Wykorzystywanie przez człowieka produktów pszczelich, nie tylko w postaci artykułów żywnościowych, ale przede wszystkim jako leków stosowanych w różnego rodzaju dolegliwościach jest znane i udokumentowane już od wieków.
Obecnie, gdy w sposób naukowy przeprowadzono identyfikację chemiczną wielu produktów pszczelich a ich właściwości biologiczne i odżywcze udokumentowano obserwacjami doświadczalnymi i klinicznymi. Dzięki temu wyłoniła się zupełnie nowa dziedzina lecznictwa określana jako apiterapia. Jest to jeden z naturalnych sposobów leczenia. Przebiegający równolegle w stosunku do tradycyjnych metod leczenia opartych na lekach syntetycznych. W rzeczywistości obie metody uzupełniają się, dając tym samym lekarzowi większe możliwości wybrania lepszego i bardziej skutecznego sposobu leczenia określonej choroby.
Jednakże termin apiterapia był bardzo długo zarezerwowany dla leczenia schorzeń reumatycznych przy wykorzystaniu jadu pszczelego. Obecnie ta dziedzina lecznictwa nosi nazwę apitoksynoterapii zaś wykorzystanie pozostałych produktów pszczelarskich w lecznictwie określa się mianem właściwej apiterapii i pod tym pojęciem rozumie się leczenie chorób produktami zebranymi, przetworzonymi lub wydzielonymi przez pszczołę. Do tych produktów zalicza się:
- Pyłek kwiatowy - produkt zebrany przez pszczoły.
- Propolis, miód nektarowy, pierzgę - produkty zebrane i przetworzone przez pszczołę.
- Mleczko pszczele, jad pszczeli, wosk - produkty wydzielane przez pszczołę.
Najważniejszą wartością produktów pszczelich jest ich oddziaływanie biologiczne na cały organizm człowieka. Wszystkie produkty pochodzące z ula stosowane w apiterapii, z wyjątkiem jadu pszczelego, nie wymagają, podczas ich stosowania ścisłej kontroli lekarskiej, gdyż pozbawione są działań niepożądanych nawet w przypadku wielokrotnego przedawkowania.
Skład chemiczny.
Identyfikacja chemiczna produktów pszczelich jest przedmiotem zainteresowali wielu ośrodków badawczych, ponieważ są one bogatym źródłem substancji i związków chemicznych w dalszym ciągu nie w pełni poznanych.
- Miód - składa się: w 70% z węglowodanów w postaci cukrów prostych (glukozy, fruktozy), kwasów organicznych, flawonów (rytyny, inhibiny), enzymów imobilizowanych (laktozy, inwertazy, glikozamylazy), elektrolitów, biopierwiastków oraz niewielkiej ilości witamin.
- Propolis - składa się z: flawonidów, seskwiterpenów, biopierwiastków, kwasów organicznych, aminokwasów i witamin.
- Pyłek i pierzga - składa się z: aminokwasów endogennych i egzogennych, cukrów prostych, biopierwiastków, enzymów, hormonów roślinnych, kwasów organicznych, witamin.
- Mleczko pszczele - składa się z: białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin, hormonów, biopierwiastków, enzymów.
- Jad pszczeli -składa się z: białek, węglowodanów, hormonów roślinnych i zwierzęcych, enzymów i biopierwiastków.
Właściwości biologiczne.
Jak wynika ze składu chemicznego produktów pszczelich mogą wywoływać różne reakcje i dawać różne efekty biologiczne.
Propolis - kit pszczeli.
Słowo propolis pochodzi od słowa greckiego i oznacza w dosłownym tłumaczeniu "przedmurze" miasta. Słuszność stosowania tej nazwy dla propolisu wynika stad, że pszczoły czasami budują barierę propolisową w otworze wejściowym. Bariera ta usytuowana jest w taki sposób, że wszyscy mieszkańcy ula musieli przejść przez nią w drodze z i do ula. Propolis jest materiałem budulcowym, będącym spoiwem służącym zarówno do przymocowania plastra do ścian ramek, jak też naprawy wszelkich uszkodzeń ula.
