Żołądek (po łacinie stomachus) to narząd o postaci worka mięśniowego, znajdujący się w lewym nadbrzuszu i podżebrzu, pomiędzy przełykiem, a dwunastnicą. Jego funkcją jest zbieranie oraz częściowe trawienie pokarmu. Trafia on do tzw. części wpustowej żołądka z przełyku poprzez wpust. Dno żołądka, znajdujące się bocznie w stosunku do części wpustowej, przechodzi w trzon. Tu magazynowana jest woda i następuje częściowe trawienie pokarmu, który przez odźwiernik przechodzi do dwunastnicy. W budowie żołądka wyróżnia się też krzywiznę prawą (większa, skierowana ku wątrobie) oraz lewą (mniejsza, ku śledzionie). Ścianę żołądka budują trzy błony:

  • otrzewna (surowicza) - błona zewnętrzna
  • śluzowa - błona wewnętrzna; zawiera gruczoły żołądkowe, które produkują sok żołądkowy, składający się m. in. z kwasu solnego, enzymów trawienne (np. pepsyna) oraz podpuszczka
  • mięśniowa - powoduje okresowe skurcze żołądka powodujące mieszanie oraz przesuwanie się pokarmu; zbudowana z potrójnej warstwy mięśni gładkich

Wielkość i kształt żołądka zależą od wypełnienia, a także płci i wieku organizmu. Sok żołądkowy powoduje częściowe trawienie węglowodanów, tłuszczów i białek. Oprócz soku w żołądku produkowana jest też gastryna (hormon) i tzw. czynnik wewnętrzny Castle'a, niezbędny do wchłaniania witaminy B12. Żołądek wchłania również alkohol, niektóre leki, a także tlen i CO2.

Najczęstszymi chorobami żołądka są: wrzody, nieżyt, rak, przepuklina, lub zwężenie odźwiernika.