Rolnictwo - dział gospodarki narodowej, którego celem jest dostarczenie pożywienia dla człowieka i zwierząt. Obejmuje:
- uprawę roślin,
- hodowlę roślin,
- sadownictwo,
- chów zwierząt,
- hodowlę zwierząt,
- rybactwo ( w wodach śródlądowych),
- rybołówstwo (w wodach morskich).
Wyróżniamy dwa rodzaje czynników, wpływających na rozwój rolnictwa. Należą do nich czynniki przyrodnicze i pozaprzyrodnicze. Do pierwszej grupy - czynników przyrodniczych - należą:
- rodzaje i gatunki gleb,
- warunki klimatyczne,
- ukształtowanie powierzchni i rzeźba terenu,
- stosunki wodne w glebie,
- stosunki wodne na powierzchni terenu.
Do drugiej grupy - czynników pozaprzyrodniczych - należą:
- opłacalna produkcja,
- stopień mechanizacji rolnictwa (wykorzystanie maszyn, urządzeń, nowych technik i technologii)
- polityka rolna państwa,
- zwolnienia podatkowe, możliwość zaciągania kredytów, oferowane ulgi,
- wielkość eksportu i importu płodów rolnych,
- chemizacja rolnictwa ( stosowanie nawozów sztucznych),
- areał gruntów ornych,
- wielkość i struktura własnościowa gospodarstw rolnych,
- struktura wieku i płci zatrudnionych w gospodarstwie pracowników,
- nakłady kapitałowe przeznaczone na kształcenie rolników,
- wykształcenie rolników,
- wspieranie rozwoju gałęzi przemysłu produkujących dla zaspokojenia potrzeb rolnictwa (rozwój przemysłu elektromaszynowego, przemysłu chemicznego),
- rozwój przemysłu spożywczego (będącego odbiorcą pracy rolnika).