Bakterie (łac. Bacteria)- jedna z mniejszych podjednostek-gromada, królestwa jednokomórkowych, bezjądrowych organizmów, które obejmują formy o różnorodnych kształtach ( pałeczki, laseczki, ziarenkowce, śrubowce i przecinkowce). Budowa bakterii opiera się na strukturach przypominających łańcuszki z luźno połączone komórek( tak zbudowany jest paciorkowiec), nieregularnych skupień ( budowa gronkowca) oraz regularnych prostopadłościanów ( budowa pakietowca).
Bakterie zamiast komórkowego jądra posiadają nieoddzielony od cytoplazmy nukleoid. Nie zawierają też mitochondriów, lecz o tej samej funkcji mezosomy.
W niekorzystnych warunkach wytwarzają przetrwalniki- endospory. Bakterie rozmnażają się wegetatywnie przez podział. Procesy płciowe mogą zachodzić lecz ich rola ogranicza się do powstawania form mieszańcowych.
Większość organizmów należących do gromady Bacteria to formy cudzożywne, tylko część jest samożywna (fotoautotrofy i chemoautotrofy). Bakterie mogą być tlenowe i beztlenowe.
Funkcje Bakterii
*uczestniczą w procesach kiszenia kapusty czy ogórków,
*biorą udział w rozkładzie martwych szczątków organizmów,
*uczestniczą w wytwarzaniu próchnicy,
*uczestniczą w obiegu takich pierwiastków jak : S, C, P , N.
*biorą udział w produkcji aminokwasów, witamin i organicznych kwasów,
*uczestniczą w oczyszczaniu biologicznym ścieków,
*wchodząc w symbiozę z roślinami ułatwiają im pobieranie związków azotowych,
*ludzie wykorzystują je przy produkcji alkoholi oraz produktów nabiałowych jak sery , jogurty, kefiry.
*wykorzystuje się je do produkcji antybiotyków ponieważ mają zdolność do zabijania lub hamowania cyklu rozwojowego innych bakterii.