Co to jest białko?

Białka należą do związków pochodzenia organicznego o dużej masie cząsteczkowej. Są to wielkocząsteczkowe polimery, złożone nie mniej niż z 100 reszt aminokwasów powiązanych wiązaniami peptydowymi.

Funkcje biologiczne i występowanie.

1.  można je znaleźć we wszystkich organizmach żywych;

2.  są ważnym składnikiem krwi, chrząstki, mięśni, mleka, sierści, skóry, rogów, kopyt, paznokci, piór;

3.  stanowią materiał budulcowy dla komórek i tkanek istot żywych;

4.  białkami są enzymy, antygeny, antybiotyki, hormony, jad węży, toksyny bakteryjne;

5.  enzymy mają bardzo duży wpływ na metabolizm, a więc na wszystkie procesy przemiany materii i energii;

6.  antygeny są odpowiedzialne za odporność organizmu

Skład cząsteczki białka

Procentowa zawartość białka przedstawiono w tabeli

Tab. Skład procentowy białka

Pierwiastek

Procentowa

zawartość w białku

węgiel

50-55%

tlen

20-23%

wodór

6-7%

azot

12-19%

siarka

0,2-3%

fosfor

0-6%

W białek można również znaleźć jony manganianu, cynku, magnezu, żelaza, miedzi, kobalt i innych.

Reakcje charakterystyczne

W zależności od rodzaju i przewagę grup funkcyjnych aminokwasów białka mogą różnie reagować na dany związek. Reakcją charakterystyczną polipeptydów, nazywamy taką reakcję za pomocą, której można wykryć obecność danego związku:

  1. reakcję ksantoproteinową, podczas której stężony kwas azotowy (V) – HNO3 denaturuje białko, uzyskanie charakterystycznego żółtego zabarwienie, pozwala stwierdzić istnienie białka w próbce;

2. reakcję biuretową, w której wodorotlenek miedzi (II) powoduje tworzenie się kompleksu z białkiem i ciemnofioletowe zabarwienie wskazuje na istnienie wiązań peptydowych;

Strukturę przestrzenną białka można zaburzyć tę strukturę w sposób:

  •   nieodwracalny - wówczas jest to proces denaturacji, zwane inaczej ścinanie białka; przy użyciu wysokiej temperatury, jonów metali ciężkich, stężone kwasy, zasady, alkohole;
  •   odwracalny – proces strukturyzacji białka, koagulacja odwracalna; przy użyciu soli kuchennej, soli metali lekkich; promieniowania UV

Białka są trawione przez enzymy na małe cząsteczki zwane aminokwasami.