Budowa
Cukry (węglowodany, sacharydy) stanowią jeden z najważniejszych, obok białek i tłuszczów, składników pokarmowych organizmów żywych.
Są one pochodnymi aldehydów bądź ketonów, które poza grupami charakterystycznymi zawierają grupy wodorotlenkowe OH. Tak więc zbudowane są z atomów: węgla, wodoru oraz tlenu.
Ich wzór ogólny przedstawia się następująco:
CnH2mOm
Przy czym m < n
Aldehyd glicerynowy (aldotrioza) tworzy 2 izomery optyczne (enancjomery):
Oprócz formy łańcuchowej przedstawienia sacharydów można używać wzorów Hawortha (postać pierścieniowa).
Przykłady wzorów tego typu dla pentoz i heksoz:
Podsumowując cukry mogą posiadać dwa rodzaje struktury:
Jeśli w cząsteczce jest n atomów węgla asymetrycznych, wówczas związek ten ma 2n/2 par enancjomerów, czyli 2n stereoizomerów.
Wszystkie cukry występujące w organizmie posiadają konfigurację D.
Podział węglowodanów (Tabela 1):
Wzór ogólny |
Przykłady
| |
Monosacharydy
(cukry proste)
|
C6H12O6
|
glukoza
|
fruktoza
| ||
Disacharydy
(dwucukry)
|
C12H22O11
|
laktoza
|
maltoza
| ||
sacharoza
| ||
Polisacharydy
(wielocukry)
|
(C6H12O5)n
|
skrobia
|
celuloza
| ||
glikogen
|
Tabela 1. Podział cukrów
Monosacharydy
Do najważniejszych biologicznie cukrów prostych należą pentozy (5 atomów węgla) i heksozy
(6 atomów węgla).
Najważniejszymi pentozami są:
- arabinoza,
- ksyloza,
- deoksyryboza,
- ryboza,
- rybuloza.
Poniżej przedstawiono właściwości heksoz.
Własności fizyczne (Tabela 2)
Cukier
|
Glukoza
|
Fruktoza, lewuloza, cukier owocowy
|
Postać
|
krystaliczna
|
Krystaliczna, temperatura topnienia 102-104°C
|
Kolor
|
biały
| |
Smak
|
Słodki
|
Najsłodszy cukier
|
Rozpuszczalność w wodzie
|
Bardzo dobra
|
Tabela 2. Własności fizyczne glukozy i fruktozy
Właściwości chemiczne
Glukozy:
- Posiada właściwości redukcyjne względem Cu(OH)2 oraz związków zawierających srebro (zawartość gr. CHO)
- W procesie fermentacji, zachodzącym przy udziale enzymów, tworzy się etanol:
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2
- Może ulegać reakcji izomeryzacji (np. w organizmie) przekształcając się we fruktozę
- Przechodzi z formy łańcuchowej w pierścieniową:
Postać pierścieniowa może zostać utworzona prze monocukry zawierające więcej niż 3 atomy węgla
w cząsteczce. Zamknięcie formy łańcuchowej łączy się z utworzeniem wiązania półacetalowego (hemiacetalowego) pomiędzy grupą wodorotlenkową przedostatniego atomu węgla a grupą aldehydową
lub ketonową. Cząsteczki pierścieniowe również tworzą izomery. W przypadku heksoz wyróżniamy dwa anomery (rodzaje cząsteczek różniące się położeniem grupy OH przy atomie węgla C1 glukozy lub C2 fruktozy) dla rodziny D: α, w którym grupa hydroksylowa leży pod płaszczyzną pierścienia i β, w którym grupa hydroksylowa leży ponad płaszczyzną pierścienia.
Obydwa anomery wstępują równocześnie w różnych ilościach. Ich obecność wpływa na własność fizyczną jaką wykazują cukry, a mianowicie: skręcalność właściwą. Przechodzenie jednej formy w drugą w celu ustalenia stanu równowagi nosi nazwę mutarotacji.
