Cukry proste powstają w zielonych częściach roślin przy współudziale chlorofilu i pod wpływem działania promieni słonecznych. Proces ten nazywa się fotosyntezą i można go przedstawić równaniem
Energia słoneczna
6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2
chlorofil cukier prosty
Zajrzyj proszę do zakładki "ŚCIAGI".
Może pomoże ?
Waclaw
Najlepsza odpowiedź
0
0
Anonim04.02.2023 18:14
Naturalne źródła cukru prostego:
Cukry proste występują w naturze wyłącznie w owocach (glukoza i fruktoza) i miodzie (fruktoza). W niewielkich ilościach są także:
- w niektórych warzywach np. w burakach, chrzanie, dyni, groszku, marchewce, kukurydzy (głównie sacharoza);
- mleku i produktach mlecznych (laktoza).
Najlepsza odpowiedź
0
0
Anonim04.02.2023 18:01
Możemy znaleźć je w produktach pochodzenia roślinnego, np. owocach i warzywach. Występują również w żywności z białej mąki, miodzie, a także produktach mlecznych (ze względu na obecność laktozy). Jeśli chodzi o warzywa, cukry proste występują m.in. w kukurydzy, burakach, a także różnych odmianach dyni.
Bardziej szczegółowo szukaj w zakładce 'WYPRACOWANIA".
DOBREJ I SPOKOJNEJ NOCY.
Waclaw
Najlepsza odpowiedź
0
0
Anonim04.02.2023 17:56
Dzień dobry,raz jeszcze,~angelimi.
Częściową odpowiedź znajdziesz w moich opracowaniach z dzisiaj,tj.04.02.2023 r., w zakładce "WYPRACOWANIA".
Odpowiedzi (4)
Anonim 04.02.2023 18:43
Cukry proste
Cukry proste powstają w zielonych częściach roślin przy współudziale chlorofilu i pod wpływem działania promieni słonecznych. Proces ten nazywa się fotosyntezą i można go przedstawić równaniem
Energia słoneczna
6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2
chlorofil cukier prosty
Zajrzyj proszę do zakładki "ŚCIAGI".
Może pomoże ?
Waclaw
Najlepsza odpowiedź
Anonim 04.02.2023 18:14
Naturalne źródła cukru prostego:
Cukry proste występują w naturze wyłącznie w owocach (glukoza i fruktoza) i miodzie (fruktoza). W niewielkich ilościach są także:
- w niektórych warzywach np. w burakach, chrzanie, dyni, groszku, marchewce, kukurydzy (głównie sacharoza);
- mleku i produktach mlecznych (laktoza).
Najlepsza odpowiedź
Anonim 04.02.2023 18:01
Możemy znaleźć je w produktach pochodzenia roślinnego, np. owocach i warzywach. Występują również w żywności z białej mąki, miodzie, a także produktach mlecznych (ze względu na obecność laktozy). Jeśli chodzi o warzywa, cukry proste występują m.in. w kukurydzy, burakach, a także różnych odmianach dyni.
Bardziej szczegółowo szukaj w zakładce 'WYPRACOWANIA".
DOBREJ I SPOKOJNEJ NOCY.
Waclaw
Najlepsza odpowiedź
Anonim 04.02.2023 17:56
Dzień dobry,raz jeszcze,~angelimi.
Częściową odpowiedź znajdziesz w moich opracowaniach z dzisiaj,tj.04.02.2023 r., w zakładce "WYPRACOWANIA".
Miłego weekendu :)).
Waclaw
Najlepsza odpowiedź