Budowa
Aminy należą do związków organicznych. Są pochodnymi amoniaku, w których jeden, dwa lub trzy atomy wodoru zostały podstawione grupami alkilowymi i/lub arylowymi.
Z tego względu można podzielić je na:
- Pierwszorzędowe - posiadające ugrupowanie -NH2
- Drugorzędowe - posiadające ugrupowanie =NH
- Trzeciorzędowe - posiadające ugrupowanie ≡N
Podobnie jak dla inne substancje organiczne, również aminy posiadają izomery budowy (metamery).
Podział amin ze względu na charakter podstawników:
Alifatyczne, np. metyloamina CH3NH2
Aromatyczne, np. anilina C6H5NH2
Nazewnictwo:
- Pierwszorzędowe - ich nazwy tworzy się stosując termin amina do nazwy ugrupowania
- Drugorzędowe oraz trzeciorzędowe, w których liczbę ugrupowań określa ilość N, podobnie jak przy aminach pierwszorzędowych dodaje się końcówkę amina
Własności fizyczne:
- Najprostsze to gazy
- O większych rozmiarach - ciecze, o amoniakalnym zapachu, dobrze rozpuszczają się w wodzie
- Wyższe - występują w postaci bezwonnych ciał stałych, nie rozpuszczają się w wodzie
- Są toksyczne
Występowanie
W środowisku naturalnym są produktem przemiany aminokwasów takich jak: putrescyna oraz kadaweryna (jady trupie). Pełnią bardzo ważną rolę w organizmach żywych, u roślin wystepują np. jako alkaloidy, a u zwierząt np. jako adrenalina.
Właściwości chemiczne:
- Mają słabe właściwości zasadowe, najsłabsze są aminy aromatyczne
- Reagują z kwasami rozcieńczonymi z utworzeniem sole amoniowych
Przykład:
[(CH3)4N]+Cl-
- Tworzą amidy z estrami, chlorkami oraz bezwodnikami kwasów karboksylowych
- Aminy pierwszo- oraz drugorzędowe w reakcji z sulfochlorkami tworzą sulfonamidy
- Zasady Schiffa (iminy) są wynikiem działania na aminy pierwszorzędowe aldehydów lub ketonów
- Dla amin pierwszorzędowych charakterystyczne jest również tworzenie izonitryli oraz izocyjanianów odpowiednio z chloroformu w środowisku zasadowym lub z fosgenu
- Reagują z kwasem azotawym (V)
- Pierwszorzędowe - z utworzeniem alkoholi oraz wydzieleniem azotu
- Aromatyczne aminy pierwszorzędowe - w wyniku, czego otrzymuje się sole dwuazoniowe
- Alifatyczne aminy drugorzędowe - tworzą nitrozoaminy
- Aminy trzeciorzędowe - zostają przekształcone w aminy drugorzędowe oraz aldehyd
Otrzymywanie:
- Alkilowanie amoniaku (aminy alifatyczne) - podstawienie grupy alkilowej w miejsce atomu wodoru:
R-X + NH3 = R-NH3 + X-[OH-] = R-NH2 + X- + H2O
- Redukcja związków nitrowych
W przypadku amin aromatycznych - związków nitrowych aromatycznych:
Ar-NO2 ==[OH-] ==> Ar-NH2
- Redukcja amidów (pochodzą od kwasów karboksylowych oraz sulfonowych)
- Redukcja oksymów (alifatycznych lub aromatycznych)
- Redukcja związków posiadających azot (np. nitryli)
Przy otrzymywaniu amin występują często przegrupowania wewnątrzcząsteczkowe:
- Hofmanna - zachodzi w środowisku alkalicznym w wyniku działania chloru albo bromu,
- z pierwszorzędowego amidu powstaje dłuższa o jeden atom węgla amina, ugrupowanie karboksylowe przekształca się w aminowe
- Curtiusa - zachodzi w podwyższonej temperaturze, polega na przegrupowaniu azydku acylowego
- w zawierającą mniej o jeden atom węgla aminę, pośrednim produktem jest izocyjanian (R-N=C=O)
Zastosowanie:
- Metyloaminy do produkcji:
- Leków
- Włókien chemicznych
- Środków powierzchniowo czynnych
- Amin alifatycznych do wyrobu:
- Leków
- Barwników
- Tworzyw sztucznych, np. włókna poliamidowego