Glony jest to grupa organizmów, która odgrywa istotna rolę zarówno w przyrodzie jak i w gospodarstwie i życiu człowieka. Jeśli chodzi o znaczenie glonów w gospodarce należy zwrócić uwagę na następujące korzyści. Glony są wykorzystywane jako pokarm w gospodarce rybnej, biorą również udział w biologicznym oczyszczaniu wód, dostarczają również tlenu w środowisku. Glony odgrywają rolę także w mineralizacji gleby, poprzez zwiększenie aeracji, czyli napowietrzenia gleby. Jako nawóz przyczyniają się do wzbogacenia gleby w próchnicę. Często glony są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt, dotyczy to głównie listownicy i morszczyna. Jeśli chodzi o człowieka stanowią białkowy pokarm (chlorella i listownica). Oczywiście glony są źródłem witamin, jodu, boru, soli potasowych i sodowych (morszczyn). W medycynie stosowane są do produkcji waty alginowej (brunatnice), ziół zawierających jod (morszczyn), substancji żelującej, tj. agaru ( z krasnorostów), używanego do pożywek mikrobiologicznych, jak również do produkcji antybiotyków (chlorella), witaminy grupy B, substancji bakteriobójczych i przeciwrobacznych .
Glony w postaci agaru znajdują zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie. W badaniach nad zanieczyszczeniami środowiska są wykorzystywane jako bioindykatory- wskaźniki stopnia zanieczyszczenia wody, np. chlorella.
Glony odgrywają również role negatywna, gdyż nadmierny i niepożądany rozwój glonów może spowodować zakwity wody i przyduchę ( okresowy deficyt tlenowy) z masowym ginięciem fauny wód. Mogą również spowodować zapychanie filtrów, a tym samym utrudniają przepływ wody. Hamują także rozwój innych organizmów, obniżają walory smakowo- zapachowe ryb, a także powodują obrastanie i obciążanie statków.