Woda stanowi jeden z najistotniejszych składników pokarmowych i jest niezbędna do życia. W naturze opisano 135 jej rodzajów. W organizmach żywych, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych występuje w postaci tzw. ustrukturowanej i może stanowić około 80 procent ich masy. Ciało niektórych zwierząt, zwłaszcza tych które żyją w zbiornikach wodnych, może być jeszcze bardziej "uwodnione". Dla przykładu w ciele meduzy woda stanowi aż 97% ogólnej masy. Organizm przeciętnego, dorosłego człowieka zawiera jej około 60%, przy czym jej zawartość jest zróżnicowana w zależności od tkanki. Ustalono doświadczalnie, że ilość wody w szkliwie zębów nie przekracza 0,2% masy komórek, natomiast w mózgu dochodzi do 85%. W ciele dzieci ilość wody jest znacznie większa. Ciała niemowląt mogą zawierać aż 75% wody, natomiast jej ilość w ludzkich embrionach może dochodzić do 98% ogólnej masy ciała. Jest ona solwentem dla znacznej części związków organicznych i nieorganicznych. Stanowi również środowisko, w obrębie którego przebiega szereg reakcji chemicznych. Jest rozpuszczalnikiem dla związków powstających w procesie metabolizmu, niejednokrotnie pełni funkcję transportera, dostarczającego zbędne lub toksyczne metabolity do nerek, za pośrednictwem których są one wydalane z organizmu. Woda spełnia istotną funkcję w procesie termoregulacji - w trakcie pocenia się, parujące z powierzchni ciała cząsteczki pochłaniają znaczne ilości ciepła, w wyniku czego następuje chłodzenie organizmu. Jest również swojego rodzaju "buforem termalnym". Ma bowiem wysoką tzw. pojemność cieplną czyli może pochłaniać znaczne ilości ciepła nie zmieniając własnej temperatury. Dzięki tej właściwości zabezpiecza komórki przed skutkami nagłego wzrostu temperatury.
Woda, jako fundamentalna komponenta każdej komórki oraz płynów ustrojowych, stanowi bez wątpienia nieodzowny składnik pokarmowy. Te jej cząsteczki, które występują we krwi, współuczestniczą w procesach transportu składników odżywczych do komórek i narządów, odbierając jednocześnie powstające w nich metabolity. Jest to szczególnie ważne w sytuacji gdy kumulujące się w komórkach produkty przemiany materii, mogą wywoływać w nich efekty toksyczne. Dobrym przykładem takiego zjawiska jest nagromadzenie kwasu mlekowego w komórkach mięśniowych po zbyt intensywnym wysiłku fizycznym. Spełnienie wyżej wymienionych funkcji jest możliwe dzięki temu, że większość związków chemicznych dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Jak już wspomniano, wysokie zużycie energii na proces parowania oraz znakomite przewodnictwo cieplne, pozwala przypisać wodzie ustrojowej funkcję termoregulatora.
Źródłem wody dla organizmu mogą być:
- stałe produkty pokarmowe,
- wypijane płyny
- reakcje metaboliczne np. spalania związków organicznych - protein, lipidów, węglowodanów (powstająca w wyniku tych reakcji woda, nazywana jest wodą metaboliczną).
Dorosły człowiek nie może przetrwać bez wody dłużej niż 3 do 5 dni. Śmierć organizmu z powodu odwodnienia następuje w chwili gdy ubytek wody ustrojowej sięgnie 15 - 20 jej procent. Ludzie nie posiadają możliwości magazynowania większych objętości wody i z tego powodu bardzo ważne jest aby regularnie dostarczać organizmowi odpowiednie jej ilości. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość wody, szczególnie w sytuacji kiedy nie może ona zostać szybko usunięta, może być niekorzystna. Skutkiem "przewodnienia" ustroju mogą być np. nudności, duszność, wymioty, obrzęki, narastające zaburzenia świadomości, skurcze mięśni, drgawki, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączka.
