Najlepiej nauczysz się robiąc ściągi samemu!
Fotosynteza - wytwarzanie związków organicznych przez rośliny,
glony i niektóre bakterie z dwutlenku węgla i wody dzięki energii
świetlnej. Możliwa dzięki barwnikom głównym (zielony chlorofil)
i pomocniczym (żółty ksantofil, pomarańczowy karoten → mar-
chew); bakterie - bakteriochlorofil, ale sinice jak rośliny.
Faza świetlna fotosyntezy - moment wychwytu światła danej
długości fali przez dostosowany barwnik → produkcja ATP czyli
energii chemicznej i NADPH2 czyli siły asymilacyjnej.
Faza ciemna fotosyntezy - moment włączania CO2 do cząsteczki
Rybulozobisfosforanu (RuBP) → powstaje aldehyd 3-fosfo-
Glicerynowy, a potem glukoza.
Chemosynteza - synteza związków organicznych z nieorgani-
cznych (dw. węgla i woda) dzięki energii chemicznej
uzyskiwanej przy utlenianiu mineralnych związków jak
siarka, siarkowodór, amoniak, żelazo, wodór, metan. Tylko
bakterie chemosyntezujące, głównie gleba, przyspieszają obieg
pierwiastków.
Temperatura - gdy zbyt wysoka, zamykają się aparaty szparkowe
roślin. Stymuluje fotosyntezę, jednak gdy zbyt wysoka drastycznie
zmniejsza tempo i wydajność.
CO2 - jedyne źródło węgla dla organizmów żywych,
najpowszechniejsza ale najbardziej utleniona forma węgla,
wymaga redukcji do czego potrzebna energia, potrafią to
tylko chemo- i autotrofy. Obfitość zwiększa tempo foto-
syntezy.
Woda - gdy dużo, otwierają się aparaty szparkowe, łatwy
dostęp dw. węgla i ewakuacja tlenu, szybsza fotosynteza
Światło - dostarcza energii do rozbicia cząsteczki wody, tlen
do atmosfery, proton redukuje CO2 a elektron dostarcza
ATP (energii chemicznej). Dostępność zależy od (1)
długości fali, czyli barwy i (2) zdolności barwników foto-
syntetycznej do absorpcji światła tej barwy. Im krótsza fala,
tym większa energia (większość życia na powierzchni ziemi
i wody, która pochłania światło o małej energii)
Chlorofil - zielony barwnik fotosyntetyczny, pierścień
porfirynowy główną częścią, zawiera Mg, wpada w drgania
pod wpływem światła
Substancje odżywcze heterotrofów: cukry, tłuszcze i białka,
s. regulacyjne - witaminy i minerały; rozpuszczalnik - woda.
Trawienie - rozkład hydrolityczny (z udziałem cząsteczki wody
i enzymów) substancji na "cegiełki", które są zużywane przez
organizm do budowy właściwych dla niego związków, magazy-
nowane lub spalane.
Układ pokarmowy człowieka - (1) Jama ustna - zęby, język,
ślinianki (nadtrawianie cukrów i tłuszczów oraz nawilżanie),
(2) gardło - skrzyżowanie z drogą powietrza, odruchowe
zamknięcie krtani przy łykaniu, (3) przełyk - prosta rura,
ruchy robaczkowe, (4) żołądek - trawienie białek, enzym
pepsyna wymaga HCl i niskiego pH, zabijanie części drobno-
ustrojów, śluz chroni przed nadtrawieniem ścian, (5) odźwiernik
- przejście do jelita, (6) dwunastnica - pierwsza część
jelita, uchodzi przewód trzustkowy (enzymy rozkładające
białka - peptydazy (trypsyna, chymotrypsyna, amino-
i karboksypeptydaza, wielocukry - amylaza, tłuszcze -
- lipaza) i żółciowy (żółć - emulgacja tłuszczu), pH wysokie;
wątroba prod. żółć, magazynuje cukier, rozkłada trucizny,
produkuje białka i witaminy, (7) jelito cienkie - ostateczny
rozkład na "cegiełki", wielka powierzchnia, kosmki
zwiększają ją - wchłanianie, (8) jelito grube - wchłanianie
witamin i wody, zagęszczanie, (9) odbyt
Cukry złożone:
Skrobia = N razy glukoza
Maltoza = glukoza+glukoza
Laktoza = glukoza+galaktoza
(w mleku)
Sacharoza = glukoza+fruktoza
(cukier trzcinowy i buraczany)
Czysta fruktoza w miodzie i owocach
Tłuszcze:
Tłuszcz → glicerol+3 kwasy tłuszczowe
Glicerol+kw.t. → tłuszcz z jelicie zaraz po
wchłonięciu, z limfą do krwi, z krwią
do tkanki tłuszczowej i wątroby
Białka:
Białko → peptydy → aminokwasy
Aminokwas → ketokwas + amoniak(→ mocznik)