1. Schemat procesu fermentowania- C6H12O6→ 2C2H5OH+2CO2.
2. Mydła to sole wyższych kwasów karboksylowych (najczęściej palmitynowego i stearynowego).
Reakcja otrzymywania mydła:
CH3(CH2)16COOH+NaOH→ CH3(CH2)16COONa+H2O.
3. Związki hydrofilowe to takie, które „lubią” wodę, zaś hydrofobowe przeciwnie.
4. Ogólny wzór estrów: R1COOR2. Otrzymujemy je w reakcji estryfikacji, np. CH3COOH+C2H5OH→ CH3COOC2H5+H2O. Reakcja estryfikacji to reakcja kwasu karboksylowego z alkoholem, w wyniku której powstaje ester oraz woda.
5. Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i gliceryny. Trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych są połączone z gliceryną. Są nierozpuszczalne w wodzie, słabo rozpuszczalne w alkoholu. Tłuszcze dzielimy na:
- tłuszcze roślinne - to ciecze. Reszty kwasów tłuszczowych posiadają w łańcuchu węglowodorowym wiązania podwójne (nienasycone). Ulegają reakcji utwardzania;
- tłuszcze zwierzęce - to ciała stałe. Reszty kwasów tłuszczowych posiadają w łańcuchu węglowodorowym wiązania pojedyncze.
6. Tłuszcze mogą reagować z wodorotlenkami. Reakcja przebiega w następujący sposób:
C3H5(COOC15H31)3+NaOH→ C3H5(OH)3+3C15H31COONa.
7. Wyższe kwasy karboksylowe:
- C17H35COOH- kwas stearynowy;
- C15H31COOH- kwas palmitynowy;
- C17H33COOH- kwas oleinowy;
8. Węglowodany (cukry) - to alkohole z wieloma grupami hydroksylowymi. Powstają w procesie fotosyntezy pod wpływem energii słonecznej, natomiast u zwierząt następuje proces odwrotny tzn. utlenianie biologiczne, pod wpływem enzymów węglowodany i tlen przekształcają się w CO2 i wodę. Uwalniana jest przy tym energia niezbędna do funkcjonowania organizmu.
9. Cukry dzielimy na:
- cukry proste (monosacharydy) - glukoza, fruktoza o wzorze C6H12O6.
- dwucukry (disacharydy) - sacharoza, maltozę, celobioza. Są rozpuszczalne w wodzie;
- wielocukry (polisacharydy) - skrobia (krochmal, który występuje m.in. w ziemniakach, kukurydzy, ryżu i pszenicy), celuloza (błonnik, który występuje w występuje w łodygach drzew.
10. Białka to polimer aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniem peptydowym. Główne pierwiastkami wchodzące w skład białek to: C, O, H, N, S oraz P. Ze względu na budowę oraz skład chemiczny, białka możemy podzielić na proste oraz złożone.
11. Alkohole to ciecze o charakterystycznym ostrym zapachu, bezbarwne, bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, lotne, palne, nie dysocjujące w roztworach wodnych.
12. Kwasy karboksylowe to substancje o intensywnym ostrym zapachu, dysocjujące w roztworach wodnych, reaktywne, palne, reagujące z metalami lekkimi lub z tlenkami dając sole. Im większa ilość węgla cząsteczce tym gorsza rozpuszczalność w wodzie
13. Kwas octowy to bezbarwna, lotna, żrąca, o ostrym zapachu ciecz, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Jest stosowany w różnych syntezach organicznych, w procesie usuwania kamienia kotłowego, jako kilkuprocentowego roztwór jest octem spożywczym, wykorzystywanym do konserwacji produktów żywnościowych, może być buforem.
14. Gliceryna to słodka, oleista, gęsta, nietoksyczna ciecz, która bardzo dobrze miesza się z wodą. Ma zastosowanie w kosmetyce (produkcja kremów, pomadek i innych substancjo kosmetycznych). Gliceryna jest dobrym rozpuszczalnikiem tłuszczy oraz innych lipidów. Bierze udział w licznych syntezach organicznych np. niektórych rodzaje mydeł. Ma właściwości nawilżające oraz natłuszczające.
15. Estry to substancje o charakterystycznym zapachu, palne, łodygach o małej reaktywności, trudno rozpuszczalne w wodzie. Estry są stosowane w przemyśle chemicznym i spożywczym.