : tlenek deuteru i tlenek trytu.

Do oznaczania zawartości płynu pozakomórkowego stosuje się substancje cukrowe, nieelektrolitowe. Do tego celu wykorzystuje się również chlorki , siarczany , bromki i rodanki. W organizmach zwierzęcych płyn pozakomórkowy występuje w objętości około 200- 250 ml/ kg masy ciała.

Niemożliwe jest bezpośrednie określenie objętości płynu wewnątrzkomórkowego. Pośrednio jego objętość określa się poprzez wyliczenie różnicy między objętością całkowitą wody w organizmie a objętością płynu pozakomórkowego.

Oznaczenie objętości osocza wykonuje się z wykorzystaniem barwnika - błękitu Evansa.