Surowcem, którego pszczoły używają do wytworzenia propolisu, jest żywica znajdująca się w szparach kory drzew liściastych i iglastych oraz na pączkach topoli i brzozy. Stan badań nad chemiczną strukturą propolisu jest zaawansowany, a liczbę rozpoznanych związków ocenia się na ponad 95% wszystkich zawartych w nim substancji.
Analizując budowę chemiczną i skład ilościowy związków chemicznych, wchodzących w skład propolisów pochodzących z różnych źródeł, stwierdza się duże podobieństwo. We wszystkich odmianach występują te same grupy związków, którymi są seskwiterpeny, kwasy aromatyczne i flawonoidy. Przeciwbakteryjne działanie propolisu jest, zatem najprawdopodobniej wypadkową ich synergicznego działania, a także innych związków w śladowych ilościach.
Mechanizm działania propolisu na drobnoustroje jest złożony i nie da się na drodze prostej analogii odnieść do mechanizmu działania któregoś z antybiotyków. Silne przeciwbakteryjne właściwości znalazły pełne potwierdzenie w obserwacjach prowadzonych podczas ich klinicznego stosowania u ludzi i zwierząt.
I tak skuteczność leczenia preparatami zawierającymi propolis stwierdzono w wielu chorobach, jak np. w ropnym zapaleniu skóry o bakteryjnej lub grzybiczej etiologii, czyraczności, egzemach, wreszcie w owrzodzeniach troficznych podudzia i odleżynach.
Dobre wyniki leczenia preparatami propolisowymi uzyskano również w innych specjalnościach medycyny, a także w weterynarii. W ginekologii, przy zapaleniu pochwy i szyjki macicy o różnej etiologii, otrzymano znamiennie lepszy wynik w porównaniu z wynikami metod rutynowych. W ortopedii zastosowano plomby kostne z propolisu w przypadkach ropnych zapaleń kości, w wyniku czego usunięto stan ropny oraz nastąpiła odbudowa tkanki kostnej. Preparaty propolisowe wykazały znaczna skuteczność w leczeniu innych zakażeń oraz ubytków tkanek. Powszechne zastosowanie wyciągów propolisowych obserwuje się w stomatologii w powikłaniach po usunięciu zęba a także w leczeniu zapalenia błon śluzowych jamy ustnej i dziąseł. W medycynie weterynaryjnej od dawna stosuje się propolis miejscowo przy wykonywaniu zabiegów chirurgicznych oraz w leczeniu zakażonych ran a także wszelkiego rodzaju stanów zapalnych i ropnych zwierząt. Przejściem do układowego zastosowania wyciągu propolisu. np. w chorobach układu krążenia, oddechowego, było wprowadzenie go w postaci inhalacji u chorych z przewlekłym zapaleniem oskrzeli. Uzyskano wyższy procent wyleczeń w porównaniu z metodami stosowanymi rutynowo. Również znamiennie wyższy był procent leczonych propolisem wśród chorych, których zakwalifikowano do grupy określonej jako "polepszenie".
Układowe stosowanie wyciągów z propolisu opisano także w zapobieganiu grypie, co doprowadziło do znacznego zmniejszenia liczby zachorowań, zwłaszcza wśród osób w wieku podeszłym. W ostatniej grupie wyniki leczenia oparto na testach psychologicznych. Gdzie już po krótkim czasie stosowania propolisu stwierdzono znaczną poprawę ogólnej sprawności umysłowej chorych. We wszystkich przypadkach uzyskano bardzo dobre wyniki, przewyższające te, które dały inne leki lub metody terapeutyczne lub, co najmniej w stosunku d nich równorzędne. Zastanawiający i wart szczególnego podkreślenia jest fakt, że w żadnym przypadku nie obserwowano pogorszenia po zastosowaniu propolisu, jeżeli wykluczono uprzednio przypadki uczuleń. Te zdarzają się stosunkowo rzadko. Uczuleniu na propolis typu wczesnego lub późnego, towarzyszy zwykle nadwrażliwość na inne produkty pszczele. Dotyczy to m.in. ostrych stanów zapalnych skóry, przebiegających w zależności od ogólnej skłonności osobniczej i ze zmianą odczynowości skory oraz z współwystępującymi chorobami atopowymi. Mechanizm działania preparatów propolisowych zwłaszcza w leczeniu owrzodzeń