Problem badawczy:
Czy procentowa wartość wody jest większa w zielonych częściach selera, czy w jego korzeniu?
Założenie:
Procentowa zawartość wody jest większa w zielonej części selera, niż w jego części podziemnej.
Materiały potrzebne do przeprowadzenia doświadczenia:
- Seler - świeży korzeń,
Seler - świeża natka,
- Suszarka do warzyw,
Waga.
Sprawdzenie założenia:
Aby poprzeć dowodami przedstawione założenie przeprowadzono doświadczenie.
Przeprowadzenie doświadczenia:
- Świeży korzeń selera zważono a wynik zapisano w tabeli nr 1.
- Korzeń selera wysuszono przy pomocy suszarki do warzyw.
- Po wysuszeniu korzenia selera zważono go a wynik zapisano w tabeli nr 1.
- Świeżą natkę selera zważono a wynik zapisano w tabeli nr 1.
- Natkę selera wysuszono przy pomocy suszarki do warzyw.
- Po wysuszeniu natki selera zważono ją a wynik zapisano w tabeli nr 1.
- Dzięki otrzymanym danym obliczono wagową zawartość wody i procentową zawartość wody w podziemnej części selera i jego części zielonej.
Uzyskane wyniki:
Tabela nr 1
|
l.p.
|
Część rośliny:
|
Masa próbki w g:
|
Masa wody w g
|
Zawartość wody w %
| |
|
Masa świeża w g
|
Masa sucha
| ||||
|
1.
| Natka selera |
220
|
25
|
195
|
Około 89
|
|
2.
|
Korzeń selera
|
480
|
80
|
400
|
Około 83
|
Wniosek z przeprowadzonego doświadczenia:
Procentowa zawartość wody jest większa w natce selera niż w jego korzeniu.
