Na świecie w wyniku tysięcy lat istnienia rolnictwa całe setki gatunków roślin uzyskały znaczenie w żywieniu człowieka. Kilka z nich jednak cieszy się ogromna liczba odmian i jest uprawianych na ogromnych obszarach ziemi. Pierwszą z nich jest pszenica.

Pszenica daje wysokie plony ale ma też swoje wymagania środowiskowe. Gleby na których ma być uprawiana powinny być dobrej jakości. Najlepszym odczynem jest obojętny z dużą zawartością próchnicy. Temperatury muszą przez okres trzech miesięcy przekraczać 10 stopni Celsjusza. Liczne odmiany mają różne wymagania dlatego stało się możliwe uprawianie pszenicy od 60 stopnia szerokości geograficznej północnej po 50 stopień na półkuli południowej. Nie udaje się jedynie w obszarach o zbyt dużych opadach i zbyt małych. Uprawiana jest na przykład w Norwegii czy RPA. Jeśli chodzi o wysokość nad poziomem morza to uprawa pszenicy jest spotykana w Andach do 4000 metrów nad poziomem morza. Największymi obszarami uprawy są: w Europie - Nizina Francuzka, Nizina Węgierska, Nizina Wołoska czy Nizina Śląska; w Azji - stepowe czarnoziemy w Rosji i Kazachstanie, Nizina Chińska, Nizina Mandżurska, Pendżab, Mezopotamia; w Ameryce Północnej- wschodnie rejony Wielkich Równin, prowincje Manitoba i Saskatchewan w Kanadzie; w Ameryce Południowej - Pampa, Nizina La Platy; w Australii - południowo-zachodnia część kontynentu; Afryka- delta Nilu, Maghreb. Na świecie rokrocznie obsiewa się około 240 milionów hektarów. Dla porównania w Polsce jest to około 2,5 miliona hektarów czyli ponad 18% ogólnej powierzchni zasiewów. Stanowi to największy udział. Niestety w Polsce plon z hektara to jedynie 35 kwintali podczas gdy w Holandii jest to aż 91 kwintali z hektara. Wysokie plony osiąga się również we Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech. Jest uznawana za jedno z trzech najważniejszych zbóż jakie uprawia człowiek. Głównymi zastosowaniami pszenicy są: jako mąka pszenna do produkcji pieczywa, jako pasza dla zwierząt, jako surowiec do produktu alkoholu na przykład wódki czy piwa.

W Polsce uprawia się ją z największym powodzeniem na Opolszczyźnie, na Warmii oraz na Żuławach. Tam też uzyskuje się największe plony. Opolszczyzna to przeszło 40% zbiorów w Polsce. Na świecie uprawia się na największym areale dwa gatunki pszenicy. Pierwsza to pszenica zwyczajna zasiewana na całym globie dzięki mnogości odmian pozwalających na różnicowanie warunków w których osiąga się plon oraz druga pszenica twarda inaczej nazywana makaronową. Jest to pszenica o najlepszych parametrach dla produkcji makaronów. Ten drugi gatunek również doczekał się wielu odmian i wielu obszarów uprawy.

Ciągle najważniejszym sposobem wykorzystania pszenicy jest jej mielenie i otrzymywanie mąki. Ziarna pszenic zbiera się możliwie najpóźniej tak aby zwierały jak najmniej wilgoci. Po wysuszeniu mogą być w suchych warunkach przechowywane przez długi czas. Mąka pszenna jest wykorzystywana głównie w przemyśle spożywczym a także jako pasza. Przemysł spożywczy to głównie piekarstwo, cukiernictwo, gorzelnictwo oraz do produkcji makaronów i innych artykułów spożywczych. Ziarna pszenicy to także podstawa kasz, płatków zbożowych oraz jako podstawa przy produkcji skrobi, glutenu suchego i słodu. W czasie mielenia ziarna lub jego przetwarzania do innych celów otrzymuje się otręby. Doskonale wpisały się one w nurt zdrowego żywienia i stanowią ważny element zasad zdrowej kuchni. Pozwalają one na oczyszczanie organizmu z toksyn. W rolnictwie pszenica to materiał na pasze dla zwierząt gospodarskich.

