Układ pokarmowy wyznaczają trzy błony:

-śluzowa (tkanka wiotka zawierająca nerwy, naczynia limfatyczne i krwionośne; wewnętrzna);

-mięśniowa (dwuwarstwowa, zbudowana z mięśni gładkich; podłużna-zew., okrężna - wew.);

-zewnętrzna (tkanka zbita lub wiotka; ta w jamie brzusznej nosi nazwę otrzewnej).

Układ pokarmowy budują:

1.JAMA USTNA-rozpoczyna się przedsionkiem -obszar pomiędzy policzkami a łukami zębowymi, następnie jest jama ustna właściwa wyznaczana przez : od góry -podniebienie twarde, podniebienie miękkie z tyłu .W jamie ustnej znajdują się zęby . u człowieka jest to uzębienie typu heterodentycznego. W połówce zębowego łuku człowiek ma idąc od przodu tyłu do: dwa siekacze, jeden kieł, dwa zęby przedtrzonowe, tezy zęby trzonowe. W jamie gębowej znajduje się mięsisty fałd służący do przesuwania i mieszania rozdrobnionego pokarmu ze śliną -język. Język pełni również funkcję receptora smaków, posiada na swojej powierzchni brodawki ( nitkowate, okolone, liściaste, grzybowate ) oraz kubki smakowe.

Jama ustna zawiera także ślinianki. Wyróżniamy ślinianki podjęzykowe, podżuchwowe i przyuszne. Ślina zawiera amylazę (ptialina), która rozkłada skrobię.

2.GARDŁO - jest to część wspólna pomiędzy układem oddechowym a pokarmowym. Wyróżniamy część nosową , ustną i krtaniową.

3. PRZEŁYK- długa rura zbudowana z mięśni poprzecznie prążkowanych. W czasie połykania pokarm przemieszcza się w niej do żołądka ruchem robaczkowym.

4.ŻOŁĄDEK- jest to worek mięśniowy. Mieści się w jamie brzusznej, głównie po lewej stronie nadbrzusza. Od góry połączony jest z przełykiem, a w dolnej części przechodzi w pierwszy odcinek jelita cienkiego-dwunastnicę. Na granicy przejścia przełyku w żołądek znajduje się wpust, następnie wyróżniamy dno skierowane ku górze , trzon oraz część odźwiernikową i odźwiernik. Z zewnątrz żołądek pokryty jest błoną surowiczą - otrzewna. Pod nią jest trzywarstwowa tkanka mięśniowa gładka. Wnętrze żołądka wyściela błona śluzowa. W żołądku powstaje sok żołądkowy, niezbędny trawienia węglowodanów i białek.

5.JELITO CIENKIE

a. Dwunastnica od żołądka oddzielona jest zastawką odźwiernika. Do niej uchodzą przewody trzustki i przewód wyprowadzający żółć z wątroby. Dwunastnica wytwarza także enzymy trawiące białka

b. Jelito czcze - tu zachodzi trawienie pokarmu a także wchłanianie .

c. Jelito kręte ( krezkowe) kończące się zastawką krętniczo-kątniczą , oddzielającą jelito cienkie od grubego.

W jelicie cienkim występują kosmki jelitowe, które są dobrze ukrwione. Dzięki występowaniu kosmków i mikrokosmków zwiększ się powierzchnia wchłanianie. W jelicie cienkim wchłaniane są min.: aminokwasy, sole mineralne, niektóre witaminy, glukoza, kwasy tłuszczowe.

6. JELITO GRUBE

a. Jelito ślepe z wyrostkiem robaczkowy

b. Okrężnica

- część wstępująca,

- część poprzeczna,

- część zstępująca esowata zakończona odbytnicą ( znajdują się tu zwieracze)

W jelicie grubym funkcjonuje flora bakteryjna, która min. rozkłada nadmiar białka na siarkowodór, amoniak, , etan , metan, syntetyzowana jest witamina K i witaminy

z grupy B. Zachodzi tutaj także proces obstrukcji ( formowanie i zatrzymanie kału) oraz resorbowanie wody .

7. WĄTROBA- narząd umiejscowiony po prawej stronie w części podżebrowej. Składa się z płata prawego i płata lewego. Każdy płat dzieli się na zraziki. Funkcją wątroby jest wydzielanie żółci spływającej do dwunastnicy. Żółć nie dostaje się tam jednak bezpośrednio, ale jest gromadzona na pewien czas w pęcherzyku żółciowym., uchodzącym przez przewód wspólny żółciowi na brodawce większej w dwunastnicy. Funkcją żółci jest emulgulacja tłuszczy , zmniejszenie napięcia powierzchniowe wody( dzięki temu tworzy się piana w której tłuszcz się rozpuszcza)

8. TRZUSTKA położona jest po lewej stronie nadbrzusza.

- głowa w otoczona pętlą dwunastnic

- szyjka

- ogon.

Funkcja tego narządu jest wydzielanie enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia. Wydzielina trzustki (sok) zbiera się w przewodach: trzustkowym i trzustkowym dodatkowym. Trzustka jest także gruczołem wydzielającym hormony np. insulinę .