AMERYKA ŚRODKOWA:
Rośliny uprawne:
- Fasola
- Kukurydza
- Bawełna
- Dynie
- Pomidory
- Tykwa
Zwierzęta hodowlane:
- Indyki
- Świnki morskie (na mięso)
OBSZARY ANDYJSKIE:
Rośliny uprawne:
- Fasola
- Kukurydza
- Chili
- Ziemniaki
- Tykwa
Zwierzęta hodowlane:
- Alpaki
- Lamy
- Drób
- Świnki morskie (na mięso)
PÓŁNOCNE NIZINY AMERYKI POŁUDNIOWEJ:
Rośliny uprawne:
- Maniok
- Orzeszki ziemne
- Ananas
Zwierzęta hodowlane:
- Alpaki
- Lamy
- Drób
- Świnki morskie (na mięso)
Kukurydza została udomowiona na obszarze Ameryki Środkowej i stąd, już w czasach późniejszych, rozpowszechniła się na inne kontynenty. Uprawiana była zarówno nad brzegiem jezior, jak i na tarasach, na zboczach gór Peru. Wymagała niewiele pracy: siano ją bez orki w dołkach zrobionych zaostrzonymi kijkami. Natomiast budowa utrzymywanie sieci irygacyjnej, niezbędnej w wielu miejscach do uprawy kukurydzy, były - jak zawsze - pracochłonne. Otrzymywano wysokie plony (z jednego ziarna kilkaset ziaren), niekiedy dwa razy do roku (jeden zasiew wymagał wtedy nawadniania). Kukurydza służyła (i służy) zarówno do karmienia ludzi, jak zwierząt.
Ziemniaki spożywano w postaci suszonej, co pozwalało na łatwiejsze ich przechowywanie. Można je było uprawiać na wysoko położonych terenach, gdzie nie rośnie kukurydza.
Fasola miała tę wielką zaletę, że "odnawiała" glebę, przyczyniając się do wzrostu w niej zawartości azotu. Zawierała przy tym bardzo wiele cennego białka i uzupełniała dietę, opartą na przetworach z kukurydzy.