Średnie zapotrzebowanie na wodę u osób dorosłych wynosi około 1 ml na 1 kcal spożytej energii, jest wyższe u dzieci i zmienia się w zależności od warunków środowiskowych.
Nie podlega dyskusji fakt, że woda odgrywa również istotną rolę we współczesnym świecie. Jest surowcem, wykorzystywanym w trakcie wytwarzania wielu artykułów (szczególnie w produkcji produktów spożywczych i alkoholu). Często jest stosowana do chłodzenia urządzeń mechanicznych oraz gotowych produktów. Może pośredniczyć w reakcjach, w których następuje przetwarzanie energii cieplnej na mechaniczną bądź elektryczną. Używana jest także do oczyszczania surowców, półfabrykatów oraz gotowych produktów. Może być używana jako środek transportu.
Aby przekształcić za pośrednictwem wody energię mechaniczną na cieplną bądź elektryczną wykorzystuje się urządzenia posiadające tłoki lub turbiny, które są przez nią wprawiane w ruch, a powstająca w ten sposób energia jest za pośrednictwem generatorów przekształcana na energię elektryczną. W przemyśle energetycznym woda jest więc swojego rodzaju czynnikiem energetycznym. Jej zaletą jest niewątpliwie to, że stanowi niemal niewyczerpalne źródło energii, którego zasoby regenerują się w obiegowym cyklu jakiemu podlega w przyrodzie. Dzięki temu, w porównaniu z takimi źródłami energii jak ropa naftowa czy węgiel woda zyskuje przewagę. Nie bez znaczenia jest również fakt, że nawet zużytą wodę czyli ścieki można poddać procesowi oczyszczania, który pozwala jej odzyskać walory użytkowe i wykorzystać kolejny raz. Wymiar potrzeb wodnych szacuje się biorąc pod uwagę wcześniejsze dane dotyczące zużycia wody na danym terenie, w przemyśle czy w gospodarstwach rolnych. W dzisiejszych czasach wykorzystanie wody nie w każdym przypadku w 100% pokrywa zapotrzebowanie. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest niejednokrotnie niewystarczająca ilość zdatnej do użycia wody. Czasami nieodpowiednia konserwacji i utrzymanie urządzeń warunkujących pobór wody wymusza zmniejszenie jej poboru. Jest to w wielu wypadkach czynnik ograniczający, a nawet całkowicie uniemożliwiający rozkwit industrialny szeregu regionów.
Można zatem stwierdzić, że woda jest naszym białym bogactwem. Jest niezwykle istotna zarówno dla funkcjonowania organizmu człowieka, jak i będącej przejawem jego działalności - gospodarce krajowej. Jej naturalne źródła od zawsze decydowały o tym, gdzie formowały się osiedla ludzkie, czego następstwem był rozwój miast czy wręcz całych krajów. W tej chwili wartość wody rośnie coraz bardziej. Wzrost jej znaczenia jest podyktowany przede wszystkim rozwojem cywilizacji, którego następstwem jest stale rosnące zapotrzebowanie wodę. Pomimo znacznych rezerwuarów wody na naszej planecie, popyt na wodę pitną oraz technologiczną nie w każdym rejonie świata może zostać całkowicie zaspokojony. Deficyty wodne są zauważane również w naszym kraju. Są one stale pogłębiane głównie w wyniku postępującego skażenia wód powierzchniowych, co jest przyczyną systematycznego ograniczania ilości źródeł wody, która może być stosowana w celu zaopatrzenia w nią ludności. Zasoby wodne można powiększyć budując tzw. zbiorniki retencyjne. Ich głównym zadaniem jest gromadzenie wody deszczowej i powstającej podczas topnienia śniegu, która nie gromadzona spływa do morza. Inną metodą może być budowa oczyszczalni ścieków.
Podsumowując, można powiedzieć, że woda jest absolutnie niezbędna dla naszego życia zarówno w sensie biologicznym, jak i społecznym.