Na układ pokarmowy człowieka składają się przewód pokarmowy wraz z gruczołami, zęby i język. Przewód pokarmowy jest systemem narządów przystosowanych do pobierania, trawienia i wchłaniania pokarmów. Rozpoczyna się otworem ustnym ograniczonym wargami, prowadzącym do jamy ustnej:
- w jamie ustnej - zachodzi proces żucia kęsów pokarmu poprzedzający połykanie; proces ten zostaje zakończony po odpowiednim rozdrobnieniu pokarmu i nasyceniu go śliną,
- przeżuty pokarm przesuwany jest za pomocą języka do gardła. Stanowi ono rodzaj łącznika między jamą ustną, a przełykiem. Połykanie jest możliwe dzięki pracy mięśni znajdujących się w jego ścianach.
- Kolejny etap transportu pokarmu do żołądka zachodzi dzięki obecności przełyku. Ma on postać długiej cewy, której ściany zbudowane są m.in. z mięśni gładkich. Ich skurcze umożliwiają przesuwanie pokarmu do żołądka.
- Żołądek spełnia trzy zasadnicze funkcje:
- stanowi zbiornik, w którym spożywany pokarm jest gromadzony i przechowywany,
- zachodzi w nim wyjaławianie pokarmu (dzięki obecności HCl)
- jest miejscem trawienia pokarmu (pepsyna)
- po opuszczeniu żołądka miazga pokarmowa trafia do dwunastnicy. Jest ona pierwszym odcinkiem jelita cienkiego i to w niej zachodzi zasadniczy proces trawienia. Odbywa się on pod wpływem soku jelitowego (aminopeptydazy, lipaza, enzymy rozkładające kwasy nukleinowe i wielocukry), trzustkowego (trypsynogen, chymotrypsynogen, rybonukleaza, deoksyrybonukleaza, alpha-amylaza, lipazy) i żółci.
- Strawiony pokarm jest wchłaniany w kolejnych odcinkach jelita cienkiego (zwłaszcza w pokrytym ogromną liczbą kosmków jelicie krętym).
- Treść jelita cienkiego pod wpływem ruchów perystaltycznych przesuwana jest do jelita grubego, w którym wyróżnia się: wyrostek robaczkowy, kątnica, okrężnica, odbytnica. Jelito grube spełnia następujące funkcje:
- jest miejscem zwrotnego wchłaniania wody,
- zachodzi w nim wchłanianie aminokwasów, witamin i elektrolitów,
- nie strawione resztki pokarmu są w nim czasowo magazynowane i formowane w kał (odbytnica)
- jest siedliskiem dla drobnoustrojów, produkujących witaminy oraz związki toksyczne dla organizmu jak np.: tyramina, amoniak.