I Alkohole

1. Ogólne wiadomości:

Wzór ogólny alkoholi to R-OH, gdzie R to reszta wodorotlenowa, a OH- grupa funkcyjna alkoholi.

Do nazewnictwa węglowodorów, z których pochodzą, dodajemy końcówkę -ol. Wodór w węglowodorze zastępujemy grupą OH.

2.Właściwości chemiczne:

- ulegają reakcji spalania- CH3OH + O2→ CO2 + 2H2O;

- reagują z K2CrO4 (dwuchromianem potasu). Pod wpływem alkoholu barwa K2CrO4 ulega zmianie z pomarańczowej na zieloną. Jest to tzw. pomiar trzeźwości.

- odczyn obojętny- pomimo posiadania grupy OH nie zabarwia się na fioletowo pod wpływem fenoloftaleiny

3.Właściwości fizyczne:

- stan ciekły;

- o charakterystycznym ostrym zapachu;

- bezbarwne;

- bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie;

- lotne.

4.Podział alkoholi;

- jednowodorotlenowe (CnH2n + 1[OH]) z jedną grupą OH, np. CH3OH- alkohol etylenowy;

- wielowodorotlenowe (CnH2n + 2 - m (OH)m) z wieloma grupami OH, np. C2H4(OH)2- glikol etylenowy.

5.Charakterystyka wybranych alkoholi

a) etanol

- służy do dezynfekcji;

- niszczy komórki mózgowe i nerwowe - choroba alkoholowa;

- w małych ilościach pomaga w trawieniu ( np. wino, wódka z pieprzem );

- podwyższa ciśnienie ( koniak )

b) metanol

- niszczy nieodwracalnie wzrok;

- powoduję śmierć.

c) gliceryna

- słodka, oleista, gęsta ciecz, która bardzo dobrze miesza się z wodą;

- ulega reakcji spalania C3H5(OH)3 + 7/2 O2 = 3CO2 + 4H2O;

- reaguje z nadmanganianem potasu

- używana do produkcji środków czystości i tłuszczów syntetycznych;

- stosowana w kosmetyce;

- stosowana do produkcji materiałów wybuchowych ( produkcja nitrogliceryny, która zmieszana z ziemią okrzemkową tworzy dynamit).

II Kwasy karboksylowe

1.Ogólne wiadomości:

Wzór ogólny alkoholi to R – COOH, gdzie R to grupa węglowa, zaś COOH to grupa karboksylowa.

Do nazwy węglowodorów, z których pochodzą, dodajemy końcówkę- owy.

2.Charakterystyka wybranych kwasów:

a) kwas octowy- CH3COOH

- bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu;

- doskonale rozpuszcza się w wodzie;

- 70% roztwór jest używany w pracowniach laboratoryjnych.

- ulega dysocjacji- CH3COOH → H+ + CH3COO-, powstaje kation wodorowy i anion octanowy

- zabawia się na czerwono pod wpływem oranżu metylowego.

b) wyższe kwasy karboksylowe mają dużą liczbę atomów węgla. Są nazywane także kwasami tłuszczowymi.

- kwas palmitynowy C15H31COOH- ciało stałe, nie rozpuszcza się  wodzie;

- kwas stearynowy C17H35COOH- podobnie jak kwas palmitynowy jest ciałem stałym, które nie rozpuszcza się  wodzie. Pod wpływem wysokiej temperatury topi się i wydzielają zapach stearyny.

- kwas oleinowy C17H33COOH- nierozpuszczalna w wodzie ciecz, pod wpływem wysokiej temperatury ulega rozkładowi.