Białka
Budowa
Są związkami organicznymi składającymi się z aminokwasów połączonych przy pomocy wiązań peptydowych.
Potwierdzenie pierwiastkowego składu protein:
- Podczas ogrzewania białko ulega zwęgleniu oraz wytwarza się para wodna, co wskazuje na obecność wodoru, węgla
- W reakcji ze stężonym wodorotlenkiem sodu w podwyższonej temperaturze obserwuje się wydzielenie gazowego amoniaku (NH3), co świadczy o zawartości azotu w białku
- Obecność siarki potwierdza się przeprowadzając reakcje z Pb(CH3COO)2 albo Pb(NO3)2
- w podwyższonej temperaturze w wyniku której tworzy się czarny osad siarczku
Wykrywanie białek:
- Reakcja biuretowa - polega na działaniu Cu(OH)2 na białko, powodując powstanie ciemnofioletowego zabarwienia
- Reakcja ksantoproteinowa - białko w obecności kwasu azotowego (V) ulega zabarwieniu na żółty kolor
Podział białek ze względu na komplikacje budowy:
- Proste - składające się jedynie z samych aminokwasów tak jak albumina
- Złożone - posiadające składnik niebiałkowy, np. metale, kwasy nukleinowe
Własności fizyczne białek:
- Niektóre są rozpuszczalne w wodzie i tworzą z nią roztwory koloidalne
- Koloidy charakteryzują się występowaniem efektu Tyndalla, polegającym na rozpraszaniu się światła na stosunkowo dużych cząsteczkach białkowych
Właściwości chemiczne:
- Denaturacja zachodząca pod wpływem: zasad, kwasów, soli metali (lekkich lub ciężkich), alkoholu, roztworu cukru, podwyższonej temperatury czy promieniowania jonizującego
- Koagulacja, polegająca na łączeniu się w większe agregaty
Właściwość denaturacji (ścinania) białka wykorzystuje się w medycynie w przypadku zatrucia metalami ciężkimi albo solami tych metali. Podanie białka (najczęściej mleka) powoduje wytrącenie się osadu, a ten jest wydalany z organizmu zazwyczaj poprzez płukanie żołądka.
Rola w organizmie
Białka spełniają przede wszystkim funkcję budulcową wraz z innymi składnikami niezbędnymi dla organizmu np. z solami mineralnymi.
Źródła białka:
- Mięso
- Nabiał
- Jaja
- Fasola
Lipidy (tłuszcze)
Budowa
Są one estrami wyższych kwasów karboksylowych oraz gliceryny
Identyfikacja tłuszczów
Tłuszcze można wykryć w tzw. próbie akroleinowej. Lipid w podwyższonej temperaturze wydziela akroleinę, substancje o drażniącej woni.
Otrzymywanie:
kwas tłuszczowy + gliceryna = tłuszcz (ester) + woda
Źródła lipidów:
- Odzwierzęce: mięso, nabiał
- Roślinne: słonecznik, soja, rzepak, oliwki
Podział tłuszczów
- Biorąc pod uwagę stan skupienia:
- Stałe (nasycone): łój, masło, smalec
- Ciekłe (nienasycone): tran, oleje
- Z uwagi na pochodzenie:
- Roślinne
- Zwierzęce
Właściwości chemiczne:
- Utwardzanie tłuszczów: uwodornienie tłuszczów nienasyconych (płynnych) do nasyconych (ciała stałe)
- Ulegają reakcji zmydlania:
tłuszcz + zasada sodowa albo potasowa = mydło + gliceryna
Mydło jest solą sodową albo potasową wyższych kwasów tłuszczowych
Lipidy wraz z węglowodanami pełnią rolę energetyczną.
Węglowodany (cukry, sacharydy)
Budowa
Węglowodany składają się z łańcucha węglowodorowego oraz grup: hydroksylowych, aldehydowej lub ketonowej. Ich wzór ogólny to:
Cn(H2O)m
Albo
CnH2mOm
Własności fizyczne glukozy:
- Maja postać ciała stałego
- Substancje krystaliczne
- Wykazują dobrą rozpuszczalność w wodzie
- Słodki smak
- Nie są toksyczne
Właściwości chemiczne:
- Charakterystyczne dla posiadanych grup
- Niektóre mają własności redukujące
Źródła węglowodanów:
- Produkty zbożowe
- Owoce
- Warzywa
Witaminy
Podstawowymi pierwiastkami, które występują w organizmie ludzkim są:
- C,
- H,
- O,
- N,
- P,
- Ca
Jednak do prawidłowego funkcjonowania należy dostarczyć inne substancje pod postacią:
- Makroelementów:
- K,
- Na,
- S,
- Cl,
- Mg
- Mikroelementów:
- Fe,
- Cu,
- Zn,
- Co,
- B,
- Mo,
- Mn,
- Se,
- I,
- F
Szczególnie toksycznymi pierwiastkami są:
- Sb,
- Th,
- As,
- Cd,
- Tl,
- Be,
- Ba,
- Pb,
- Ag,
- Hg
Witaminy razem z woda oraz solami mineralnymi spełniają funkcje regulujące.
Witaminy należą do związków organicznych wchodzących w skład pokarmu w niewielkich ilościach. Substancje te czynnie uczestniczą w prawie wszystkich procesach przemiany materii. Umożliwiają przemiany wspomnianych wyżej lipidów, białek czy węglowodanów na poziomie komórkowym.
Podział witamin:
- Rozpuszczalne w wodzie:
- C (kwas askorbinowy),
- B1,
- B2,
- B6,
- B11(kwas foliowy M),
- B12,
- H,
- PP
- Rozpuszczalne w tłuszczach:
- E,
- D,
- A,
- F,
- K
Znaczenie wody w organizmie:
Wchodzi w skład płynów ustrojowych: krwi, limfy, płynów komórkowych
Uczestniczy w odżywianiu: substancje odżywcze występują w roztworze
- Utrzymuje stałą temperaturę poprzez wydalanie wody poprzez skórę oraz drogi oddechowe