Grzyby to organizmy cudzożywne, których ciało tworzy plechę. Obecnie organizmy te zaliczane są do odrębnego królestwa pod względem systematycznym.

Środowiskiem życia grzybów jest przede wszystkim teren wilgotny. Największa grupa tych organizmów występuje w strefach o znacznych opadach. Są one lądowymi plechowcami.

Oprócz tej cechu przystosowawczej warunkiem dla osiedlenia się grzybów jest także nagromadzenie znacznej ilości martwej lub żywej materii organicznej, duża ilość światła, odpowiednia temperatura i pH środowiska oraz bliskie sąsiedztwo niektórych roślin naczyniowych.

Grzyby występują na różnych podłożach, w lasach, na łąkach i wydmach. Można je tez spotkać na trenach torfowisk, w górach i rejonach arktycznych. Grzyby często zamieszkują w wnętrza innych organizmów.

Grzybnia tworząca ich ciało utworzona jest przez nitkowate strzępki, które mogą być jedno-, lub wielokomórkowe oraz proste albo rozgałęzione. Podczas rozwoju grzyba ze ściśle zrośniętych strzępek powstaje owocnik. Zewnętrzne strzępki na owocniku mają ściany komórkowe grubsze i stanowią one warstwę ochronną, zabezpieczającą. Niektóre strzępki pełnią rolę wzmacniającą. Występują one we wnętrzu owocników. Strzępki o większej średnicy służą jako transportery i przewodzą niezbędne do życia składniki odżywcze.

Kształt owocników może być trzonowaty, kulisty lub miseczkowaty.

Komórki grzybów mają jedno albo wiele jąder. Nie zawierają one chlorofilu, ale występują u nich inne barwniki, które nie są czynne podczas fotosyntezy.

Ściana komórkowa jest zbudowana głównie z substancji chitynowej, tylko u niektórych grzybów w skład ściany wchodzi celuloza.

Grzyby są organizmami nie zdolnymi do czynnego ruchu. Odżywiają się one heterotroficznie.

Niektóre z nich są saprofitami, pobierają one więc związki organiczne z różnych martwych organizmów. Po wprowadzeniu do podłoża enzymów trawiennych i rozłożeniu pokarmu na bardziej przyswajalny wchłaniają go następnie. Przykładem takich grzybów są np. drożdże, czy pieczarka. W ten sposób gatunki te przyczyniają się do ciągłego obiegu pierwiastków w środowisku.

Pasożyty również występują wśród grzybów. Są one organizmami, które czerpią gotowe związki odżywcze kosztem innych żywych istot. Zainfekowane grzybami organizmy chorują, czasem nawet giną. Pasożyty takie to np. śnieć, buławinka czerwona, rdza źdźbłowa, głownia, i huba.

Wśród grzybów istnieją również gatunki żyjące w ścisłej symbiozie z innymi organizmami. W ten sposób odbywa się obopólna korzyść współpracujących ze sobą osobników.

Symbioza taka często dotyczy grzyba i drzew, a dokładniej ich systemów korzeniowych. Strzępki grzybni otaczają ściśle korzenie i docierają pomiędzy komórki budujące korę. Grzyb otrzymuje w ten sposób węglowodany, a sam dostarcza wodę z rozpuszczonymi w niej solami mineralnymi, głównie azotowymi i fosforowymi. Innym przykładem symbiozy jest współżycie grzybów z glonami. Organizmy te tworzą odrębna grupę systematyczną i nazywane są porostami.

Grzyby rozmnażają się bezpłciowo na drodze wegetatywnej poprzez prosty podział organizmu złożonego z jednej komórki lub przez fragmentację plechy. Drożdże tworzą swoje formy potomne na drodze paczkowania. Innym sposobem bezpłciowego rozmnażania grzybów są wytwarzane w zarodniach zarodniki. Są one dosyć lekkie oraz drobne. Grzyby mogą również rozmnażać się płciowo przez połączenie się różnych gamet. Powstają one w specjalnych wytworach zwanych gametangiogamii, są to żeńskie lęgnie i męskie plemnie. Wyróżniamy trzy sposoby takiego rozmnażania: izogamię, gdy obie gamety są jednakowe, anizogamię, kiedy różnią się one wielkością, oraz oogamię, gdy gameta żeńska (jajo) jest stosunkowo większa i nieruchoma, zaś męska gameta męska jest mała i ruchoma.

Grzyby to organizmy oddychające zarówno tlenowo, jak i beztlenowo.

Organizmy te rozkładają związki organiczne, jakie pochodzą z organizmów martwych lub ich szczątków i biorą udział w przyrodniczym obiegu pierwiastków.

Współżyjąc z wieloma korzeniami drzew, wpływają one na ich prawidłowy rozwój.

Grzyby też wykorzystywane są przez człowieka w jego gospodarce. Produkuje się z nich wiele leków ( antybiotyki) i enzymów, a także alkohole ( piwo), kefiry i sery. Są one również pokarmem dla człowieka i zwierząt.

Grzyby dostarczają dużo cennych związków mineralnych oraz witamin.

Niekorzystne działanie tych organizmów to przyczyna częstych chorób, bowiem np. wywołują trudne do wyleczenia grzybice.

W środowisku grzyby regulują liczbę populacji ogromnej ilości gatunków zwierzęcych oraz roślinnych.