Budowa

Aminy należą do związków organicznych. Są pochodnymi amoniaku, w których jeden, dwa lub trzy atomy wodoru zostały podstawione grupami alkilowymi i/lub arylowymi.

Z tego względu można podzielić je na:

  • Pierwszorzędowe - posiadające ugrupowanie -NH2
  • Drugorzędowe - posiadające ugrupowanie =NH
  • Trzeciorzędowe - posiadające ugrupowanie ≡N

Podobnie jak dla inne substancje organiczne, również aminy posiadają izomery budowy (metamery).

Podział amin ze względu na charakter podstawników:

Alifatyczne, np. metyloamina CH3NH2

Aromatyczne, np. anilina C6H5NH2

Nazewnictwo:

  • Pierwszorzędowe - ich nazwy tworzy się stosując termin amina do nazwy ugrupowania
  • Drugorzędowe oraz trzeciorzędowe, w których liczbę ugrupowań określa ilość N, podobnie jak przy aminach pierwszorzędowych dodaje się końcówkę amina

Własności fizyczne:

  • Najprostsze to gazy
  • O większych rozmiarach - ciecze, o amoniakalnym zapachu, dobrze rozpuszczają się w wodzie
  • Wyższe - występują w postaci bezwonnych ciał stałych, nie rozpuszczają się w wodzie
  • Są toksyczne

Występowanie

W środowisku naturalnym są produktem przemiany aminokwasów takich jak: putrescyna oraz kadaweryna (jady trupie). Pełnią bardzo ważną rolę w organizmach żywych, u roślin wystepują np. jako alkaloidy, a u zwierząt np. jako adrenalina.

Właściwości chemiczne:

  • Mają słabe właściwości zasadowe, najsłabsze są aminy aromatyczne
  • Reagują z kwasami rozcieńczonymi z utworzeniem sole amoniowych

Przykład:

[(CH3)4N]+Cl-

  • Tworzą amidy z estrami, chlorkami oraz bezwodnikami kwasów karboksylowych
  • Aminy pierwszo- oraz drugorzędowe w reakcji z sulfochlorkami tworzą sulfonamidy
  • Zasady Schiffa (iminy) są wynikiem działania na aminy pierwszorzędowe aldehydów lub ketonów
  • Dla amin pierwszorzędowych charakterystyczne jest również tworzenie izonitryli oraz izocyjanianów odpowiednio z chloroformu w środowisku zasadowym lub z fosgenu
  • Reagują z kwasem azotawym (V)
    • Pierwszorzędowe - z utworzeniem alkoholi oraz wydzieleniem azotu
    • Aromatyczne aminy pierwszorzędowe - w wyniku, czego otrzymuje się sole dwuazoniowe
    • Alifatyczne aminy drugorzędowe - tworzą nitrozoaminy
    • Aminy trzeciorzędowe - zostają przekształcone w aminy drugorzędowe oraz aldehyd

Otrzymywanie:

  • Alkilowanie amoniaku (aminy alifatyczne) - podstawienie grupy alkilowej w miejsce atomu wodoru:

R-X + NH3 = R-NH3 + X-[OH-] = R-NH2 + X- + H2O

  • Redukcja związków nitrowych

W przypadku amin aromatycznych - związków nitrowych aromatycznych:

Ar-NO2 ==[OH-] ==> Ar-NH2

  • Redukcja amidów (pochodzą od kwasów karboksylowych oraz sulfonowych)
  • Redukcja oksymów (alifatycznych lub aromatycznych)
  • Redukcja związków posiadających azot (np. nitryli)

Przy otrzymywaniu amin występują często przegrupowania wewnątrzcząsteczkowe:

  • Hofmanna - zachodzi w środowisku alkalicznym w wyniku działania chloru albo bromu,
  • z pierwszorzędowego amidu powstaje dłuższa o jeden atom węgla amina, ugrupowanie karboksylowe przekształca się w aminowe
  • Curtiusa - zachodzi w podwyższonej temperaturze, polega na przegrupowaniu azydku acylowego
  • w zawierającą mniej o jeden atom węgla aminę, pośrednim produktem jest izocyjanian (R-N=C=O)

Zastosowanie:

  • Metyloaminy do produkcji:
      • Leków
      • Włókien chemicznych
      • Środków powierzchniowo czynnych
  • Amin alifatycznych do wyrobu:
      • Leków
      • Barwników
      • Tworzyw sztucznych, np. włókna poliamidowego