Budowa

Białka należą do związków organicznych, są składnikami każdego żywego organizmu. Zbudowane są

z wielu aminokwasów, pomiędzy którymi występują wiązania peptydowe. Tworzą się one w wyniku reakcji grupy karboksylowej pierwszego aminokwasu z grupą aminową następnego.

Białka zaliczane są do związków wielocząsteczkowych.

Budowa aminokwasu

W Tabeli 1 przedstawiono procentową zawartość pierwiastków, wystepujacą w białkach.

Pierwiastek

Zawartość procentowa [%]

węgiel

52

tlen

22

azot

16

wodór

7

siarka

2

fosfor

0 - 1

Tabela 1. Zawartość pierwiastków w białkach

Podział białek

Ze względu na jednolitość budowy:

  • Proteiny (białka proste) - złożone wyłącznie z polipeptydowych łańcuchów, ich masa sięga kilku milionów

Z uwagi na zdolność syntezy przez żywy organizm:

  • Egzogenne (dostarczane z pożywieniem, organizm nie jest zdolny do ich syntezy)
  • Endogenne (mogą być biosyntezowane)

Podział białek ze względu na pochodzenie:

  • Zwierzęce (pełnowartościowe)
  • Roślinne (niepełnowartościowe)

Proteiny różnią się kształtem:

Sekwencja aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym nosi nazwę struktury pierwszorzędowej. Oddziaływanie łańcucha ze sobą poprzez wiązania wodorowe, mostki disiarczkowe tworzy strukturę drugorzędową. Struktura trzeciorzędowa, natomiast, determinowana jest przez dalsze oddziaływanie miedzycząsteczkowe. W niektórych białkach, składających się z kilku łańcuchów można mówić o strukturze czwartorzędowej (oddziaływanie różnych łańcuchów polipeptydowych).

Rola białek:

  • Utrzymywanie struktury (lipoproteidy)
  • Transpirujące
  • Przechowujące
  • Uczestniczą w procesach życiowych, np.:
    • Regulacja hormonalna
    • Kataliza enzymatyczna
    • Odporność
  • Wchodzą w skład:
    • Enzymów
    • Przeciwciał
    • Hormonów
    • Białek kurczliwych mięśni (aktyna - 15%, miozyna - 40%)

Z pożywieniem należy dostarczyć organizmowi 0,5 g białka w ciągu dnia na każdy kilogram masy ciała.