Problem badawczy:

Czy procentowa wartość wody jest większa w zielonych częściach selera, czy w jego korzeniu?

Założenie:

Procentowa zawartość wody jest większa w zielonej części selera, niż w jego części podziemnej.

Materiały potrzebne do przeprowadzenia doświadczenia:

Seler - świeża natka,
            • Suszarka do warzyw,
Waga.

Sprawdzenie założenia:

Aby poprzeć dowodami przedstawione założenie przeprowadzono doświadczenie.

Przeprowadzenie doświadczenia:

  • Świeży korzeń selera zważono a wynik zapisano w tabeli nr 1.
  • Korzeń selera wysuszono przy pomocy suszarki do warzyw.
  • Po wysuszeniu korzenia selera zważono go a wynik zapisano w tabeli nr 1.
  • Świeżą natkę selera zważono a wynik zapisano w tabeli nr 1.
  • Natkę selera wysuszono przy pomocy suszarki do warzyw.
  • Po wysuszeniu natki selera zważono ją a wynik zapisano w tabeli nr 1.
  • Dzięki otrzymanym danym obliczono wagową zawartość wody i procentową zawartość wody w podziemnej części selera i jego części zielonej.
Uzyskane wyniki:

Tabela nr 1

l.p.

Część rośliny:

Masa próbki w g:

Masa wody w g

Zawartość wody w %

Masa świeża w g

Masa sucha

1.

Natka selera

220

25

195

Około 89

2.

Korzeń selera

480

80

400

Około 83

Wniosek z przeprowadzonego doświadczenia:

Procentowa zawartość wody jest większa w natce selera niż w jego korzeniu.