Budowa

Są one pochodnymi amoniaku posiadającymi grupę aminową. Należą do substancji organicznych.

Podział amin w zależności od charakteru podstawników znajdujących się przy atomie azotu:

  • Aminy alifatyczne
  • Aminy aromatyczne
  • Aminy alifatyczno - aromatyczne

Podział amin w zależności od rzędowości (ilość podstawników przy atomie azotu):

  • Pierwszorzędowe
  • Drugorzędowe
  • Trzeciorzędowe

Nazewnictwo

  • Nazwy dla amin alifatycznych wywodzą się od grup alkilowych. Do nazwy takiej grupy dołącza się wyraz - amina.
  • Przykłady:

CH3-NH2 (CH3)2NH (CH3)3N

metyloamina dimetyloamina trimetyloamina

  • Nazwy stosowane dla amin aromatycznych tworzy się od aminy aromatycznej o najprostszej budowie
  • - aniliny.

Przykłady:

C6H5-NH2

fenyloamina, anilina

Właściwości fizyczne:

  • I-wszo i II-go rzędowe aminy posiadające grupy alkilowe charakteryzują się zapachem podobnym ryb
  • Wszystkie pierwsze trzy aminy mające grupy metylowe występują w postaci gazów, ponadto są dobrze rozpuszczalne w wodzie
  • aminy posiadające większe grupy alifatyczne występują w postaci cieczy lub ciał stałych; długość łańcucha obniża rozpuszczalność w wodzie
  • aminy aromatyczne posiadają wysokie temperatury wrzenia; występują w stanie ciekłym lub stałym, charakteryzują się ostrą wonią

Właściwości chemiczne:

  • Aminy mają silne własności zasadowe, reagują z kwasami nieorganicznymi oraz organicznymi,
  • a w roztworach wodnych posiadają odczyn zasadowy:

R-NH2 + H2O = RNH3OH = RNH3+ + OH-

Właściwości zasadowe amin są ściśle związane z charakterem podstawników przy atomie azotu.

W przypadku amin alifatycznych ich własności alkaliczne zależą od rzędowości (im wyższa rzędowość tym większa zasadowość); wykazują silniejsze właściwości zasadowe niż amoniak. Aminy aromatyczne charakteryzują się słabymi własnościami zasadowymi, które spadają w miarę wzrostu rzędowości. Takie właściwości amin aromatycznych są konsekwencją występowania wolnej pary elektronowej

w grupie aminowej oddziaływującej z elektronami wchodzącymi w skład wiązania aromatycznego pierścienia.

  • Reagują z kwasami karboksylowymi, co prowadzi do utworzenia wiązań peptydowych
  • Reagują z chlorkami, bromkami i jodkami metali, w wyniku czego tworzą się kompleksy metali:

R-NH2 + FeCl2 = R-NH-Fe-NH-R

Otrzymywanie:

  • amin aromatycznych - w wyniku redukcji związków nitrowych
  • amin alifatycznych - w wyniku substytucji fluorowca NH3aq, a następnie wyrugowanie powstałej aminy za pomocą zasady

Zastosowanie:

  • Aminy alifatyczne stanowią pół produkty w wielu syntezach organicznych, a szczególnie w produkcji leków, środków ochrony roślin czy tworzyw sztucznych
  • Aminy aromatyczne używane są w zbliżonych branżach jak alifatyczne, a oprócz tego w syntezie barwników
  • Mocznik używany jest w postaci nawozu sztucznego, a także do produkcji żywic mocznikowych Mocznik jest pochodną amin, tworzy bezbarwne, bezzapachowe kryształy, które wykazują dobrą rozpuszczalność w wodzie i alkoholu. Stanowi pierwszy związek organiczny otrzymany w sposób syntetyczny. Wchodzi w skład moczu oraz potu ludzkiego i zwierzęcego, jest produktem przemiany metabolicznej białek. Otrzymuje się go metodą przemysłową podczas ogrzewania amoniaku
  • oraz dwutlenku węgla. Najpierw powstaje karbaminian amonu. Potem rozkłada się on na mocznik.

Najpowszechniejsze aminy:

  • anilina
  • amfetamina
  • dietyloamina
  • EDTA
  • etyloamina
  • metyloamina
  • TMEDA
  • trietyloamina