Rolnictwo - dział gospodarki narodowej, którego celem jest dostarczenie pożywienia dla człowieka i zwierząt. Obejmuje:

  • uprawę roślin,
  • hodowlę roślin,
  • sadownictwo,
  • chów zwierząt,
  • hodowlę zwierząt,
  • rybactwo ( w wodach śródlądowych),
  • rybołówstwo (w wodach morskich).

Wyróżniamy dwa rodzaje czynników, wpływających na rozwój rolnictwa. Należą do nich czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze. Do pierwszej grupy - czynników przyrodniczych - należą:

  • rodzaje i gatunki gleb,
  • warunki klimatyczne,
  • ukształtowanie powierzchni i rzeźba terenu,
  • stosunki wodne w glebie,
  • stosunki wodne na powierzchni terenu.

Do drugiej grupy - czynników pozaprzyrodniczych - należą:

  • opłacalna produkcja,
  • stopień mechanizacji rolnictwa (wykorzystanie maszyn, urządzeń, nowych technik i technologii)
  • polityka rolna państwa,
  • zwolnienia podatkowe, możliwość zaciągania kredytów, oferowane ulgi,
  • wielkość eksportu i importu płodów rolnych,
  • chemizacja rolnictwa ( stosowanie nawozów sztucznych),
  • areał gruntów ornych,
  • wielkość i struktura własnościowa gospodarstw rolnych,
  • struktura wieku i płci zatrudnionych w gospodarstwie pracowników,
  • nakłady kapitałowe przeznaczone na kształcenie rolników,
  • wykształcenie rolników,
  • wspieranie rozwoju gałęzi przemysłu produkujących dla zaspokojenia potrzeb rolnictwa (rozwój przemysłu elektromaszynowego, przemysłu chemicznego),
  • rozwój przemysłu spożywczego (będącego odbiorcą pracy rolnika).