Drugim tak ważnym zbożem na świecie jest ryż. Znany on jest człowiekowi od 5 tysięcy lat. Do uprawy wymaga klimatu gorącego o temperaturach na poziomie 25-35 stopni w okresie kwitnienia i około pięciu stopni mniej w czasie dojrzewania. Gleby mogą być różne ale ważne jest aby zawierały glinę jako warstwę zatrzymującą wodę. Wymaga dużo pracy w zakresie dostarczenia odpowiedniej ilości wody. Główne strefy uprawy to odmiany monsunowe klimatu zwrotnikowego i podzwrotnikowego. Cechuje się szybkim wzrostem i dlatego w korzystnych warunkach możliwe są nawet trzykrotne zbiory. Ryż jest powszechnie uprawiany w wielu miejscach i różnymi technikami. Znane są jego uprawy nawet na wysokości 2000 metrów nad poziomem morza. Dojrzały ryz to źdźbła o wysokości do 1,5 metra na końcu których znajduje się rozgałęziona wiecha. Najczęściej ryż spożywa się po ugotowaniu. Jest wykorzystywany ponadto do produkcji kasz, mąki, makaronów i spożywany preparowany (prażony). Z ryżu robi się również płatki, alkohol w postaci piwa, araku i sake. Skrobia zawarta w ryżu jest wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i chemii gospodarczej. Podobnie jak pszenica może posłużyć jako pasza dla zwierząt, zarówno ziarna jak i słoma. Ponadto ze słomy wykonuje się maty, papier zwłaszcza bibułki. Główne obszary uprawy ryżu to:

  1. Europa- w mniejszej ilości w krajach śródziemnomorskich np. dolina Rodanu, Nizina Padańska, wschodnie Włochy.
  2. Azja - Nizina Północnochińska, dolina Jangcy, Azja Południowa (dolina Gangesu, delty Gangesu i Brahmaputry). Japonia, Korea, Iran
  3. Ameryka - Meksyk, Brazylia, Nizina Zatokowa.
  4. Afryka - delty Nilu i Nigru, Madagaskar

Największymi producentami są: Chiny, Indie, Indonezja, Bangladesz, Wietnam i Tajlandia.

Ziemniak to trzecia ważna roślina uprawiane przez człowieka. Ta roślina okopowa jest krzaczasta byliną dającą bulwy zawierające skrobię. Została sprowadzona z Ameryki Południowej gdzie już 3500 lat temu była znana tamtejszym ludom andyjskim. W Polsce pojawiły się pod koniec XVII wieku jak głosi przekaz dzięki królowi Janowi Sobieskiemu i jego odsieczy wiedeńskiej. Początkowo nie miała charakteru rośliny uprawnej a raczej rośliny ozdobnej. Jego wymagania nie są duże. Gleba nie musi wysokiej jakości ale ziemniak wymaga okopania i ochrony przed stonką. W czasie wzrostu bulwy wymagana jest większa ilość wilgoci. Nie toleruje jej w okresie dojrzewania. Lepiej niż wysoka temperaturę znosi chłody. Spotyka się uprawy ziemniaka nawet na 70 stopniu szerokości geograficznej i na wysokości 4000 metrów nad poziomem morza. Rocznie na świecie zbiera się 310 milionów ton ziemniaków. Ziemniak ma równie duże znaczenie w żywieniu jak i w przemyśle spożywczym. Jest spożywany bezpośrednio po ugotowaniu lub upieczeniu. Spożywany jest również przetworzony w postaci chipsów. Bardzo ważne znaczenie ma ziemniak dla przemysłu spirytusowego. Jest ważnym źródłem skrobi służącej do produkcji mączki ziemniaczanej i krochmalu. W rolnictwie służy też jako pasza dla wielu zwierząt. W wielu miejscach na Ziemi ziemniaki są uprawiane przez rolników indywidualnych na niewielkich areałach ze względu na dużą pracochłonność. Ziemniaki stanowią trzecią roślinę na Ziemi pod względem powierzchni upraw. Na całym świecie jest to około 13% wszystkich zasiewów. Największe obszary upraw to:

W Polsce ziemniaki są uprawiane na terenie całego kraju ale głównie na obszarze: Podkarpacia, Mazowsza, Wielkopolski, w Polsce centralnej. Na obszarze naszego kraju stanowią około 11% powierzchni zasiewów. Polska rocznie wytwarza 13 milionów ton ziemniaków co stanowi 4,4% światowej produkcji.