1. Jama ustna
  1. Rozrabianie pokarmu za pomocą zębów i wymieszania ze śliną.

Ślina zawiera amylazę, dzięki której rozpoczyna się „trawienie wstępne”

  1. Wzór zębów człowieka

2

1

2

3

Kolejność: siekacze; kły; przed trzonowe; trzonowe

2

1

2

3

Kolejność: siekacze; kły; przed trzonowe; trzonowe

c.  Schemat zęba

00031688.jpg 

  1. choroby zębów

2. Gardło- Skrzyżowanie dróg oddechowych (tchawicy) oraz pokarmowej (przełyk)

Dwunastnica:

  • odchodzą przewody do trzustki (sok trzustkowy) i wątroby (żółć)
  • odbywa się emulacja tłuszczów pod wpływem żółci (rozbicie dużych kawałków na małe)
  • główne trawienie tłuszczów, białek i cukru

Jelito cienkie

  • odbywa się tu tzw. „Trawienie Uzupełniające”
  • głównie następuje tu wchłanianie „Mleczka Pokarmowego”

Jelito grube

  • wchłanianie nie strawionych resztek pokarmowych
  • formowanie ‘Kału’

Odbytnica - gromadzenie i usuwanie ‘Kału’

Trawienie - to proces, w którym pokarm zostaje rozłożony na prostsze wiązki, przyswajalne przez organizm. Trawienie odbywa się pod wpływem enzymów trawiennych.

Enzym

Występowanie

Działanie

Ptialina

Jama ustna

Wstępne trawienie skrobi

Podpuszczka

żołądek

Pepsyna

żołądek

Początek trawienia białka

Amylaza

Dwunastnica

Tr. Węglowodanów

Dwunastnica

Tr. Tłuszczów

Dwunastnica

Tr. Białek

Glikogen - podwyższa poziom glukozy we krwi

Insulina - obniża poziom glukozy we krwi

Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego:

  • jedzenie normalnych posiłków nie zastępowanie ich słodyczami
  • spokój ducha
  • nie objadać się w nocy (lub przed snem)
  • świeży pokarm
  • systematyczne odżywianie się
  • zróżnicowana temperatura jedzenia
  • jedzenie powoli i spokojnie

Choroby układu pokarmowego:

  • zapalenie wątroby
  • rak żołądka
  • wrzody
  • pasożyty