Ziemniak - jest rośliną okopową, korzeniową.

Ze względu na zajmowany obszar upraw ta roślina okopowa jest trzecią (po uprawie pszenicy i żyta) rośliną uprawiana w Polsce - zajmuje aż 13% ogólnej powierzchni uprawy i notuje niewielką tendencję spadkową.

Ziemniaki mogą być uprawiane na kompleksach gleb słabych ( na glebach z niższych klas bonitacyjnych), w ich obecności niestety nie może występować nadmiar wilgoci w okresie dojrzewania oraz bardzo niskie wartości temperatur.

Mimo ogromnej ilości włożonej pracy w ich uprawę, zajmują się tym przeważnie rolnicy indywidualni (98% powierzchni zasiewów), odbywa się to na terytoriach występowania silnego rozdrobnienia rolnictwa.

Ze względu na powierzchnię upraw ziemniaków Polska plasuje się na czwartym miejscu w rankingu światowym. Przed nami znajdują się jedynie: Chiny, RosjaUkraina. Polska wytwarza 8.4 % produkcji światowej. Uzyskane plony nie są jednak dostatecznie zadowalające, ponieważ należą do najniższych w Europie.

W Polsce ziemniaki uprawia się na:

  • Mazowszu, Podlasiu
  • We wschodniej Wielkopolsce
  • Wysoczyźnie Piotrkowskiej
  • W Karpatach i na Podkarpaciu

Znaczną koncentracją upraw charakteryzuje się Polska centralna. Prowadzi to do wzrostu zapotrzebowania rynków dużych aglomeracji miejskich i koncentracji wokół tych terytoriów hodowli trzody chlewnej.

Śląsk i Pomorze odchodzi od wykorzystania ziemniaka jako rośliny przeznaczonej na paszę, z tego też powodu obserwuje się w tych rejonach spadek ich uprawy.

Ziemniak wykorzystywany jest również w reprodukcji, jako środek spożywczy, dla potrzeb przemysłu, głównie gałęzi przemysłu spirytusowego, ale również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, na eksport, oraz w celach paszowych dla zwierząt.