I Alkohole
1. Ogólne wiadomości:
Wzór ogólny alkoholi to R-OH, gdzie R to reszta wodorotlenowa, a OH- grupa funkcyjna alkoholi.
Do nazewnictwa węglowodorów, z których pochodzą, dodajemy końcówkę -ol. Wodór w węglowodorze zastępujemy grupą OH.
2.Właściwości chemiczne:
- ulegają reakcji spalania- CH3OH + O2→ CO2 + 2H2O;
- reagują z K2CrO4 (dwuchromianem potasu). Pod wpływem alkoholu barwa K2CrO4 ulega zmianie z pomarańczowej na zieloną. Jest to tzw. pomiar trzeźwości.
- odczyn obojętny- pomimo posiadania grupy OH nie zabarwia się na fioletowo pod wpływem fenoloftaleiny
3.Właściwości fizyczne:
- stan ciekły;
- o charakterystycznym ostrym zapachu;
- bezbarwne;
- bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie;
- lotne.
4.Podział alkoholi;
- jednowodorotlenowe (CnH2n + 1[OH]) z jedną grupą OH, np. CH3OH- alkohol etylenowy;
- wielowodorotlenowe (CnH2n + 2 - m (OH)m) z wieloma grupami OH, np. C2H4(OH)2- glikol etylenowy.
5.Charakterystyka wybranych alkoholi
a) etanol
- służy do dezynfekcji;
- niszczy komórki mózgowe i nerwowe - choroba alkoholowa;
- w małych ilościach pomaga w trawieniu ( np. wino, wódka z pieprzem );
- podwyższa ciśnienie ( koniak )
b) metanol
- niszczy nieodwracalnie wzrok;
- powoduję śmierć.
c) gliceryna
- słodka, oleista, gęsta ciecz, która bardzo dobrze miesza się z wodą;
- ulega reakcji spalania C3H5(OH)3 + 7/2 O2 = 3CO2 + 4H2O;
- reaguje z nadmanganianem potasu
- używana do produkcji środków czystości i tłuszczów syntetycznych;
- stosowana w kosmetyce;
- stosowana do produkcji materiałów wybuchowych ( produkcja nitrogliceryny, która zmieszana z ziemią okrzemkową tworzy dynamit).
II Kwasy karboksylowe
1.Ogólne wiadomości:
Wzór ogólny alkoholi to R – COOH, gdzie R to grupa węglowa, zaś COOH to grupa karboksylowa.
Do nazwy węglowodorów, z których pochodzą, dodajemy końcówkę- owy.
2.Charakterystyka wybranych kwasów:
a) kwas octowy- CH3COOH
- bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu;
- doskonale rozpuszcza się w wodzie;
- 70% roztwór jest używany w pracowniach laboratoryjnych.
- ulega dysocjacji- CH3COOH → H+ + CH3COO-, powstaje kation wodorowy i anion octanowy
- zabawia się na czerwono pod wpływem oranżu metylowego.
b) wyższe kwasy karboksylowe mają dużą liczbę atomów węgla. Są nazywane także kwasami tłuszczowymi.
- kwas palmitynowy C15H31COOH- ciało stałe, nie rozpuszcza się wodzie;
- kwas stearynowy C17H35COOH- podobnie jak kwas palmitynowy jest ciałem stałym, które nie rozpuszcza się wodzie. Pod wpływem wysokiej temperatury topi się i wydzielają zapach stearyny.
- kwas oleinowy C17H33COOH- nierozpuszczalna w wodzie ciecz, pod wpływem wysokiej temperatury ulega rozkładowi.