Fruktozy:
- Ulega reakcji z roztworem Fehlinga
- Redukuje odczynnik Tollensa
Otrzymywanie
Glukozy:
Glukoza jest powszechnie syntetyzowana przez rośliny zielone (zawierające chlorofil) przy udziale światła, wody oraz dwutlenku węgla:
6 CO2 +6H2O = C6H12O6+6O2
Fruktozy:
Przez hydrolizę wielocukrów
Występowanie w przyrodzie
Glukoza:
- W sokach pochodzenia roślinnego, np. winogron, brzoskwiń
- W miodzie
- We krwi
Fruktoza:
- W miodzie
- W owocach
Zastosowanie fruktozy:
- Jako substytut cukru dla diabetyków
- Wspomagająco w chorobach serca, profilaktycznie - ma działanie przeciwnowotworowe
- Jako substrat w przemyśle farmaceutycznym
- W przemyśle spożywczym
Dwucukry
Budowa, własności fizyczne i chemiczne (Tabela 3)
Cukier
|
Sacharoza C12H22O11
Cukier buraczany
|
Laktoza C12H22O11
Cukier mleczny
|
Maltoza C12H22O11
Cukier słodowy
|
Budowa
|
Glukoza i fruktoza
|
D-galaktoza i D-glukoza
|
Glukoza
|
Kolor, smak i zapach
|
Biała (postać krystaliczna),
słodki smak,
Temperatura topnienia
184°C (postać α) lub 169°C (postać β)
|
Biała albo bezbarwna,
słodkawy smak,
bezzapachowa, temperatura
topnienia 225°C
| |
Rozpuszczalność
|
Dobrze rozpuszczalna w wodzie
Praktycznie nierozpuszczalna
w alkoholu
| ||
Czynność optyczna
|
Wykazuje prawoskrętność
|
Wykazuje
| |
Właściwości
|
Nie redukujące
|
Fermentuje do kwasu
mlekowego
| |
Inne
|
Łatwo hydrolizuje
|
Ulega hydrolizie
|
Tabela 3. Budowa, własności fizyczne i chemiczne wybranych disacharydów
Disacharydy ulegają hydrolizie zgodnie z równaniem:
C12H22O11 + H2O = C6H12O6+ C6H12O6
Otrzymywanie
Sacharozę uzyskuje się z trzciny lub buraków cukrowych. Laktozę, natomiast, z serwatki.
Występowanie i zastosowanie (Tabela 4)
Cukier
|
Sacharoza
(cukier trzcinowy, cukier buraczany)
|
Laktoza
|
Maltoza
|
Występowanie
|
|
W kiełkach zbożowych, mleku
|
W mleku
|
Zastosowanie
|
artykułów spożywczych
farmaceutycznego
|
|
Tabela 4. Występowanie i zastosowanie dwucukrów
Zazwyczaj laktoza jest podstawowym pożywieniem ssaków (w mleku matki), wyjątek stanowią chorzy na galaktozemię.
Wielocukry
Podobnie jak disacharydy składają się z monosacharydów połączonych wiązaniem glikozydowym.
Skrobia
Ten wielocukier o wzorze ogólnym (C6H12O5)n (gdzie n wynosi od paruset do paru dziesięciu tysięcy) składa się z cząsteczek glukozy tworzącej proste lub rozgałęzione łańcuchy.
Hydrolizuje zgodnie z równaniem reakcji:
(C6H10O5)n +nH2O = n C6H12O6
Skrobia nie ulega rozpuszczeniu w wodzie. Po ogrzaniu tworzy z nią koloid, potocznie zwany krochmalem.
Cukier ten wchodzi w skład roślin, jako substancja zapasowa, i jest przechowywany w bulwach, nasionach oraz łodygach.
Celuloza
Ten cukier nierozpuszczalny w wodzie, hydrolizuje według równania:
(C6H10O5))x + xH2O = x C6H12O6
Ważną rolę biologiczną odgrywa także wielocukier glikogen.
Znaczenie glukozy
Od ponad 100 lat wiadomo, że fruktoza jest bardziej zdrowa od glukozy czy sacharozy. Niektórzy dietetycy proponują stosować ten cukier w otyłości lub przy przyzwyczajeniu do nadmiernego spożycia cukru.
Fruktoza jest używana do słodzenia różnych napoi, owoców, marmolad, lodów, przetworów warzywnych oraz owocowych, a także wielu innych produktów. Bardzo ważną branżą wykorzystującą
tą heksozę stanowi cukiernictwo, stosuje się go nie tylko w wyrobie artykułów czekoladowych, ale także ciast, również wypiekanych w domu. Fruktoza jest dużo słodsza od sacharozy i dlatego dodaje się jej mniej. Bardziej dietetyczna jest również kawa czy herbata z tym monosacharydem.
Fruktoza, jako mniej kaloryczna od cukru buraczanego, skutecznie przeciwdziała schorzeniom towarzyszącym otyłości takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, próchnica zębów, nadkwasota żołądka, zgaga czy cukrzyca. W tej ostatniej chorobie okazuje się szczególnie użyteczna. Nie powoduje hiperglikemii
(w przeciwieństwie do glukozy), a tym samym organizm nie potrzebuje dodatkowego dostarczenia insuliny.
Doktor Coopera poleca stosowanie diety fruktozowej. Polega ona na spożywaniu dziennym tego cukru od 36 do 42 g. Ponadto wymaga ona wypijania 2,5 litra płynów w ciągu dnia. Substancja ta nie tylko powstrzymuje apetyt, ale także dostarcza kalorii. Może być ona stosowana w terapii ludzi nadużywających słodyczy.
Należy pamiętać, że zastosowanie takiego sposobu odżywiania wymaga konsultacji z lekarzem.
Niektórzy sądzą, że koktajl sporządzony z połowy cytryny oraz łyżeczki fruktozy zapobiega objawom przedawkowania alkoholu.