troficznych, paradonlopatiii w geriatrii, nie da się jednak wyjaśnić wyłącznie jego przeciwbakteryjnym działaniem. Otrzymywane w tych schorzeniach spektakularne wyniki leczenia nasuwają wniosek, że oprócz przeciwbakteryjnego działania propolis ma również działanie regeneracyjne na uszkodzone tkanki. To spostrzeżenie, a także wiele innych, nasunęło przypuszczenie, że wyciągi propolisu prawdopodobnie pobudzają metabolizm komórkowy, co w przypadkach uszkodzeń tkanek wyrażałoby się wzmożoną regeneracją, zaś w przypadku zaawansowanych procesów starzenia ośrodkowego układu
Nerwowego odnową upośledzonych czynności. Niektóre dane uzyskane w trakcie badania składu i struktury chemicznej propolisu uzasadniają takie przypuszczenia, zawiera on, bowiem związki chemiczne z grupy steroli, steroidów, kwasów terpenowych i trójterpenów, a więc związki o wyjątkowo silnych właściwościach biologicznych. Należą do nich takie, których działanie może się już objawiać przy ich śladowych ilościach, a także, trójterpeny, których znaczenie dla metabolizmu jest coraz lepiej poznawane. Nie jest wykluczone, że może się też sumować działanie innych związków np. flawonów. Mechanizm ich przeciwbakteryjnego działania wynika prawdopodobnie z ich chelatujących (wychwytywanie jonów metali) właściwości, co zaburza regularny mechanizm działania niektórych enzymów niektórych enzymów.
Uważa się, że flawony mogą oddziaływać także na ścianę naczyń włosowatych. Związki z tej grupy biorą udział w procesach oksydoredukcyjnych jako nośnik wodoru, wpływając w ten sposób na metabolizm komórek.
Miód pszczeli.
Miód pszczeli jest jednym z najcenniejszych produktów pszczelich, które człowiek wykorzystuje dla swojej biologicznej egzystencji. Definicje miodu proponowane przez wielu autorów, określają ten biopreparat w sposób bardzo różnorodny. Miód jest produktem wytwarzanym z nektaru i spadzi.
Miód zawiera w swym składzie związki organiczne i nieorganiczne rozpuszczone w wodzie, przy czym podłoże wodne nie może przekroczyć 10% ogólnej zawartości. W sensie fizycznym miód jest gęstą, ciągliwą cieczą o różnej barwie, swoistym zapadni i słodkim smaku. Jest on stosunkowo mało odporny na wyższe temperatury, a zwłaszcza jego część enzymatyczna, która już w temperaturze 50 inaktywuje się i traci swe właściwości biologiczne.
Bardzo ważnym biologicznie składnikiem miodu oprócz węglowodanów, witamin i mikroelementów są enzymy. Pod tym pojęciem rozumiemy swoiste białko w tym przypadku produkowane przez pszczoły białko zwierzęce. Rola tych związków jest bardzo znacząca gdyż oprócz aktywowania reakcji biochemicznych, mogą one pełnić rolę substancji neutralizujących lub wiążących toksyny wprowadzone do organizmu. Enzymy także wpływają na przemianę materii lub biorą w niej bezpośredni udział.
Do najważniejszych enzymów zawartych w miodzie zalicza się alfa-amylazę, beta - amylazę, kalalazę, fosfatazę kwaśną, beta - fruklofurauozydozę (sacharozę) oraz reduktazę tetrazolową - appazę, ponadto maltazę i melecytazę.
Do bardzo cennych składników miodu, z, punktu widzenia ich działania leczniczego, należą zawarte w miodzie makroelementy i mikroelementy, z których najważniejsze to: żelazo, magnez, mangan, kobalt.
Najbardziej znaną właściwością miodu, prócz wartości odżywczej, jest jego działanie bakteriostatyczne, znane od najdawniejszych czasów, a obecnie coraz częściej podkreślane w wyniku oberwać j i doświadczalnych i klinicznych. Spośród działań biotycznych na pierwsze miejsce wybija się jego korygujący wpływ na metabolizm komórkowy i układowy. Podkreśla się jego oddziaływanie przeciw bakteryjne, zarówno na bakterie Gram "+" i Gram "-". Trzecią właściwością jest działanie, detoksykujące, czyli neutralizujące niektóre toksyny i ich pochodne znajdujące się w organizmie człowieka.
