Budowa
Proteiny składają się z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Tworzą się one w reakcji poszczególnych aminokwasów z wydzieleniem cząsteczki wody.
Aminokwasy zawierają atomy: węgla, tlenu, wodoru, azotu, czasem siarki fosforu, a jeszcze rzadziej żelaza.
Znanych jest 80 aminokwasów, ale w organizmie można znaleźć jedynie 22 rodzaje. Ich sekwencja, pofałdowanie łańcucha wpływają na funkcje protein.
Za odkrywcę budowy białka uważa się Linusa Paulinga.
Struktura pierwszorzędowa stanowi sekwencję aminokwasów.
Struktura drugorzędowa powstaje w wyniku oddziaływań aminokwasów ze sobą np. poprzez utworzenie wiązań wodorowych, mostków disiarczkowych.
Struktura trzeciorzędowa wiąże się z utworzeniem helisy (Rys 1) (zwykle prawoskrętnej) bądź harmonijki.
Niektóre białka tworzą strukturę czwartorzędową, którą tworzą co najmniej dwa łańcuchy polipeptydowe oddziałujące ze sobą (np. w hemogloginie).
Rys. 1
Podział białek
- Złożone (proteidy), posiadające komponent niebiałkowy:
- glukoproteidy (aminokwasy + cukry)
- chromoproteidy (aminokwasy + barwniki)
- lipoproteidy (aminokwasy + lipidy)
- nukleoproteidy (aminokwasy + kwasy nukleinowe)
Właściwości chemiczne:
- Denaturacja (proces nieodwracalny) białka zachodząca w wyniku działania:
- Zasad
- Kwasów
- Soli metali (szczególnie) ciężkich
- Podwyższonej temperatury
- Koagulacja (proces odwracalny, tworzenie żelu) w efekcie działania:
- Alkoholu
- Chlorku sodu
Otrzymywanie syntetyczne aminokwasów
W 1953r Stanley Miller, amerykański uczony zsyntetyzował 3 aminokwasy z prostych gazów: pary wodnej, wodoru, amoniaku, metanu w podwyższonej temperaturze oraz przy użyciu iskry elektrycznej.
Do dnia dzisiejszego otrzymano wszystkie aminokwasy oraz niektóre łańcuchy polipeptydowe.
Białko w organizmie człowieka
Aminokwasy muszą być dostarczane z pożywieniem w odpowiedniej ilości i stosunku. Dorośli muszą dostarczyć 8, a dzieci 10 aminokwasów. Noszą one nazwę egzogennymi, w odróżnieniu od endogennych, które mogą zostać zsyntetyzowane w organizmie.
Aminokwasy egzogennych to:
- leucyna,
- izoleucyna,
- walina
- treonina
- metionina,
- lizyna,
- fenyloalanina,
- tryptofan,
Niedobór poszczególnych aminokwasów może być przyczyną wielu schorzeń: obniża sprawność fizyczną oraz umysłową, odporność na różnorodne infekcje, zaburzeń ogólnoustrojowych prowadzących do zmian biologicznych oraz morfologicznych. W skrajnych przypadkach, przy niedoborze długotrwałym może nastąpić zgon.
Zbyt obfite dostarczanie aminokwasów prowadzi do przekształcenia ich w substancję zapasową - tkankę tłuszczową.
Dostarczone białko, aby mogło być spożytkowane w organizmie musi zostać strawione. Proces ten bierze początek w żołądku. Pepsyna powoduje pękanie wiązań peptydowych na mniejsze części. Dalsze trawienie następuje w jelicie cienkim przy udziale trypsyny, rozrywając łańcuchy na poszczególne aminokwasy. Te z kolei przedostają się do krwioobiegu z jelita cienkiego. Rozprowadzane są do wszystkich komórek ciała. Gdy dostarczonych jest zbyt duża ilość aminokwasów wówczas ulegają one przemianie w wątrobie z równoczesną dezaminacją, prowadzącą do powstania amoniaku i mocznika (produkowanego w nerkach) i następuje wydalenie tych produktów przemiany materii z organizmu.
Rola białka
Mimo tego, że spalanie protein dostarcza dość dużą ilość energii (z 1 grama uzyskuje się 4 kcal energii) to podstawową ich funkcją jest budowanie struktur organizmu.
Białka wchodzą w skład wielu enzymów, bez których niemożliwe jest prawidłowe działanie większości procesów życiowych.
Stanowią one ważny element hormonów, a także katalizatorów.
Źródła białka
Pod względem stosunku aminokwasowego najwartościowszym źródłem są białka jaj kurzych. Zawierają one 10 aminokwasów, niezbędnych dla organizmu. Następnymi produktami o dużej zawartości białka jest mleko i mięso (szczególne drób ze względu na niewielka zawartość tłuszczu), a także mięso rybie.
Poza wymienionymi artykułami żywnościowymi źródłami białka są także rośliny:
- czarna fasola
- ziarna soi
- ziarna grochu
- soczewica
- ziarna pszenicy