Allelopatia -jest to związek pomiędzy kilkoma gatunkami roślin, polegający na specyficznym oddziaływaniu organizmów. Substancje chemiczne wydzielane przez jeden gatunek mogą przyspieszać lub działać hamująco na wzrost drugiego organizmu.

Te specyficzne substancje produkowane są w wyniku przemian metabolicznych w komórkach roślinnych lub w wyniku rozkładu szczątków rośliny. Związki te mogą działać pobudzająco lub hamująco na inne rośliny.

Zależności te wykorzystywane są czasem w rolnictwie. Wyróżnia się allelopatię dodatnią i ujemną. I tak jako przykłady allelopatii dodatniej wykorzystywanej przez człowieka wymienia się:

wysiewanie dyni obok fasoli, truskawki sadzi koło cebuli, po rzepaku sieje się rumianek, a po życie udaje się chaber.

Do przykładów allelopatii ujemnej należy niekorzystny wpływ jęczmienia na pszenicę, zwłaszcza jeśli jest ona sadzona w następnym roku, sadzenie maku po ziemniakach wpływa niekorzystnie na te rośliny, większość roślin wykazuje słaby wzrost jeśli obok rośnie orzech włoski.