Polska jest krajem, w którym uprawia się kilkadziesiąt gatunków roślin, ale do podstawowych ziemiopłodów należą gatunki zbóż i ziemniaki. W żadnym innym kraju na świecie nie spożywa się tak dużej liczby potraw z mąki i ziemniaka.
W ogólnym obszarze wszystkich zasiewów największym areałem o wartości 67% charakteryzują się zboża. Składa się na to uprawa pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Ponad 8% ogólnej powierzchni zasiewów to rośliny pastewne. Należą do nich: lucerna, kukurydza i koniczyna. Zbliżonym udziałem charakteryzują się rośliny przemysłowe - takie jak: buraki cukrowe oraz wszelkiego rodzaju rośliny oleiste: rzepak i rzepik. Ponad 1% wszystkich gruntów uprawnych przeznaczona jest do uprawy roślin włóknistych, takich jak len i konopie. Polska jest w czołówce producentów warzyw na rynku europejskim. Zajmujemy obecnie pierwsze miejsce w dziedzinie produkcji kapusty i marchwi, jesteśmy drugim krajem w kolejności produkującym cebulę, trzecim- w produkcji ogórków i piątym, jeśli chodzi o produkcję kalafiorów.
Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem hodowli zwierząt jest w Polsce chów trzody chlewnej. Obecnie pogłowie tych zwierząt wynosi 18mln. sztuk, co pozwala nam zajmować szóstą pozycje w klasyfikacji światowej. Liczba sztuk bydła liczy obecnie w Polsce 7mln. sztuk. Ostatnie lata przyniosły tendencję zaniku w naszym kraju chowu owiec. Trudni się tym tylko, co setne gospodarstwo rolne w kraju. Hodowla koni w kraju jest przeznaczona prawie całkowicie do celów pociągowych. Wzrost mechanizacji w rolnictwie powoduje jednoczesne zmniejszenie pogłowia tych zwierząt z 2,5mln w 1970r.niemal do ok. 0,5 mln. Największą ilością koni charakteryzują się województwa wschodnie i południowe, w których występuje przewaga małych gospodarstw rolnych.
Powojenna Polska prawie całkowicie charakteryzuje się likwidacją chowu kóz. Liczba kóz szacowana jest obecnie na ok.30 tys. sztuk. Ważna rola gospodarcza pełniona jest w Polsce przez hodowlę pszczół. Liczbę tych pożytecznych i przydatnych owadów szacuje się obecnie na ok. 700 tys. pszczelich rodzin, które nieustannie produkują 6-10 tys. ton miodu w przeciągu jednego roku.
W Polsce hodowane są również inne gatunek zwierząt, takie jak: norki, lisy, szynszyle, daniele, jelenie, a także ślimaki i dżdżownice. Pewnym ewenementem na skale światową jest rozpoczęcie w 1994r. w naszym kraju, w naszych warunkach klimatycznych hodowania strusi afrykańskich. 25 ferm zlokalizowanych na terenie naszego kraju posiada łącznie 220 sztuk tych egzotycznych ptaków.