Miód oddziałuje również, na układ immunologiczny człowieka wpływając na odporność organizmu, podnosząc jego siły obronne w stosunku do czynników chorobotwórczych, jak i niektórych toksyn pochodzących z zanieczyszczeń chemicznych środowiska. Należy przypuszczać, że mechanizm przeciwbakteryjnego działania miodu jest dość złożony i polega m.in. na wpływie poszczególnych związków. Jednak najważniejszą cechą, którą ma miótł w porównaniu z innymi lekami przeciwbakteryjnymi, jest jego działanie zapobiegawcze. Podstawowymi związkami w składzie chemicznym miodu są cukry proste: glukoza i fruktoza, które występują w postaci roztworów nasyconych. Wchłanianie miodu w przewodzie pokarmowym odbywa się górnej jego części, z pominięciem procesów pośrednich, trawiennych, gdyż zawarte cukry są w pełni przyswajane. Wskutek dużej zawartości glukozy, fruktozy niezbędnych w procesach odtruwających miód stanowi w tym przypadku nie tylko środek odżywczy, ale jest biopreparatem, mającym duże znaczenie w profilaktyce ekologicznej, gdyż chroni organizm człowieka przed zgubnym działaniem toksyn pochodzących z zanieczyszczeń chemicznych środowiska. Wskutek wiązania toksyn zmniejsza się m.in. działanie toksyczne alkoholu, nikotyny, a nawet takich używek, jak mocna kawa czy herbata.
Bardzo ważna rolę odgrywa spożywanie miodu przez ludzi narażonych, z tytułu wykonywanego zawodu lub zamieszkania, na działanie skażeń chemicznych pochodzenia środowiskowego, a więc mieszkańców wielkoprzemysłowych aglomeracji. Przede wszystkim chodzi o ludzi narażonych na szkodliwy wpływ metali ciężkich, a zwłaszcza ołowiu. Są to: pracownie zatrudnieni przy wyrabianiu rud, w hutnictwie i rafineriach ołowiu, przy produkcji akumulatorów, przy złomowaniu i spawaniu statków, przy produkcji etyliny, farb, lakierów i innych alkilowych związków ołowiu.
U tych ludzi duże stężenie ołowiu we krwi powoduje zmniejszenie zawartości jonów żelaza i magnezu. Miód natomiast zawiera w swym składzie stosunkowo duże ilości tych pierwiastków, np. odmiany późne zawierają w 100 g aż 1.45 mg żelaza, i to w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm.
Z powyższych względów obecność tych elementów wzmaga procesy odtruwające, uwarunkowane obecnością cukrów prostych.
Miód w swej podstawowej postaci powinien znaleźć zastosowanie jako środek odżywczy, zapewniający człowiekowi dowóz odpowiedniej ilości biopierwiastków.
Warto również zwrócić uwagę na zależność wielu mechanizmów immunologicznych od obecności biopierwiastków w miodzie. Aktywatorami tych procesów są jony wapnia, magnezu, kobaltu, manganu. Również pobudzenie metabolizmu komórkowego leży prawdopodobnie u podstaw zjawiska aktywacji układu immunologicznego, wyrażającej się pobudzeniem aktywności fagocytarnej, zwiększeniem zawartości immunoglobulin oraz syntezy przeciwciał pod wpływem miodu podawanego zwierzętom doświadczalnym.
Miód może zachować przez długi okres swoje właściwości lecznicze, pod warunkiem jednak, że będzie przechowywany w pomieszczeniach suchych, czystych, pozbawionych silnych zapachów, w temperaturze od 5 do 100 C oraz wilgotności 65-75%. Podstawowym czynnikiem unieczynniającym właściwości miodu jest temperatura, która niszczy część enzymatyczna decydującą o jego działaniu leczniczym.
Przeciwwskazań w stosowaniu miodu nie ma, gdyż nawet u chorych na cukrzycę może być stosowany pod kontrolą lekarza w dawkach profilaktycznych, ponieważ wówczas zastępuje ogólnie zalecaną, ale stosunkowo trudno dostępną, fruktozę.
Pyłek kwiatowy i pierzga.
