luźno splecione strzępki grzybni pokrywające w postaci nalotu materię organiczną. Pleśnie tworzą się zarówno na płynach (np. kompoty), jak i na substancjach stałych (chleb, cytryna, drewno). Duży udział w tworzeniu pleśni mają głównie pleśniaki, pędzlaki i kropidlaki. Grzyby pleśniowe przyczyniają się do niszczenia produktów spożywczych, ale niektóre gatunki są wykorzystywane w przemyśle serowarskim oraz farmaceutycznym. Pleśnie są niebezpieczne po spożyciu, ponieważ wiele gatunków grzybów tworzących pleśnie produkuje aflatoksyny - trujące, rakotwórcze związki. Ponieważ cechują się one dużą migracją, należy wyrzucić cały spleśniały produkt, a nie tylko fragment, na którym rozwinęła się pleśń.
Budowa grzybni pleśniaka
Potrzebujesz pomocy?
Już uciekasz?
Nie znalazłeś tego, czego szukasz na Bryku?
Jest tutaj pełno osób, które moga Ci pomóc!
Zadaj pytanie i otrzymaj szybką odpowiedź.
Polecamy na dziś
Prywatność. Polityka prywatności. Ustawienia preferencji. Copyright: INTERIA.PL 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone.