Odcinek przewodu pokarmowego
|
Składnik pokarmowy
|
Enzym trawienny
|
Wydzielina
|
Optymalne pH
|
Rezultat
|
jama ustna
|
węglowodany
|
amylaza ślinowa
|
6,9
|
krótkie łańcuchy węglowodanowe i dwucukier maltoza
| |
ślina
|
zwilżanie pokarmu i ułatwianie jego przełykania
| ||||
żołądek
|
białka
|
pepsyna
|
2,0
|
krótkie łańcuchy polipeptydowe
| |
kwas solny
|
przekształcenie pepsynogenu w pepsynę,
eliminacja drobnoustrojów pobranych z pokarmem
| ||||
śluz
|
ochrona ściany żołądka przed działaniem kwasu solnego i pepsyny
| ||||
|
trypsyna,
chymotrypsyna,
amylaza trzustkowa,
lipaza trzustkowa,
rybonukleaza
deoksyrybonukleaza
|
sok trzustkowy
|
sok trzustkowy z zawartymi w nim enzymami wydzielany jest do dwunastnicy
| ||
|
żółć
|
emulgacja tłuszczów przed ich rozkładem przez lipazę trzustkową
| |||
dwunastnica
|
węglowodany
|
amylaza trzustkowa
|
7,1 - 8,4
|
dwucukry:
sacharoza (glukoza + fruktoza)
| |
białka
|
trypsyna, chymotrypsyna
|
dipeptydy i tripeptydy
| |||
tłuszcze
|
lipaza trzustkowa
|
glicerol i wolne kwasy tłuszczowe
| |||
RNA
|
rybonukleaza
|
nukleotydy RNA
| |||
DNA
|
deoksyrybonukleaza
|
nukleotydy DNA
| |||
jelito cienkie
|
węglowodany
|
|
Cukry proste:
glukoza, fruktoza, galaktoza
| ||
białka
|
peptydazy jelitowe
|
aminokwasy
| |||
sok jelitowy: enzymy trawienne i enterokinaza
|
enterokinaza powoduje przekształcenie trypsynogenu w trypsynę
|
Hormon
|
Miejsce syntezy
|
Narząd docelowy
|
Opis działania
|
gastryna
|
żołądek
|
żołądek
|
pobudza komórki żołądka do produkcji kwasu solnego i pepsynogenu,
nasila skurcze żołądka i jelit
|
cholecystokinina
|
dwunastnica i jelito czcze
|
trzustka,
woreczek żółciowy
|
Pobudza wydzielanie soku trzustkowego,
Pobudza wydzielanie żółci z pęcherzyka żółciowego
|
sekretyna
|
dwunastnica i jelito czcze
|
trzustka,
wątroba,
jelito cienkie
|
Pobudza wydzielanie soku trzustkowego
Pobudza wątrobę do wydzielania żółci
Pobudza ściany jelita cienkiego do syntezy enterokinazy
|