Pyłek kwiatowy jest komórką rozrodczą męską kwiatów, przenoszącą genom męski do
żeńskiego, w płciowym rozmnażaniu wszystkich wyższych roślin. Poszczególne rośliny wytwarzają różnego rodzaju pyłek o odmiennej budowie i właściwościach. Jest on podstawowym źródłem białka dla pszczół. Te pracowite owady w specjalny sposób przygotowują pyłek kwiatowy do przechowywania w komórkach plastra jako wartościową substancję zapasową pozostającą do dyspozycji danej rodziny. Taka postać pyłku nosi nazwę pierzgi. Tak, więc jest to produkt, który powstaje na skutek dodania przez pszczołę do oczyszczonego pyłku wydzieliny gruczołów ślinowych oraz miodu. Tak przygotowany artykuł jest bardziej wartościowy i w pełni przyswajalny nie tylko przez organizm pszczoły, ale również przez człowieka. Tak samo pyłek, jak i pierzga zawierają w swym składzie 14% kwasów organicznych, w tym kwas linolowy i arachidonowy, około 30% węglowodanów, ponadto witaminy, mikroelementy oraz pełny zestaw aminokwasów.
Wskutek zawartości w swym składzie wszystkich niezbędnych aminokwasów, pyłek, a szczególnie pierzga, ilością białek wielokrotnie przewyższa lak cenne produkty białka zwierzęcego, jakimi są mięso wołowe czy wieprzowe.
Dotychczas te różne właściwości biologiczne w warunkach doświadczalnych i klinicznych wykorzystywano w leczeniu wielu schorzeń, m.in. w zapaleniu i przeroście gruczołu krokowego, skutków nieprawidłowego odżywiania, w geriatrii i pediatrii oraz w różnych rodzajach zaburzeń metabolicznych. Z wyciągów pyłku rzepakowego i lipowego lek wpływający na przemianę tłuszczów. Ponadto lek ten zapobiega procesom wzmożonej krzepliwości oddziaływania biologiczne wyciągów pyłku mogą być wykorzystane do zapobiegania powstawaniu zmian miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych, jak i wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Mleczko pszczele.
Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych i ślinowych pszczół karmicielek, przeznaczoną do odżywiania larw, z których powstaną pszczoły matki. W swym składzie zawiera 3% hormonów i enzymów, przez co działa pobudzająco na metabolizm układowy i komórkowy, działa również lipostabilnie oraz zmniejsza zawartość glukozy w surowicy krwi.
Mimo wielu doniesień o leczeniu różnych schorzeń tym preparatem, w dalszym ciągu oceniany jest on jako produkt stosowany w ramach medycyny niekonwencjonalnej lub jako substancja wyjściowa do otrzymywania i wyizolowania biologicznie czynnych związków.
Mleczko pszczele jest bardzo wrażliwe na czynniki chemiczne i fizyczne. Należy jednak sądzić, że rozwój nauki w najbliższych lalach umożliwi bardziej dokładne poznanie tego preparatu i dzięki temu stanie się on cennym preparatem stosowanym w apiterapii.
Jad pszczeli.
Jad pszczeli składem chemicznym przypomina jad żmii lub kobry. Również jego działanie toksyczne na organizm człowieka jest identyczne jak w przypadku tych toksyn. W wielu krajach świata stosowany jest on w formie naturalnej lub w postaci leków wyprodukowanych na jego bazie do leczenia wybranych chorób. W krajach tych apitoksynoterapia zajmuje należne jej miejsce w medycynie konwencjonalnej. Wprowadzony w ten sposób naturalny jad przez, żądło pszczoły wywołuje różnego rodzaju reakcje organizmu, zarówno miejscowe jak i ogólne. Swoim oddziaływaniem obejmuje cały organizm. Jad pszczeli bierze udział w reakcjach alergicznych organizmu, miedzy innymi przez wpływ na przemianę histaminy. Wszystkie preparaty z tego pszczelego produktu powinny być stosowane pod kontrolą lekarską, gdyż wielkość dawki leczniczej jest bliska wielkości dawki toksycznej.
Miód, mleczko pszczele oraz pyłek kwiatowy są uznane za artykuły spożywcze. Propolis ma zastosowanie jako dodatek do miodu. Należy jednak przypuszczać, że zarówno propolis, jak i pyłek kwiatowy staną się w niedługim czasie produktami wyjściowymi dla wielu postaci leków.