Woda pokrywa prawie 3/4 powierzchni Ziemi. Istnieją miejsca, gdzie osiąga ona kilka kilometrów głębokości. W stanie stałym tworzy lodowe pokrywy biegunów, a najwyższe górskie łańcuchy cały rok pokrywa śnieg. Składające się z pary wodnej chmury przynoszą opady, które spływają do rzek i jezior pozwalając na rozkwit życia roślin i zwierząt. Bez niej nie na Ziemi nie byłoby życia.
Woda ma więc na Ziemi ogromne znaczenie. Jest ona wszechobecna i przenika wszystko. Jej duże znaczenie ma związek z jej osobliwymi właściwościami, które w głównej mierze zależą od temperatury, ciśnienia oraz substancji w niej rozpuszczonych.
Woda
Woda posiada budowę cząsteczkową. Cząsteczki wody są małe i zbudowane w prosty sposób. Na każdą z nich składają się 2 atomy wodoru połączone z 1 atomem tlenu. Wzór chemicznym wody to H2O. Na Ziemi występują trzy stany skupienia wody: stały, ciekły i gazowy. Woda w stanie ciekłym i stałym wypełnia bardzo duży obszar Ziemi jako morza i oceany, rzeki i jeziora. Podczas parowania woda przedostaje się do powietrza, aby na ląd znów powrócić pod postacią opadów. Jest też bardzo cennym składnikiem wszystkich żywych organizmów. Zawartość wody decyduje o intensywności procesów życiowych wszystkich organizmów.
W komórce zawartość wody wynosi 70 - 98% jej całkowitej masy. W ciele dorosłego człowieka woda stanowi około 60% całkowitej masy.
Woda stanowi główny rozpuszczalnik występujących w przyrodzie jonów. Pełni także rolę transportu dla różnych związków. Dzięki niej mogą one być dostarczane do każdej z komórek ciała.
Woda i człowiek
Woda to 2/3 ciała człowieka. Stanowi też ona główny składnik krwi, zawierają ja wszystkie organy ludzkiego ciała. Nadaje ona tkankom sprężystości.
Każdego dnia człowiek traci znaczne ilości wody, z czego około litra wydala w postaci moczu i kału. Kolejne pół litra jako pot (ochładzający nas w upalny dzień) oraz para w wydychanym powietrzu (można to zaobserwować w zimny dzień). Organizm musi na bieżąco uzupełniać powstające niedobory płynów, ponieważ nie ma przystosowań do tworzenia ich zapasów. Do życia człowiek potrzebuje 1,5 litra płynów dziennie. Zapotrzebowanie to jest w większości zaspokajane przez spożywane pokarmy, ponieważ większość owoców i warzyw składa się w większości z wody.
Woda i rośliny
Roślinom woda także jest potrzebna do życia. Służy ona między innymi do wytwarzania substancji koniecznych do wzrostu i rozwoju tych organizmów. Dzięki wodzie możliwy jest transport składników pokarmowych między liśćmi i korzeniami. Ciśnienie wody wewnątrz komórek roślinnych pozwala zachowywać jędrność. Rośliny pozbawione dostępu do wody więdną.
Większość roślin pobiera wodę za pomocą korzeni, zaś wydala przez tzw. aparaty szparkowe znajdujące się gównie na powierzchni liści. Rośliny, które przystosowały się do życia w klimacie suchym, w warunkach występowania niedoborów wody, mogą gromadzić ją w mięsistych, grubych pędach lub liściach. Często wytwarzają też ciernie lub woskową powłokę na powierzchni liści, co zapobiega szybkiej utracie wody.
Rodzaje wody
Kolor, smak i skład wody zależy od rodzaju i zawartości rozpuszczonych w niej substancji. Dlatego też właściwości te zmieniają się zależnie od miejsca, w którym pobierze się wodę.
Woda wypływająca z kranu w naszym mieszkaniu przebywa najpierw długą drogę. W czasie tej wędrówki rozpuszczały się w niej gazy i inne substancje chemiczne. Woda przepływająca przez skały kredowe i wapienne łatwo je rozpuszcza. W wodzie takiej tworzą się związki wapnia z węglem i powstaje tzw. twarda woda, z której pod wpływem wysokiej temperatury wytrąca się twardy osad, tzw. kamień kotłowy, a mydło się źle pieni. Przeciwieństwem jest woda miękka, nie zawierająca związków wapnia. Zawiera ona wprawdzie inne rozpuszczone substancje, ale nie powodują one wytrącania się kamienia. W naprawdę oczyszczonej wodzie, tzw. wodzie destylowanej, nie ma substancji rozpuszczonych. Taka woda nie ma też żadnego smaku.
Ponieważ słodka, czysta i zdatna do picia woda nie występuje w nieograniczonych ilościach powinniśmy ją wykorzystywać racjonalnie. Należy pamiętać o tym, że wody słodkie stanowią jedynie 6% całkowitych obecnych na Ziemi zasobów wodnych.